Buller från flygtrafik
Den som planerar ny bebyggelse i närheten av en flygplats ska ta hänsyn till buller från flygtrafiken. Förordningen om trafikbuller omfattar buller från flygplatser.
Bostadsbebyggelse nära flygplats
En grundprincip i plan- och bygglagen, PBL, är att tillämpningen ska främja en god och långsiktigt hållbar livsmiljö för människor i dagens samhälle och för kommande generationer. Det innebär bland annat att bebyggelse och byggnadsverk ska lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet, bland annat med hänsyn till människors hälsa och säkerhet samt till möjligheterna att förebygga bullerstörningar. Omgivningsbuller definieras i PBL som buller från flygplatser, industriell verksamhet, spårtrafik och vägar, där bostadsbyggnader har ett särskilt skydd mot detta buller. Bullersituationen och de möjliga åtgärder som kan vidtas ska utredas innan det är möjligt att avgöra om platsen är lämplig för bostadsbebyggelse.
6 a §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Första stycket 1 tillämpas även i ärenden om förhandsbesked. Lag (2014:902) .
Översiktsplanen ger övergripande förutsättningar
De övergripande förutsättningarna för lokalisering görs i kommunens översiktsplan. Översiktsplanen ska vara både strategisk och vägledande för beslut i plan- och lovärenden samt andra ärenden som dispenser och tillstånd.
Översiktsplanen ska ange grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden och visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen ska tillgodoses och hur miljökvalitetsnormer ska följas. I planen samordnas olika sektorsintressen, vilket underlättar kommunens planering och utbyggnad av infrastruktur, service och bostäder. Du kan läsa mer om översiktsplanen på sidan Översiktsplanens nytta och funktion.
I detaljplan och bygglov utanför detaljplan prövas lämpligheten
I detaljplaner och i ärenden om förhandsbesked och bygglov utanför detaljplanelagt område, prövar kommunen om den tänkta användningen medför en lämplig mark- och vattenanvändning. Vid prövning av bostäder ska bland annat hänsyn tas till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
6 §
Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till
1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,
2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,
5. möjligheterna att hantera avfall,
6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,
7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och
8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.
Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.
Vid planläggning och i andra ärenden samt vid åtgärder avseende byggnader som inte ingår i ett ärende enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Lag (2014:477) .
6 a §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Första stycket 1 tillämpas även i ärenden om förhandsbesked. Lag (2014:902) .
Vid bygglovsprövning inom detaljplan görs däremot ingen bedömning av om platsen är lämplig med hänsyn till buller, eftersom den frågan anses vara prövad i detaljplanen. Inte heller förordningen om trafikbuller vid bostadsbyggande är tillämplig. Detta gäller även om bullerfrågan inte har prövats i detaljplanen.
Läs mer om buller i detaljplan på sidan Buller vid detaljplanering och om buller i förhandsbesked och bygglov på sidan Prövning av buller i lov och förhandsbesked på PBL kunskapsbanken.
Prövning av buller i lov och förhandsbesked
Buller från flygplatser
År 2015 infördes förordningen (2015:216) om trafikbuller vid bostadsbyggnader med bestämmelser om riktvärden för buller utomhus vid bostadsbyggnader. Riktvärdena gäller för buller från spårtrafik, vägar och flygplatser. Bestämmelserna i trafikbullerförordningen gäller dock inte buller från militära luftfartyg som utför flygningar för militära ändamål, detta buller måste bedömas i det enskilda fallet.
1 §
I denna förordning finns bestämmelser om riktvärden för buller utomhus för spårtrafik, vägar och flygplatser vid bostadsbyggnader. Förordningen innehåller även bestämmelser när det gäller beräkning av bullervärden vid bostadsbyggnader. Denna förordning är meddelad med stöd av 9 kap. 12 § miljöbalken.
Bestämmelserna i 3-8 §§ ska tillämpas vid bedömningen av om kravet på förebyggande av olägenhet för människors hälsa i 2 kap. 6 a § plan- och bygglagen (2010:900) är uppfyllt
1. vid planläggning,
2. i ärenden om bygglov, och
3. i ärenden om förhandsbesked.
Bestämmelserna i 6 och 7 §§ ska även tillämpas i ärenden om prövning av tillstånd för flygplatser enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade med stöd av balken.
Bestämmelserna i 6 och 7 §§ gäller inte buller från militära luftfartyg som utför flygningar för militära ändamål.
Trafikbullerförordningen reglerar endast ljudnivåer utomhus, ljudnivåer inomhus regleras genom Boverkets byggregler, BBR, avsnitt 7. Kraven i BBR ska alltid uppfyllas på så sätt att byggnaden dimensioneras för den ljudnivå som den blir utsatt för.
Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd (i Boverkets författningssamling)
Med buller från flygplatser avses, enligt trafikbullerförordningen, buller från flygtrafik vid start och landning upp till den höjd som bidrar till ljudnivån på marken samt rullbanefas i samband med start och landning.
2 §
I denna förordning avses med
bostadsrum: rum för daglig samvaro, utom kök, och rum för sömn,
buller från flygplatser: buller från flygtrafik vid start och landning upp till den höjd som bidrar till ljudnivån på marken samt rullbanefas i samband med start och landning,
dBA: en med frekvensfilter A-vägd ljudtrycksnivå,
ekvivalent ljudnivå: en medelljudnivå för spårtrafik och vägtrafik, beräknad som ett frifältsvärde och som ett medelvärde per dygn under ett år,
FBN: en medelljudnivå för flygtrafik, beräknad som ett frifältsvärde, för årsmedeldygn som utgörs av årsmedeldag, årsmedelkväll och årsmedelnatt med ett tillägg om 5 dBA på ljudnivå för kväll och 10 dBA på ljudnivå för natt,
frifältsvärde: en ljudnivå som inte påverkas av reflexer vid egen fasad,
maximal ljudnivå: en ljudnivå för spårtrafik och vägtrafik av den mest bullrande fordonstypen med tidsvägning F, beräknad som ett frifältsvärde,
maximal ljudnivå flygtrafik: den högsta ljudnivån för flygtrafik vid en enskild flygpassage under en viss tidsperiod som årsmedelvärde med tidsvägning S, beräknad som ett frifältsvärde,
uteplats: en iordningställd yta avsedd för vistelse utomhus, årsmedeldag: en genomsnittsdag baserad på samtliga starter och landningar mellan kl. 06.00 och 18.00 under ett kalenderår dividerat med det totala antalet dagar under samma kalenderår,
årsmedelkväll: en genomsnittskväll baserad på samtliga starter och landningar mellan kl. 18.00 och 22.00 under ett kalenderår dividerat med det totala antalet kvällar under samma kalenderår,
årsmedelnatt: en genomsnittsnatt baserad på samtliga starter och landningar mellan kl. 22.00 och 06.00 under ett kalenderår dividerat med det totala antalet nätter under samma kalenderår, och
årsmedelvärde: ett genomsnittsvärde baserat på samtliga starter och landningar under ett kalenderår.
Flygplatsverksamheter omfattar även andra bullrande verksamheter, en vanlig benämning på detta är markbuller. I markbuller inkluderas bland annat buller från taxande flygplan, uppställda flygplan med APU (en hjälpmotor för elproduktion), snöröjning, halkbekämpning och andra flygplatsfordon, motorkörning samt buller från fasta installationer på terminalen och andra byggnader inom flygplatsområdet. Markbuller vid flygplatser bedöms som industri- och verksamhetsbuller och bedöms enligt riktvärden för industriell verksamhet.
Boverket har tagit fram allmänna råd och vägledning för omgivningsbuller utomhus från industriell och annan verksamhet med likartad ljudkaraktär. Avsikten är att ge stöd vid planläggning och byggande av bostäder i områden som är utsatta för sådant buller. Du kan läsa mer om industri- och annat verksamhetsbuller på sidan Vägledning för industri- och annat verksamhetsbuller.
Vägledning för industri- och annat verksamhetsbuller
Riktvärden för buller enligt Trafikbullerförordningen
Enligt trafikbullerförordningen bör buller från flygplatser inte överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå vid en bostadsbyggnads fasad. Om den maximala ljudnivån för flygtrafik ändå överskrider 70 dBA, bör nivån inte överskridas mer än sexton gånger mellan kl. 06.00 och 22.00, och tre gånger mellan kl. 22.00 och 06.00.
6 §
Buller från flygplatser bör inte överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik vid en bostadsbyggnads fasad.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges om maximal ljudnivå flygtrafik i första stycket mellan kl. 06.00 och 22.00.
7 § Om den ljudnivå om 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik
som anges i 6 § första stycket ändå överskrids, bör nivån inte överskridas mer än
1. sexton gånger mellan kl. 06.00 och 22.00, och
2. tre gånger mellan kl. 22.00 och 06.00.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges i första stycket 1.
Speciella bestämmelser för Stockholms kommun
För buller från flygplatser i Stockholms kommun finns några undantag från bestämmelserna i trafikbullerförordningen för maximal ljudnivå från flygtrafik.
6 §
Buller från flygplatser bör inte överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik vid en bostadsbyggnads fasad.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges om maximal ljudnivå flygtrafik i första stycket mellan kl. 06.00 och 22.00.
7 § Om den ljudnivå om 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik
som anges i 6 § första stycket ändå överskrids, bör nivån inte överskridas mer än
1. sexton gånger mellan kl. 06.00 och 22.00, och
2. tre gånger mellan kl. 22.00 och 06.00.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges i första stycket 1.
Miljöprövning av ny flygplats och tillsyn av befintlig
Flygplatser och flygverksamhet orsakar miljöpåverkan i form av utsläpp till luft- och vatten samt buller. Denna påverkan är i regel betydande särskilt vid flygplatsens närmaste omgivning, men även på regional och global nivå.
Vid anläggande av en ny flygplats ska en miljöprövning ske. Bestämmelserna i trafikbullerförordningen 6 och 7 §§ ska tillämpas i ärenden om prövning av tillstånd för flygplatser enligt miljöbalken och bestämmelser meddelade med stöd av balken.
För befintliga flygplatser kan tillsynsmyndigheten kontrollera villkor i enlighet med kontrollprogram samt verksamhetens miljörapporter. På grund av att flygplatsverksamheter även omfattar andra bullrande verksamheter inom flygplatsområdet, vilket brukar benämnas markbuller, bör två vägledningar från Naturvårdsverket tillämpas vid tillsyn. Naturvårdsverkets vägledning om buller från flygtrafik och flygplaster samt vägledning om industri- och annat verksamhetsbuller.
Vägledningarna är avsedda för den som arbetar med tillsyn av befintlig verksamhet och ett stöd för myndigheter som deltar i miljöprövning och för verksamhetsutövare. Vägledningarna kan också vara ett stöd vid flygbullerfrågor i samband med framtagande av detaljplan eller vid bygglov i områden utan detaljplan. Se Relaterad information.
6 §
Buller från flygplatser bör inte överskrida 55 dBA FBN och 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik vid en bostadsbyggnads fasad.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges om maximal ljudnivå flygtrafik i första stycket mellan kl. 06.00 och 22.00.
7 § Om den ljudnivå om 70 dBA maximal ljudnivå flygtrafik
som anges i 6 § första stycket ändå överskrids, bör nivån inte överskridas mer än
1. sexton gånger mellan kl. 06.00 och 22.00, och
2. tre gånger mellan kl. 22.00 och 06.00.
För buller från flygplatser i Stockholms kommun gäller inte den begränsning som anges i första stycket 1.
Ökad drönartrafik kan leda till ökat buller
Det är osäkert vilka effekter drönartrafiken kommer att få i framtiden. En ökad drönartrafik skulle kunna medföra ett ökat buller och att fler blir utsatta för bullerstörning. Om däremot drönartrafiken kommer att ersätta annan trafik skulle drönarna kunna komma att bidra till ett minskat trafikbuller.
Läs mer om drönare på Transportstyrelsens webbplats, se Relaterad information.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.