Riskfrågor i strategisk miljöbedömning
I den strategiska miljöbedömningen, som regionen eller kommunen gör för de planer och program som kan antas medföra betydande miljöpåverkan, är riskfrågorna en viktig del. Den strategiska miljöbedömningen innehåller bland annat en miljökonsekvensbeskrivning, MKB, där exempelvis olyckors konsekvenser på människa och miljö redovisas. I vissa fall ska en strategisk miljöbedömning samordnas med en så kallad specifik miljöbedömning, som verksamhetsutövaren gör i samband med prövning av verksamheten enligt miljöbalken.
Riskfrågor en viktig del i miljöbedömningen
När regionen eller kommunen upprättar eller ändrar en plan enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, behöver de göra en strategisk miljöbedömning om genomförandet av planen eller ändringen kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
3 §
En myndighet eller kommun som upprättar eller ändrar en plan eller ett program som krävs i lag eller annan författning ska göra en strategisk miljöbedömning, om genomförandet av planen, programmet eller ändringen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.
Skyldigheten gäller inte
1. planer och program som endast syftar till att tjäna totalförsvaret eller räddningstjänsten, och
2. finansiella eller budgetära planer och program. Lag (2017:955) .
I miljöbedömningsförordningen (2017:966) anges vilka planer och program som kan eller inte kan antas medföra betydande miljöpåverkan.
2 §
En betydande miljöpåverkan ska antas enligt 6 kap. 3 § första stycket miljöbalken, om
1. genomförandet av planen, programmet eller ändringen kan komma att omfatta en verksamhet eller åtgärd som kräver tillstånd enligt 7 kap. 28 a § miljöbalken, eller
2. planen, programmet eller ändringen anger förutsättningar för att bedriva sådana verksamheter eller vidta sådana åtgärder som anges i 6 § eller bilagan till denna förordning och är
a) ett åtgärdsprogram enligt 5 kap. 8 § miljöbalken,
b) en avfallsplan enligt 15 kap. 41 § miljöbalken eller enligt
9 kap. 11 § avfallsförordningen (2020:614),
c) en översiktsplan enligt 3 kap. plan- och bygglagen
(2010:900),
d) en regionplan enligt 7 kap. plan- och bygglagen,
e) en plan för tillförsel, distribution och användning av energi enligt lagen (1977:439) om kommunal energiplanering,
f) en länsplan enligt förordningen (1997:263) om länsplaner för regional transportinfrastruktur,
g) en havsplan enligt havsplaneringsförordningen (2015:400),
h) en plan för moderna miljövillkor enligt 11 kap. 28 § miljöbalken, eller
i) en annan plan eller ett annat program som avser jord- eller skogsbruk, fiske, energi, industri, transporter, regional utveckling, avfallshantering, vattenförvaltning, telekommunikationer, turism, fysisk planering eller markanvändning. Förordning (2020:694).
Syftet med att göra en strategisk miljöbedömning är att integrera miljöaspekter i planer och program för att främja en hållbar utveckling. I miljöbedömningen ska regionen eller kommunen, så långt som det är relevant och rimligt, identifiera, utvärdera och beskriva den betydande miljöpåverkan som kan uppstå av planens eller programmets genomförande.
I miljöbedömningen är riskfrågorna en viktig del där planens eller programmets effekter på bland annat människors hälsa, olycksrisker, klimatet och biologisk mångfald redovisas. Det är viktigt att regionen eller kommunen gör miljöbedömningens analyser och bedömningar samordnat med arbetet med programmet eller planen för att förhindra att miljöbedömningen blir en extern granskning i efterhand.
Strategisk miljöbedömning för detaljplan kan du läsa om på sidan Miljöbedömningar.
Process för översiktsplanering och strategisk miljöbedömning
Strategisk miljöbedömning för detaljplan kan du läsa om i vägledningen om planering.
Naturvårdsverket har tagit fram vägledning om miljöbedömning för planer och program med information om dels strategisk miljöbedömning, dels specifik miljöbedömning.
Miljöbedömningar enligt kapitel 6 miljöbalken (vägledning på Naturvårdsverkets webbplats)
Undersökning om betydande miljöpåverkan
En region som upprättar eller ändrar en regionplan, och på motsvarande sätt en kommun som upprättar eller ändrar en översiktsplan eller detaljplan, ska undersöka om genomförandet av planen eller ändringen kan antas medföra en betydande miljöpåverkan.
5 §
En myndighet eller kommun som upprättar eller ändrar en plan eller ett program som krävs i lag eller an