Vem gör vad om du ansöker om kontantbidrag?
Bostadsanpassningsbidrag lämnas som huvudregel som ett kontantbidrag, om inte du och kommunen kommer överens om någon annan bidragsform. Bidragssystemet bygger på en viss rollfördelning. Rollfördelningen innebär bland annat att bostadsanpassningsbidrag lämnas till dig personligen oavsett om du äger din bostad eller bor i en hyresrätt eller i en bostadsrätt.
Rollfördelning
Om du ansöker om kontantbidrag förekommer flera olika aktörer i ett ärende och alla har olika roller. I figuren kan du se vem som gör vad i ett ärende om bostadsanpassningsbidrag.
Du som söker bidrag
Ansökan
För att kommunen ska kunna pröva om du har rätt till bostadsanpassningsbidrag måste du göra en ansökan till din kommun. I din ansökan ska du bland annat ange de åtgärder som du vill söka bidrag för. Det är den som ansöker om bidrag som ska visa för kommunen att rätt till bidrag föreligger. Hos din kommun kan du få ansökningshandlingar och information om bidraget och vilka uppgifter som du behöver bifoga din ansökan. Du kan också alltid vända dig till din kommun för att höra vilken hjälp du kan få om du själv inte klarar av att göra alla de saker som förväntas av dig i ett ärende om bostadsanpassningsbidrag.
Intyg
För att kommunen ska kunna förstå att de åtgärder som du söker bidrag för är nödvändiga för dig behöver du normalt bevisa ditt behov med ett intyg från någon sakkunnig. Av Boverkets föreskrifter till lagen om bostadsanpassningsbidrag framgår att du ska bifoga intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig till din ansökan om bostadsanpassningsbidrag. Intyget ska visa att de åtgärder som du söker bidrag för är nödvändiga med hänsyn till din funktionsnedsättning. Om kommunen förstår att ditt behov av en åtgärd är uppenbart kan den efterge kravet på intyg. Då behöver du inte skicka in något intyg. Du kan alltid vända dig till din kommun för mer information om vad som gäller just för ditt fall.
Anbud, offert eller kostnadsberäkning
Kommunen kan begära att du kompletterar din ansökan med kopia av anbud, offert eller kostnadsberäkning, om den bedömer att det behövs för att fastställa skälig kostnad i ärendet.
Fastighetsägarens medgivande
I vissa fall måste du ha ett medgivande att få utföra anpassningsåtgärden och en utfästelse om att inte ersättning kommer att krävas för att återställa anpassningsåtgärden efter dig. Om någon annan än du som söker bidrag helt eller till viss del äger din bostad eller gemensamma utrymmen eller tomten måste du ha ett medgivande från samtliga ägare att anpassningsåtgärden får vidtas.
I de fall du inte är ensam ägare av din bostad måste du alltså ha ett medgivande från andra ägare eller ägaren av bostaden. Detta gäller oavsett om du bor i en villa, bostadsrätt, ägarlägenhet eller hyresrätt. Om du är nyttjanderättshavare - det vill säga bor till exempel i en hyresrätt eller i en bostadsrätt – och inte står ensam på ditt kontrakt måste också de andra nyttjanderättshavarna som står på kontraktet ge sitt medgivande till att åtgärderna får vidtas.
Fastighetsägarens utfästelse att inte kräva ersättning för återställning
För att du ska slippa drabbas av kostnader för att återställa anpassningsåtgärden efter dig måste du, om du inte är ensam ägare av din bostad, också ha en utfästelse från ägaren/andra ägare av bostaden om att inte ersättning kommer att krävas för att återställa anpassningsåtgärden efter dig. Om du är nyttjanderättshavare och inte står ensam på ditt kontrakt måste du också ha en utfästelse från ägaren av bostaden att denne inte kommer att kräva dig eller andra nyttjanderättshavare som står på ditt kontrakt på ersättning för att återställa anpassningsåtgärden.
Exempel medgivande och utfästelse
- Om du bor i en hyresrätt/bostadsrätt behöver du alltid ha ett medgivande från din hyresvärd/bostadsrättsförening och en utfästelse fr