Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Kommunicera och samverka i planläggning

Granskad:

De samråd som är reglerade i plan- och bygglagen (2010:900), PBL, är goda verktyg i kommunikation och samverkan för att kommunicera om riskhanteringsprocessen och inhämta kunskap och synpunkter. Det är också viktigt att inhämta länsstyrelsens synpunkter tidigt i planarbetet.

Utnyttja samråd under planprocessen

De samråd som är reglerade i PBL är goda verktyg i kommunikation och samverkan för att kommunicera om riskhanteringsprocessen och inhämta kunskap och synpunkter. Det är viktigt att riskhanteringen sker i en transparent process där risker kan alla kan diskutera vilka risker som behöver identifieras och kriterier för värdering av risk i öppen dialog. Under samrådet får de parter som berörs tillfälle att studera planförslaget och ge synpunkter. På så sätt får alla som vill insyn i och kan påverka det som slås fast i planen.

En tydlig redovisning av hur ni värderar och avser att hantera risker visar vad invånare, övriga exploatörer och myndigheter har att förvänta sig i kommande prövning och tillsyn. Resultatet från arbetet med riskhantering redovisas sedan i planbeskrivningen.

Det är också viktigt att inhämta länsstyrelsens synpunkter tidigt i planarbetet.

Boverket har tagit fram en vägledning om hur kommuner kan använda sig av medborgardialog i planarbetet.

Medborgardialog

Att hantera resultat av riskhantering under samråd och granskning kan du läsa mer om på sidan Samråd och granskning.

Samråd och granskning

Samarbete över länsgränser, kommungränser och med andra myndigheter

När ni tar fram en regionplan eller översiktsplan kan det krävas en hel del samarbete över länsgränser respektive kommungränserna för att hitta bra helhetslösningar för hanteringen av riskfrågor som sträcker sig över dessa gränser. Ett nära samarbete och samordning med grannlän respektive grannkommunerna är därför att rekommendera för att hitta bra långsiktiga lösningar som tar hänsyn till olika riskfrågor. Detta gäller inte minst risker som relaterar till större länsövergripande eller kommunövergripande infrastrukturprojekt och lokalisering av trafikleder för farligt gods.

Kommunikation och samverkan kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL.

Kommunikation och samverkan

Roller och ansvar kan du läsa mer om på sidan Roller och ansvar.

Roller och ansvar

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen