Certifierade byggprojekteringsföretag i lov- och byggprocessen

Granskad: 6 november 2024

En byggherre kan använda sig av ett certifierat byggprojekteringsföretag vid nybyggnad av vissa bostadshus. Då ska byggnadsnämnden inte göra någon prövning av om utformningskraven om lämplighet och tillgänglighet är uppfyllda. Vid beslutet om startbeskedet ska byggnadsnämnden inte heller göra någon bedömning av om de tekniska egenskapskraven kan antas komma att uppfyllas. 

Vad är ett certifierat byggprojekteringsföretag?

Ett certifierat byggprojekteringsföretag är ett företag som har särskild sakkunskap och erfarenhet av att bedöma om utformningskraven om lämplighet samt tillgänglighet och användbarhet liksom de tekniska egenskapskraven är uppfyllda. Företaget ska ha ett kvalitetsledningssystem som beskriver hur företaget har säkerställt att det har en tillräcklig kompetens för att bedöma att kraven är uppfyllda. Företaget ska vara certifierat för ändamålet.

32 b §
  Ett certifierat byggprojekteringsföretag är ett företag som har ett kvalitetsledningssystem samt särskild sakkunskap och erfarenhet i fråga om att bedöma kraven i 8 kap. 1 § 1 och
3 samt 4 § vid nybyggnad av sådana bostadshus som framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 9 § och som kan styrka detta med ett certifikat.

Frågor om certifiering av byggprojekteringsföretag ska prövas av organ som har ackrediterats för ändamålet att certifiera byggprojekteringsföretag enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 och
5 § lagen (2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll. Detsamma gäller organ som uppfyller motsvarande krav enligt bestämmelser i ett annat land inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Lag (2022:1084) .

8 §

Det certifierade byggprojekteringsföretaget ska tillämpa ett certifierbart kvalitetsledningssystem.

9 §

Kvalitetsledningssystemet ska innehålla en beskrivning av

  • 1. kvalitetsmål och organisationsstruktur samt roller, ansvar och befogenheter vid bedömningen av att projekteringen säkerställer att byggnaden kan antas uppfylla kraven i 8 kap. 1 § 1 och 3 samt 4 § plan- och bygglagen (2010:900),
  • 2. vilka kategorier av byggnader företaget avser att åta sig bedömning av,
  • 3. vilka kompetenser som behövs enligt 6 § 2 och 7 § 4 för de byggnader företaget avser att åta sig bedömning av enligt punkt 2,
  • 4. hur företaget kommer att säkerställa tillgång till kompetensen enligt 6 och 7 §§,
  • 5. rutiner för fortbildning avseende för verksamhetsområdet relevanta lagar, förordningar och föreskrifter,
  • 6. hur företaget ska säkerställa att projekteringen har utförts med rätt kompetens och på ett fackmässigt sätt,
  • 7. hur kontrollen kommer att ske av den genomförda projekteringen så att den säkerställer att byggnaden kan antas uppfylla kraven i 8 kap. 1 § 1 och 3 samt 4 § plan- och bygglagen, och
  • 8. hur det ska dokumenteras vem som har utfört kontrollen och på vilket underlag kontrollen har skett.

Allmänt råd

Tillgång till kompetens kan säkerställas genom egen anställd personal eller genom avtal.

En beskrivning av hur kontrollen kommer att ske avser bland annat en beskrivning av i vilken utsträckning projekteringshandlingarna ska bedömas av annan personal än de som utfört projekteringen.

Du kan läsa om vad som krävs av ett certifierat byggprojekteringsföretag på sidan För certifierade byggprojekteringsföretag. 

För certifierade byggprojekteringsföretag

Om du är byggherre kan du läsa mer om vad som gäller när du vill använda ett certifierat byggprojekteringsföretag på sidan Byggherrar med certifierat byggprojekteringsföretag.

Byggherrar med certifierat byggprojekteringsföretag

Det är byggherren som väljer om ett certifierat byggprojekteringsföretag ska anlitas. Om byggherren inte anlitar ett sådant företag så hanteras lov- och byggprocessen som vanligt hos byggnadsnämnden.

