Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Utbetalning av bostadsanpassningsbidrag (kontantbidrag)

Granskad:

Kommunen ska betala ut kontantbidraget till sökanden när åtgärden har utförts och kostnaderna har redovisats. Om en bostadsrättsförening eller hyresvärd har övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag ska bidraget i stället betalas ut till föreningen eller hyresvärden. Men då krävs ett skriftligt underlag som visar att det finns en överenskommelse med sökanden om övertagande av bidraget.

Sökanden ska redovisa kostnaderna före utbetalning

20 §
  Kontantbidrag betalas ut sedan de åtgärder som bidraget avser har utförts och kostnaderna har redovisats.

När anpassningsåtgärden har utförts och kostnaderna redovisats ska kommunen betala ut kontantbidraget till sökanden.

Hur ska kostnaderna redovisas?

Innan utbetalning kan ske ska sökanden inkomma till kommunen med skriftlig redovisning som visar

  • att anpassningsåtgärderna har utförts
  • kostnaderna för  åtgärderna.

Det framgår av 20 § lagen om bostadsanpassningsbidrag.

Redovisningen kan utgöras av till exempel fakturor och/eller kvitton (proposition 2017/18:80 sid. 82 och 8 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag). 

Kostnadsredovisning

8 §    Sökanden eller, i förekommande fall, ägare av flerbostadshus som övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag enligt 4 § lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag ska före utbetalning av bostadsanpassningsbidrag inkomma till kommunen med faktura, kvitto eller annan skriftlig redovisning för att styrka att anpassningsåtgärderna utförts och kostnaderna för dessa.

Inget krav på att sökanden måste betala entreprenören själv före kommunens utbetalning  

Att kvitto nämns i propositionen och Boverkets föreskrifter innebär inte ett krav på att sökanden måste betala entreprenören själv innan kommunen utbetalar bidraget. Men om sökanden faktiskt har gjort det så fungerar kvitto bra som en kostnadsredovisning.

Utbetalningen ska inte överstiga den faktiska kostnaden för anpassningen

Genom kravet på redovisning av kostnaderna kan kommunen kontrollera att kostnaderna för att genomföra en beviljad åtgärd inte understiger det ursprungliga bidragsbeloppet. Om sökandens kostnad för bostadsanpassningsåtgärden understiger det belopp som anges i beslutet, ska endast bidrag som motsvarar den faktiska kostnaden betalas ut (Proposition 2017/18:80 sid. 55.).

Eftersom det alltså bara är sådana kostnader som sökanden har lagt ut för åtgärden som ersätts, kan en sökande inte få bidrag för kostnader till den del dessa täcks av annan ersättning, till exempel försäkringsersättning eller ROT-avdrag för arbetskostnader (proposition 2017/18:80 sid. 82). Sökanden kan aldrig få ett högre belopp än vad sökanden betalat för åtgärden, oavsett om kostnaderna understiger det belopp som kommunen har beviljat (proposition 2017/18:80 sid. 81).

Ett exempel

Om kommunen har beviljat bidrag med 100 000 kronor för vissa anpassningar i köket och det visar sig att den slutliga kostnaden för åtgärderna uppgår till endast 93 000 kronor kan bara 93 000 kronor utbetalas. 

Det kan enligt Boverkets mening vara lämpligt att i denna situation fatta ett ändringsbeslut. Det vill säga ett nytt beslut där kommunen skriver

  • att med ändring av det tidigare beslutet så sänks bidraget från 100 000 kronor till
    93 000 kronor 
  • att sänkningen beror på att anpassningen blev billigare än vad kommunen utgick från i det första beslutet. 

Betalningen är sökandens påtryckningsmedel

Lagen om bostadsanpassningsbidrag utgår från en viss rollfördelning. Denna innebär bland annat att om sökanden beviljas bostadsanpassningsbidrag som ett kontantbidrag är det sökanden själv som väljer entreprenör, ingår avtal med entreprenören och också betalar entreprenören med det bostadsanpassningsbidrag som kommunen har beviljat sökanden. Kommunens roll är att betala ut bidraget till sökanden. Observera dock vad vi skriver om kommunernas serviceskyldighet i handläggningsguiden, under rubriken "Ansökan". Det finns en länk till handläggningsguiden i "Relaterad information".

Lagen utgår från att bidraget betalas ut till sökanden

Avtalet mellan sökanden och entreprenören ska följa vanliga avtalsregler. Om sökanden inte är nöjd med arbetet så kan han eller hon i vissa fall hålla inne betalningen. Det framgår av konsumenttjänstlagen (1985:716). För att sökanden inte ska fråntas denna möjlighet till påtryckningsmedel utgår lagen om bostadsanpassningsbidrag från att bidraget betalas ut till just sökanden. 

När kan kommunen betala bidraget direkt till entreprenören?

Kommunen kan betala bidraget direkt till entreprenören om sökanden vill det. I så fall bör sökandens önskemål vara skriftligt. Det kan till exempel komma till uttryck i en fullmakt, det vill säga att sökanden ger kommunen fullmakt att betala ut bidraget direkt till entreprenören. 

Före utbetalning direkt till entreprenören behöver kommunen vara förvissad om att  sökanden är nöjd med anpassningen. Att hålla inne betalningen kan ju vara ett påtryckningsmedel gentemot entreprenören om sökanden inte är nöjd med arbetet.

Det förekommer att entreprenörer skickar fakturan till kommunen och inte till den som fått bostadsanpassningsbidraget beviljat. Det är då viktigt att kommunen kontaktar sökanden för att ta reda på om sökanden vill att kommunen betalar bidraget direkt till kommunen.   

Sammanfattning om utbetalning av bidraget direkt till entreprenören

Sammanfattningsvis kan, enligt Boverkets uppfattning, en kommun betala bidraget direkt till entreprenören om sökanden

  • vill det och
  • har uttryckt sin vilja skriftligt.

Om kommunen i ett enskilt ärende anser att det är tillräckligt att sökanden muntligen uttrycker sin vilja att kommunen kan betala bidraget direkt till entreprenören är det viktigt att kommunen skriver en tydlig tjänsteanteckning om detta.

Tjänsteanteckningen ska vara daterad, och det ska framgå vem i kommunen som har skrivit den. 

Utbetalning till bostadsrättsförening eller hyresvärd som kommit överens med sökanden om att överta rätten till bidrag

Den som bor i en bostadsrättslägenhet eller hyreslägenhet i ett flerbostadshus och har beviljats bostadsanpassningsbidrag som kontantbidrag för anpassning i anslutning till lägenheten, till exempel i trapphuset, kan överlåta sin rätt till bidrag på bostadsrättsföreningen eller hyresvärden.  

4 §
  Ägare av ett flerbostadshus får överta rätten till bostadsanpassningsbidrag som har beviljats för anpassningsåtgärder i anslutning till en lägenhet som innehas med hyres- eller bostadsrätt, om sökanden och ägaren är överens om det. Detta gäller under förutsättning att bostadsanpassningsbidraget har beviljats i form av kontantbidrag enligt 16 § första stycket och att ägaren åtar sig att låta utföra de åtgärder som bidraget avser.

Efter färdigställandet ansöker bostadsrättsföreningen eller hyresvärden om utbetalning. Det är då bostadsrättsföreningen eller hyresvärden och inte personen med funktionsnedsättning som är part gentemot kommunen. (Proposition 2017/18:80 sid. 68-69.)

Skriftligt underlag om övertagandet

Ägaren av flerbostadshuset ska inkomma med ett skriftligt underlag till kommunen som visar

  • att sökanden av bidraget och ägaren är överens om att övertagandet ska ske, och
  • att ägaren åtar sig att låta utföra de åtgärder som bidraget avser.

Kommunen kan inte betala ut bidraget till flerbostadshusägaren innan det finns ett sådant skriftligt underlag (7 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag).

7 §    Före utbetalning av bostadsanpassningsbidrag ska, vid sådant övertagande som avses i 4 § lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag, ägaren av flerbostadshuset inkomma med skriftligt underlag till kommunen som visar att

  • -   sökanden av bidraget och ägaren är överens om att övertagande av bidraget ska ske, och
  • -   att ägaren åtar sig att låta utföra de åtgärder som bidraget avser.

Kostnadsredovisning

Bidraget betalas ut efter att hyresvärden eller bostadsrättsföreningen låtit utföra de åtgärder som bidraget avser och kostnaderna redovisats (20 § lagen om bostadsanpassningsbidrag).  

20 §
  Kontantbidrag betalas ut sedan de åtgärder som bidraget avser har utförts och kostnaderna har redovisats.

Innan utbetalning kan ske ska ägare av flerbostadshus som övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag enligt 4 § lagen om bostadsanpassningsbidrag inkomma till kommunen med skriftlig redovisning som visar

  • att anpassningsåtgärderna har utförts
  • kostnaderna för dessa.

Det framgår av 20 § lagen om bostadsanpassningsbidrag. 

Redovisningen kan utgöras av till exempel fakturor och/eller kvitton (proposition 2017/18:80 sid. 82 och 8 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag). 

Kostnadsredovisning

8 §    Sökanden eller, i förekommande fall, ägare av flerbostadshus som övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag enligt 4 § lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag ska före utbetalning av bostadsanpassningsbidrag inkomma till kommunen med faktura, kvitto eller annan skriftlig redovisning för att styrka att anpassningsåtgärderna utförts och kostnaderna för dessa.

Att kvitto nämns i propositionen och Boverkets föreskrifter innebär inte ett krav på att ägaren av flerbostadshuset måste betala entreprenören själv före kommunens utbetalning av bidraget. Men om ägaren faktiskt har gjort det så fungerar kvitto bra som en kostnadsredovisning.

Rätt till momsavdrag kan påverka bidragets storlek 

Om det är en juridisk person som har övertagit rätten till bidrag enligt lagens 4 § och som har rätt till avdrag för ingående mervärdesskatt, så lämnas inte bidrag för eventuell mervärdesskatt som ingår i det ursprungliga bidragsbeslutet (proposition 2017/18:80 sid. 82).

Mer information

Under "Relaterad information" finner du en länk till webbsidan "Hyresvärd eller bostadsrättsförening kan överta rätten till bidrag".

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen