Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Cirkulär ekonomi i byggsektorn

Granskad:

Boverket visar vägen till mer cirkulärt byggande. På de här sidorna delar vi kunskap, inspiration och konkret vägledning som hjälp i byggsektorns arbete att ställa om och övervinna hinder på väg mot en cirkulär ekonomi. Här kan du bland annat läsa om digitalisering, återbruk av bärverksdelar, planering och bygglov, finansiering för projekt och praktiska exempel.

Foto: Tanja Metelitsa, Ellinor Hall

Vad är cirkulär ekonomi?

Cirkulär ekonomi handlar om att minska uttaget av naturresurser, minska klimatpåverkan och bidra till att nya affärsmodeller utvecklas för att bättre tillvarata material och produkter i ekonomin. Det kan göras genom att undvika att riva byggnader, samt att utforma byggnader och byggnadsdelar för att de i framtiden ska kunna användas på nytt. Det kan också göras genom att produkter används längre genom att exempelvis återanvändas eller att materialet återvinns.

Riksarkitekten: Börja gör

Helena Bjarnegård, Sveriges riksarkitekt, menar att vi måste utmana bilden av att det är svårt att arbeta med cirkulärt byggande. "Börja gör", säger hon. "Gå från ord till handling och ta hindren när de kommer." Läs hela intervjun med riksarkitekten på sidan För att klara klimatutmaningen krävs en kulturförändring i byggsektorn.

För att klara klimatutmaningen krävs en kulturförändring i byggsektorn

Utvalda sidor

I menyn hittar du all Boverkets information och vägledning om cirkularitet i bygg- och fastighetssektorn. Följande sidor vill vi särskilt lyfta fram:

Cirkulära byggnader

Här hittar du information om återbruk av byggnader och byggmaterial, mål för cirkularitet samt intervjuer med Sveriges riksarkitekt.

Vägledning

Störst miljö- och klimatnytta gör återbruk av tunga byggnadsdelar, så som stommar och andra bärverksdelar. Här finns vägledning om vilka krav som ska uppfyllas och hänsyn som behöver tas.

Exempel på cirkulärt byggande

Hitta inspiration genom att se hur andra har arbetat med återbruk i samband med ombyggnadsprojekt.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen