Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Egnahemsfabriken på Tjörn

Granskad:

Egnahemsfabriken på Tjörn startades 2018 för att bidra till nya bostäder, innovation, lokal utveckling och social sammanhållning på ön. Målet är att ge fler möjlighet att bosätta sig på Tjörn och ha inflytande över utformningen av sin bostad, samtidigt som den sociala sammanhållningen stärks.

Evas 38 kvadratmeter stora, fullt utrustade hus, som byggdes med hjälp av Egnahemsfabriken. Foto: Anna Berglund

Utbudet av allmännyttiga hyresbostäder är begränsat på Tjörn och priserna på hus och fastigheter drivs uppåt av sommargästernas efterfrågan. De grupper som drabbas hårdast av bristen på mindre och billiga bostäder på ön är nyanlända, unga (upp till cirka 30 år) och pensionärer:

  • Unga och nyanlända har ännu inte etablerat sig på bostadsmarknaden eller arbetsmarknaden, vilket gör det svårt att få bolån. De saknar oftast även tillgång till mark och kunskap om hur det svenska systemet för bostadsbyggande fungerar.
  • Pensionärerna är oftast etablerade på bostadsmarknaden, men bor inte sällan i för stora hus som de önskar byta till mindre boenden. Genom att hjälpa pensionärerna att flytta till exempelvis ett mindre hus på den egna tomten kan flyttkedjor startas som gör det möjligt för barnfamiljer att ta över de större husen.

Såväl nyanlända som unga och pensionärer har ofta ett stort engagemang och tillgänglig tid, vilket gör självbyggeri till ett möjligt alternativ för att skapa fler bostäder.

En ny rörelse

Egnahemsfabriken startades med inspiration från Egnahemsrörelsen, en folkrörelse som var aktiv under första halvan av 1900-talet. Målet var då att ge arbetarklassen möjlighet till ett eget boende. En viktig del av rörelsen var en offentlig infrastruktur för att stötta egnahemsbyggare. Den som byggde själv var inte utlämnad åt sig själv, utan kunde få såväl teoretisk som praktisk hjälp vid behov. Välbyggda småhus från den tiden är i dag mycket eftertraktade.

Egnahemsfabriken på Tjörn syftar till att återupprätta en sådan stödjande infrastruktur genom ett brett samarbete mellan aktörer i civilsamhället och Tjörns kommun. Föreningen utbildar självbyggare och volontärer i ekologiskt byggande och i återbruk av byggnadsmaterial och byggnadsdelar. Det praktiska arbetet kombineras med teoretiska inslag som seminarier och inbjudna föreläsare.

Ett fullt utrustat hus på 38 kvadrat

Det behövs fler boendemöjligheter även här på Tjörn. Särskilt med mindre ytor och enklare standard, lägre kostnader och flexiblare hyrestid. Med mitt lilla men fullt utrustade hus kan jag ju bidra med detta.

Eva, Tjörnbo.

Eva med hjälp av Egnahemsfabriken byggt ett fullt utrustat hus på 38 kvadrat på sin tomt. Hon bollade idéer med andra husbyggare i en studiecirkel som Egnahemsfabriken ordnade. Därefter skissade hon fram ett förslag tillsammans med en av Egnahemsfabrikens arkitekter och anlitade en granne som är hantverkare för att anlägga grunden.

Egnahemsfabrikens snickare byggde och grundmålade sedan huset, och den slutliga målningen utfördes av Eva med stöd av en så kallad byggbrigad i Egnahemsfabrikens regi: både sommarjobbare och en grupp frivilliga Tjörnbor som under några dagar utförde arbetet tillsammans. Huset har sovrum, loft, fullt utrustat kök, badrum med dusch och tvättmaskin, odlingsmöjligheter och egen uteplats.

Fasaden målas av frivilliga Tjörnbor under en så kallad byggbrigad. Foto: Anna Berglund

Innovation och möjligheter

Egnahemsfabriken är en så kallad innovationsarena där innovativa lösningar kan utvecklas och prövas i ett tillåtande sammanhang. Det är en mötesplats för forskning och metodutveckling kring byggande, medskapande och design där Chalmers och RISE medverkar som forskningsparter. Genom att odla en livskraftig och kreativ byggnadskultur ges fler Tjörnbor möjlighet att sätta personlig prägel på sin livsmiljö, vilket blir synligt bland annat genom målerier, snickarglädje, ovanliga vinklar och fönstersättning som utgår från platsen och det kringliggande landskapet.

Ett verktyg för samhällsutveckling

Den dagliga verksamheten består av en bemannad arbetslokal i Svanvik på nordöstra Tjörn som leds av en platschef. Här finns ett stort arbetsgolv, förråd, maskiner, verktyg, pausutrymmen med mera. Medlemmarna har tillgång till både verktyg och kunskap från arkitekter och snickare. Verksamheten finns i praktiken överallt där de självbyggande medlemmarna finns. Varje byggprojekt stöttas med allt från skissarbete, utformning, finansiering, planering och förberedelser till genomförandet av själva husbyggandet.

Jättemånga skulle kunna göra det här, men det behövs exempel. Marknaden strävar efter att de som bygger ska tjäna pengar, men det krävs fler dimensioner för att nå ett hållbart resultat. Detta är ett verktyg för samhällsutveckling – ett exempel som visar andra vägar för att uppnå en god livsmiljö för många.

Tinna Harling, arkitekt och projektledare på Egnahemsfabriken.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen