Ta fram en grönplan

Granskad: 25 januari 2022

Grönplanen är ett centralt verktyg för att bevara och utveckla grönstrukturen och ekosystemtjänsterna i planering, byggande och förvaltning. Grönplanen kan både vara ett planeringsunderlag för den fysiska planeringen och en handlingsplan som preciserar kommunens arbete med grönstruktur, grönska och ekosystemtjänster. Boverket och Naturvårdsverket har tagit fram en gemensam vägledning för kommunal grönplanering och hur man kan ta fram en grönplan.

Vad är en grönplan

Grönstrukturen kan hanteras i flera olika typer av kommunala styrdokument – från friluftsliv och ekologisk planering till klimatanpassning och landskapsplanering. Från det mest urbana med offentliga rum till det mest rurala med landskapsstrategi och viltvård. Från vattenresursplanering till lekplatser. Det finns många namn som används för planer, program eller strategier för att tillvarata och utveckla gröna värden. I vägledningen Grönplanera! använder vi begreppet grönplan som ett samlingsbegrepp. 

Vägledningen Grönplanera!

Strukturkarta i Kristianstads grönplan som redovisar utvecklingen av grönstrukturen i Kristianstad tätort. Kristianstad kommun

Process för att ta fram en grönplan

Själva processen kan ibland vara minst lika viktig som slutprodukten – grönplanen. Erfarenheter från flera kommuner visar att processen med att ta fram en grönplan bidrar till att de gröna värdena tydligare kommer upp på agendan och kan börja diskuteras bredare i planeringssammanhang. Arbetet bidrar ofta till en gemensam kunskapshöjning och en förståelse för gröna värden ur olika aspekter. Det öppnar för nya idéer och tankar kring hållbar samhällsplanering.

I vägledningen Grönplanera! beskrivs hur kommunen arbeta med grönplanering och ta fram en grönplan.

Grönplanera!