Inredning och utrustning för matlagning

Granskad: 15 maj 2024

I en bostad ska det finnas inredning och utrustning för matlagning. Matlagning definieras som "tillagning av mat och förvaring av livsmedel".

Regler om inredning och utrustning för matlagning

Boverkets byggregler avsnitt 3:22 anger allmänna regler om utformningen av bostäder. 

3:22 Allmänt om utformning av bostäder

Bostäder ska dimensioneras och disponeras med hänsyn till sin långsiktiga användning.

Bostäderna ska också inredas och utrustas med hänsyn till sin långsiktiga användning.

I bostaden ska finnas

  • a)  minst ett rum för personhygien,
  • b)  inredning och utrustning för personhygien,
  • c)  rum eller avskiljbar del av rum för daglig samvaro,
  • d)  rum eller avskiljbar del av rum för sömn och vila,
  • e)  rum eller avskiljbar del av rum för matlagning,
  • f)  inredning och utrustning för matlagning,
  • g)  utrymme för måltider i eller i närheten av rum för matlagning,
  • h)  entréutrymme med plats för ytterkläder m.m.,
  • i)  utrymme för att tvätta och torka tvätt maskinellt om gemensam tvättstuga saknas,
  • j)  utrymmen för förvaring, och
  • k)  inredning för förvaring.

Avskiljbar del av rum ska ha fönster mot det fria. Avskiljbar del av rum ska också utformas så att den med bibehållen funktion kan avskiljas med väggar från resten av rummet. (BFS 2016:6).

Allmänt råd En balkong, uteplats eller ett liknande utrymme bör finnas i anslutning till bostaden. Dimensionerande mått och inredningslängder som är lämpliga vid utformningen av bostaden finns i SS 91 42 21. Plats för en kombinerad tvättmaskin och torktumlare uppfyller kravet på utrymme för att tvätta och torka tvätt maskinellt i bostaden. Regler om bostadskomplement finns i avsnitt 3:23. Regler om avfallsutrymmen i bostäder finns i avsnitt 3:4. Regler om vädring, ljus och utblick finns i avsnitt 6:253 respektive 6:3. (BFS 2016:6).

I en bostad ska det bland annat finnas inredning och utrustning för matlagning, vilket innefattar att det ska finnas en ugnsfunktion för tillagning av mat. Det är inte tillräckligt med en ugnsfunktion som i princip enbart är avsedd för att värma mat.

I BBR 3:22 hänvisas i det allmänna rådet till standarden SS 91 42 21 för dimensionerande mått och inredningslängder som är lämpliga. Standarden innehåller bland annat inredningslängder för matlagning, i dagligt tal "köksinredning", för olika bostadsstorlekar. Hänvisningen från BBR innebär att standarden anger på vilket sätt kravet på inredning och utrustning för matlagning kan uppfyllas. I standarden visas inredningslängder med spis inklusive ugn, kyl, frys och diskho. 

Standarden hänvisar vidare till andra standarder och till handboken KÖK. Men hänvisningen i BBR innefattar bara SS 91 42 21, för dimensionerande mått och inredningslängder, inte några vidarehänvisningar.

Standard för bostadsutformning

Tillgänglighet för personer med nedsatt rörelseförmåga

Bostäder ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. När det gäller inredning och utrustning för matlagning så handlar det om att det också ska finnas tillräckligt med plats för betjäningsareor för exempelvis rullstolsanvändare. Väsentliga delar, som spis och diskho, behöver vara placerade så att tillgänglighet och användbarhet kan uppnås. Standardens illustrationer anger sådana mått, exempelvis måttet 800 mm mellan spis och diskho.

3:146 Tillgänglighet och användbarhet i enskilda bostäder i ett plan

Rum, balkonger, terrasser och uteplatser ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. För sådana terrasser som kompletterar tillgängliga och användbara samt väl placerade balkonger är tillgängligheten och användbarheten tillgodosedd, om det med enkla åtgärder i efterhand går att ordna en ramp.

Minst dörren till huvudentrén samt minst en dörr till varje rum (inklusive rum för matlagning och ett hygienrum), balkong, terrass och uteplats ska medge passage med rullstol. Det ska finnas tillräcklig plats att öppna och stänga dörrarna från rullstolen.

Minst ett hygienrum ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga och utformas så att det lätt kan ordnas plats för medhjälpare.

I det tillgängliga och användbara hygienrumet ska också gå att ordna en separat duschplats om en sådan saknas från början. (BFS 2013:14).

Allmänt råd Dimensionerande mått som är lämpliga med hänsyn till tillgängligheten och användbarheten i rum finns i SS 91 42 21 (normalnivån). Studentbostäder om högst