Två behörighetsklasser vid certifiering

De certifierade byggprojekteringsföretagen kan vara certifierade i behörighetsklass Normal eller Kvalificerad. Behörighetsklass Normal gäller bara för bedömning av en- och tvåbostadshus med högst 2 våningar. Behörighetsklass Kvalificerad gäller för samtliga byggnader som får bedömas av certifierade byggprojekteringsföretag.

3 §

Certifiering får lämnas för

  • 1. behörighet Normal för en- och tvåbostadshus med högst två våningar, och
  • 2. behörighet Kvalificerad för de byggnader som anges i 4 och 5 §§.

När kan certifierade byggprojekteringsföretag börja användas?

För att byggherren ska kunna använda ett certifierat byggprojekteringsföretag måste det finnas företag som har visat att de uppfyller Boverkets föreskrifter och allmänna råd om certifierade byggprojekteringsföretag. För att sådana företag ska kunna certifiera sig måste det finnas certifieringsorgan som har tillstånd, det vill säga vara ackrediterade, för att utfärda sådana certifikat. I dagsläget finns det inga ackrediterade certifieringsorgan.

Vilka byggnader omfattas av reglerna?

Certifierade byggprojekteringsföretag kan endast användas vid nybyggnad av bostadshus. Sådana företag kan inte användas om det krävs räddningshiss eller det kan innebära en komplicerad insats för räddningstjänsten i händelse av brand.

5 §

Trots 4 § får bestämmelserna om certifierade byggprojekteringsföretag inte tillämpas på byggnader som har krav på räddningshiss eller andra byggnader som kan innebära en komplicerad insats för räddningstjänsten i händelse av brand.

Krav på räddningshiss finns normalt för byggnader med fler än 10 våningsplan.

5:734 Räddningshiss

I byggnader som har fler än tio våningsplan ska minst en räddningshiss finnas. Hissen får endast förbindas med andra utrymmen genom brandsluss. Hisschaktet till räddningshissen ska utgöra egen brandcell.

Allmänt rådRäddningshissen kan utformas enligt SS-EN 81-72. De brandceller som krävs enligt SS-EN 81-72 bör utformas i motsvarande klass som gäller för brandcellsskiljande delar i övrigt. Minst två räddningshissar bör installeras om våningsplanets area överstiger 900 m2.Hiss som utformas som räddningshiss bör kunna rymma en sjukbår enligt mått i avsnitt 3:144.Regler om hissar och andra lyftanordningar finns i avsnitt 3:144 och i Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:12) om hissar och vissa andra motordrivna anordningar, H. (BFS 2013:14).

Exempel på komplicerad räddningsinsats är om byggnaden har något av följande:

  • Långa tillträdesvägar till större källargarage. 
  • Lokaler med mycket stort personantal. 
  • Delar som är avsedda för personer som inte kan förväntas utrymma själva eller med hjälp av tillgänglig personal.

Du kan läsa mer om komplicerade räddningsinsatser på sidan BR0 byggnader.

Br0 byggnader

Bostadshusen får innehålla en viss andel lokaler. Lokalandelen får högst motsvara byggnadsarean och den får inte överstiga boarean. Anledningen till att det får finnas en viss andel lokaler är att det ska vara möjligt att ha lokaler i bottenvåningen på ett flerbostadshus. Lokalarean måste dock inte vara på bottenvåningen utan kan vara belägen var som helst i huset. Om det i en källare finns lokalkomplement eller garage, så ska dessa inte räknas med i lokalarean.

4 §

Bestämmelserna i 9 kap. 32 b och 32 c §§ och 10 kap. 25 a § plan- och bygglagen (2010:900), om certifierade byggprojekteringsföretag får tillämpas vid nybyggnad av bostadshus. Med bostadshus avses även byggnader som förutom bostäder innehåller lokaler, om lokalarean

  • 1. högst motsvarar byggnadsarean, och
  • 2. inte överstiger boarean.

Från lokalarean får dock undantas lokalkomplement och garage i källare.

Flyttning av byggnad

Ett certifierat byggprojekteringsföretag får även användas vid flyttning av byggnad eftersom flyttning innefattas i begreppet nybyggnad.

4 §
  I denna lag avses med

allmän plats: en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov,

bebygga: att förse ett område med ett eller flera byggnadsverk,
bebyggelse: en samling av byggnadsverk som inte enbart består av andra anläggningar än byggnader,

byggherre: den som fö