Boverkets författningar
Boverkets författningssamling, BFS, består av föreskrifter och allmänna råd. De är försedda med ett årtal och ett nummer, till exempel BFS 2024:1. I Boverkets författningssamling ingår även regler utgivna av den tidigare myndigheten Bostadsstyrelsen, BOFS.
Innehåll i Boverkets författningssamling
I Boverket författningssamling, BFS, finns Boverkets föreskrifter och allmänna råd. Författningarna presenteras som de ser ut vid tidpunkten för publicering, det vill säga i sin ursprungsversion.
I författningssamlingen finns gällande och upphävda författningar (grund- och ändringsförfattningar). Om en författning har rättats, så kallat rättelseblad, finns också de rättade sidorna här.
Har det varit många ändringsförfattningar tar Boverket ibland fram en konsoliderad version, det vill säga en sammanställning av författningen från grundförfattning till senaste ändringsförfattningen. Till vissa av författningarna finns tillhörande konsekvensutredning eller bedömning.
Vi har bytt e-tjänst för Boverkets författningssamling. Det betyder att alla författningar har fått nya länkar. Uppdatera dina bokmärken och se över länkar till våra författningar.
Hur du söker i författningssamlingen
Författningssamlingen visar Boverkets föreskrifter och allmänna råd. Författningarna listas med senaste BFS-nummer överst.
Sök eller filtrera
I sökfältet kan du söka på BFS-nummer eller söka på ett ord i författningsrubriken.
För att lättare hitta rätt författning kan du använda filtreringsfunktionerna. Du kan till exempel ange år, författningstyp eller status, det vill säga söka på gällande eller upphävd författning.
Hur visas en författning?
När du klickar på ett BFS-nummer kommer du till samlingssidan för grundförfattningen med eventuella ändringsförfattningar och konsoliderad version av författningen om sådan är framtagen. Till vissa av författningarna finns tillhörande konsekvensutredning. Du ser alltså författningen i sitt sammanhang.
Har en författning upphävts så visas det både på listningssidan och på samlingssidan.
Äldre föreskrifter
Listan innehåller Boverkets föreskrifter och allmänna råd. I Boverkets författningssamling ingår även regler utgivna av den tidigare myndigheten Bostads-styrelsen (BOFS). Från tidigare år kan det saknas vissa författningar. Om du vill ta del av äldre material kan du begära ut det som en allmän handling.
Prenumerera på nya föreskrifter via RSS
Med en RSS-läsare kan du prenumerera på uppdateringar och få notifieringar när vi publicerar något nytt. Läs mer på sidan RSS-flöden.
Boverkets regelskrivning
När mer preciserade regler än lag och förordning behövs inom ett område kan Boverket i vissa fall ge ut föreskrifter och allmänna råd. Hur det går till när Boverket vill införa nya eller ändra regler kan du läsa om på sidan Boverkets regelskrivning.
Olika ord och uttryck som kan vara bra att känna till
Det finns olika ord och uttryck som vara bra att känna till när det gäller författningar.
Grundförfattning
En första, ny författning kallas grundförfattning. Den innehåller alla regler i just den författningen.
Ändringsförfattning
En ändringsförfattning kan beröra någon liten del av en paragraf eller avsnitt, men det kan också beröra stora delar i flera paragrafer eller avsnitt. I en ändringsförfattning finns bara de delar som har ändrats vid det aktuella tillfället med i författningen.
Omtryck
Ett omtryck innebär att grundförfattningen återges i sin helhet med ändringarna inarbetade. Ett omtryck räknas som en ändringsförfattning. Ordet Omtryck finns angivet med kursiv stil uppe till höger på författningens första sida.
Konsoliderad version
Konsoliderad version tas ibland fram för att underlätta för användaren av reglerna när enbart en ändringsförfattning ges ut utan omtryck. I den konsoliderade versionen finns alla gällande bestämmelser från grundförfattning till senaste ändringsförfattning samlade. Den konsoliderade versionen sammanställs enbart i informationssyfte. Därför måste man alltid kontrollera texten mot den tryckta versionen. I den tryckta versionen finns uppgift om ikraftträdande- och övergångsbestämmelser och där finns samtliga fotnoter till författningen.
Ikraftträdande- och övergångsbestämmelser
Varje författning innehåller ikraftträdandebestämmelser, som anger när reglerna börjar gälla. Det kan även finnas övergångsbestämmelser. Av övergångsbestämmelserna framgår vad som ska eller kan gälla under en övergångsperiod.