Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Systematiska fel

Granskad:

Boverkets byggskadefunktion identifierar, utreder och förebygger systematiska fel inom byggandet. Det görs genom ett proaktivt arbete och dialog med byggbranschen för ett mer hållbart byggande, en bättre inomhusmiljö och minskade samhällsekonomiska kostnader för fel, brister och skador i våra byggnader.

Byggskadefunktionens syfte och arbetssätt

Målet med byggskadefunktionen är att så tidigt som möjligt identifiera systematiska fel för att förhindra att de leder till utbredda skador. Fokus är systematiska fel, men byggskadefunktionen kan även analysera enskilda händelser som kan vara tecken på systematiska fel. Boverket ska inte leta ansvariga och skyldiga, utan sprida kunskap för att förebygga och undvika fel, brister och skador.

Mer information om Byggskadefunktionens arbetssätt finns under fördjupningsfliken på webbsidan "Förebygg fel, brister och skador".

Förebygg fel, brister och skador

Tips om fel och goda exempel

För att hitta systematiska fel och framgångsrika lösningar har byggskadefunktionen tagit fram ett tipsformulär. Här kan du som är branschaktör enkelt tipsa oss om:

  • vanliga fel
  • nya problem som inte uppmärksammats tidigare
  • goda referensexempel
  • bra processer, tekniska lösningar och utföranden.

Tipsformuläret når du via menyn.

Tipsa om byggskador

Ett par inspekterar bygge tillsammans med byggherre.

Boverket tar gärna emot tips och erfarenheter från branschens aktörer för att ta del av goda exempel och upptäcka systematiska fel. Boverket är till exempel intresserade av information om vanliga fel, nya problem och goda exempel som kan bli vägledande för andra.

Pågående arbete

Foto på husfasad

Byggskadefunktionens identifierar och förebygger systematiska fel. Här samlar vi en del av arbetet och det kan vara information om pågående utredningar, resultat eller information om pågående framåtriktade initiativ.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen