Cirkulärt byggande utanför EU

Granskad: 10 juni 2024

Utanför EU:s inre marknad finns också aktörer som tar fram strategier och goda exempel för cirkulär ekonomi på nationell, regional och lokal nivå. Denna sida ger exempel på hur några länder och organisationer arbetar med cirkulärt byggande.

Toronto Skyline

Kanada

Kanada har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 40 procent (utifrån nivåerna 2005) och att uppnå netto-nollutsläpp till 2050. Med dessa mål i åtanke har landet tagit fram en plan ”The 2030 Emissions Reduction Plan” som fokuserar på byggsektorn och flera andra sektorer.

Royal Opera i London

Storbritannien

Storbritanniens fokus på cirkulär ekonomi ligger främst på att minimera avfall och främja resurseffektivitet och de har därför arbetat fram ett program för cirkulär ekonomi, CEP, som bland annat innehåller en långsiktig plan för avfallshantering och återvinning.

Ellen MacArthur foundation

Ett exempel på en organisation som arbetar med cirkulärt byggande är Ellen MacArthur foundation, EMA, som samlar flera aktörers goda exempel på sin webbplats. Flera länderna använder sig av EMA:s principer.

How to Build a Circular Economy (at the Ellen MacArthur Foundations website)

Reimagining our buildings and spaces for a circular economy (at the Ellen MacArthur Foundations website)

Circular Buildings Toolkit (at the Ellen MacArthur Foundations website)

Circular Buildings Toolkit (at the ARUP website)

Circle economy foundation

Det finns organisationer som kartlägger hela länders cirkularitet och i rapporter kartlägger hur de olika sektorerna inom länderna lever upp till de cirkulära målen.

The power of countries to close the Circularity Gap (at the CGRi:s website)

OECD

OECD:s program för cirkulär ekonomi i städer och regioner stödjer städer och regioner i deras omställning till en cirkulär ekonomi genom att ta fram modeller för

  • mätning genom utveckling av en ram för indikatorer för beslutsfattande och utvärdering av strategier för den cirkulära ekonomin
  • lärande genom att engagera dialoger på flera nivåer i städer och regioner för att identifiera utmaningar och möjligheter
  • utbyte genom att främja ömsesidigt lärande, bästa praxis och lärdomar från internationella erfarenheter.

The Circular Economy in Cities and Regions (på OECD:s webbplats)

Sök på ”circular economy” på OECD:s webbplats så kommer det upp många intressanta beskrivningar över arbetet med cirkulär ekonomi i olika länder.

OECD:s webbplats

Boverket (2024). Cirkulärt byggande utanför EU. https://www.boverket.se/sv/byggande/cirkular-ekonomi/exempel-omvarlden/utanfor-eu/ Hämtad 2024-09-20