Riskhantering i regionplanering
Regionplanen är av stor betydelse för arbetet med riskhantering eftersom den ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för regionen. Regionplanen ska också redovisa hur hänsyn tagits till allmänna intressen enligt 2 kapitlet plan- och bygglagen (2010:900), PBL, däribland människors hälsa och säkerhet och olika riskfrågor.
Regionplan är ett bra instrument för att hantera kommunöverskridande frågor
Regionplanen enligt PBL påminner i stora drag om strukturen i en kommunal översiktsplan, men omfattar en större geografisk yta som motsvarar den statliga indelningsgrunden län och därmed flera kommuner (undantaget Gotland).
Regionplan är ett bra instrument för att hantera kommunöverskridande frågor som exempelvis infrastruktur, klimatförändringar, dricksvattenförsörjning och regional bostadsförsörjning. En enskild kommun har inte samma geografiska mandat eller möjligheter som regionen att överblickande hantera sådana frågor, även om bindande fysisk planering och lovprövning alltjämt är en kommunal angelägenhet. Genom regionplanen får kommunerna ta del av regionens syn på de allmänna intressena som regionen anser viktiga inom länet. Målet med riskhanteringen i regionplan är att fungera som underlag för kommunernas riskhantering i efterföljande och anslutande planläggning.
Att planera arbetet med riskhantering kan du läsa mer om under Strategi för riskhantering inför planläggning eller beredning av beslut enligt PBL på sidan Planering och organisation.
Regionplanen anger grunddragen för markanvändning
En regionplan kan innebära nya förutsättningar att framställa relevant kunskap inom riskområdet, identifiera riskfaktorer och deras samband som kan komma till godo i ett större perspektiv. Regionplanen är också ett bra underlag för kommunernas beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser även om regionplanen inte är bindande utan enbart vägledande.
2 §
En regionplan ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Lag (2018:1732) .
Regionplanen är inte bindande.
Regionplanen är av stor betydelse för arbetet med riskhantering eftersom den ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för regionen. Regionplanen ska också redovisa hur hänsyn tagits till allmänna intressen enligt 2 kapitlet PBL däribland människors hälsa och säkerhet och olika riskfrågor.
2 §
En regionplan ska ange de grunddrag för användningen av mark- och vattenområden och de riktlinjer för lokaliseringen av bebyggelse och byggnadsverk som har betydelse för länet. Planen ska ge vägledning för beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser. Lag (2018:1732) .
Regionplanen är inte bindande.
3 §
Av regionplanen ska det framgå
1. hur hänsyn har tagits till allmänna intressen enligt
2 kap., hur riksintressen enligt 3 och 4 kap. miljöbalken har tillgodosetts och på vilket sätt miljökvalitetsnormer enligt
5 kap. miljöbalken har följts,
2. hur hänsyn har tagits till och hur planen har samordnats med den regionala utvecklingsstrategin, länsplanen för regional transportinfrastruktur, trafikförsörjningsprogram och kommunala riktlinjer för bostadsförsörjning samt nationella och andra regionala och kommunala mål, planer och program av betydelse för en hållbar utveckling i länet, och
3. hur planen är avsedd att genomföras.
Planen ska även ha det innehåll som följer av 3 kap. 6 b §. Vid tillämpningen ska det som sägs där om översiktsplan i stället gälla regionplan och det som sägs om kommunen gälla regionen.
Lä