Barns rättigheter kräver tillsammansarbete

Granskad: 30 juni 2023

Alla aktörer i samhällsbyggnadsprocessen är mer eller mindre beroende av varandra. En god samverkan förutsätter bland annat tydliga mål och uppdrag samt tydlig ansvarsfördelning. Kunskap om och förståelse för varandras uppdrag och begrepp är också viktiga faktorer. Samtliga aktörer kan uppnå ett ömsesidigt mervärde genom att arbeta tillsammans, vilket är en stor framgångsfaktor för barns rättigheter.

Illustration: Annika Carlsson/Boverket
Barn i reflexvästar i skogen som kramar ett träd.

Samverkan

Utöver politiska och strategiska beslut behövs också samarbete och samverkan för att kunna tillämpa barnkonventionen i samhällsbyggnadsprocessen. Region, länsstyrelse, kommun, civilsamhället och privata aktörer bidrar med olika perspektiv och kunskap.

Kvinna i reflexjacka kör ett barn i overall på en spark på en snöig vinterväg.

Utmaningar och avvägningar

Barnkonventionens tillämpning i fysisk planering och stadsutveckling innebär många utmaningar och olika avvägningar mellan intressen som ibland kan vara motstridiga.

Ett tjugotal barn och en vuxen person som står vid ett räcke en trappa upp.

Förutsättningar

Det finns ett antal förutsättningar som underlättar en organisations arbete med barns rättigheter i samhällsbyggnadsprocessen. Barns rättigheter behöver genomsyra alla delar av organisationen och det behöver finnas tillräckligt med tid och budget för arbetet.

Boverket (2023). Tillsammansarbete. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/teman/barnkonventionen/tillsammansarbete/ Hämtad 2024-10-14