Bidrag kan i vissa fall beviljas för reparationer, besiktning och underhåll
Bidrag kan lämnas för att reparera vissa anordningar och inredningar som installerats med bostadsanpassningsbidrag. Även besiktning och annat underhåll än reparation kan vara bidragsberättigande. Här kan du läsa om vilka krav som ska vara uppfyllda.
Reparationsbidrag med mera bara om anordningen eller inredningen har installerats med bostadsanpassningsbidrag
11 §
Bidrag lämnas för att reparera sådan anordning eller inredning som har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt denna lag eller motsvarande äldre bestämmelser om
1. anordningen eller inredningen är av tekniskt slag, eller
2. anordningen eller inredningen har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen.
I fråga om anordning eller inredning av tekniskt slag lämnas bidrag även för besiktning och annat underhåll än reparation.
Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden. Bidrag lämnas inte om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag som en ägare av ett flerbostadshus har övertagit rätten till enligt 4 §. Bidrag lämnas inte heller om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av äldre bestämmelser i sådan bostad som avses i 6 §.
Villkoren för reparationsbidrag med mera framgår av 11 § lagen om bostadsanpassningsbidrag.
Ett villkor är att bidraget bara kan bli aktuellt för sådan anordning och inredning som tidigare har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag. Antingen enligt den nuvarande lagen om bostadsanpassningsbidrag eller enligt äldre bestämmelser.
Två typfall där reparationsbidrag kan bli aktuellt
Bidrag ska kunna lämnas för att reparera anordningar och inredningar som är av tekniskt slag eller som har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen.
I propositionen anförs att lagförslaget följer gällande praxis, att bidraget främst ska täcka kostnader som inte följer av normala driftskostnader för anordningen (proposition 2017/18:80 sid. 43).
Tekniskt slag
Följande exempel på anordning eller inredning av tekniskt slag lämnas i propositionen till lagen:
- hiss
- dörrautomatik
- spisvakt
- anordning för att göra inredning höj- och sänkbar
- toalettstol med spol- och torkfunktion eller
- anordning som kompletterar befintlig toalettstol med spol- och torkfunktion.
Det är fråga om tekniska anordningar eller inredningar som anses vara så komplicerade att underhåll och reparationer behöver skötas i särskild ordning. (Proposition 2017/18:80 sid. 43 och 76-77.)
Onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen
Reparationsbidrag kan också lämnas för anordning och inredning som har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen. Oavsett om anordningen eller inredningen är av tekniskt slag.
Bidrag till besiktning och annat underhåll än reparation
För sådan anordning eller inredning som är av tekniskt slag kan bidrag även beviljas för besiktning och annat underhåll än reparation. Det framgår av 11 § andra stycket.
Enligt propositionen till lagen avses i första hand sådana anordningar och inredningar av tekniskt slag som kräver fortlöpande tillsyn och underhåll för att funktion och säkerhet ska tillgodoses (proposition 2017/18:80 sid. 77).
Bidrag bara om åtgärden är nödvändig för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden
Bidrag för reparation, besiktning och annat underhåll än reparation lämnas bara om åtgärden är nödvändig för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden.
Intyg som styrker behovet
Boverket har skrivit föreskrifter till lagen om bostadsanpassningsbidrag. De heter "Boverkets föreskrifter (2018:12) om bostadsanpassningsbidrag" men handlar även om reparationsbidrag med mera och återställningsbidrag.
9 § Om kommunen bedömer att sökandens behov har förändrats sedan den anordning eller inredning som avses med ansökan installerades eller senast var föremål för reparation, besiktning eller underhåll får kommunen begära att sökanden inkommer med intyg av arbetsterapeut, läkare eller annan sakkunnig som visar att sökta åtgärder är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen.
Kommunen får begära att sökanden inkommer med intyg av sakkunnig som visar att sökta åtgärder är nödvändiga med hänsyn till funktionsnedsättningen. Det gäller närmare bestämt om kommunen bedömer att sökandens behov har förändrats efter det att anordningen eller inredningen som reparationsbidragsansökan avser installerades eller efter det att anordningen eller inredningen senast var föremål för reparation, besiktning eller underhåll. (Se 9 § Boverkets föreskrifter.)
Exempel på lagtextens innebörd bidragsberättigande åtgärder
Bostadsrättsföreningar och hyresvärdar kan inte beviljas reparationsbidrag med mera
En bostadsrättsförening eller hyresvärd som har övertagit en sökandes rätt till bostadsanpassningsbidrag enligt lagens 4 § och utfört anpassningsåtgärder i anslutning till en lägenhet har inte rätt till bidrag för reparation, besiktning eller annat underhåll.
Inget bidrag till vissa särskilda boendeformer
Bidrag lämnas inte om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt tidigare bestämmelser i en sådan bostad som avses i 6 § lagen om bostadsanpassningsbidrag. Det framgår av 11 § tredje stycket sista meningen lagen om bostadsanpassningsbidrag.
6 §
Bostadsanpassningsbidrag lämnas inte för åtgärder i sådana bostäder som avses i 5 kap. 5 § andra stycket och 7 § tredje stycket socialtjänstlagen (2001:453) och i 9 § 8 och 9 lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade.
11 §
Bidrag lämnas för att reparera sådan anordning eller inredning som har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag enligt denna lag eller motsvarande äldre bestämmelser om
1. anordningen eller inredningen är av tekniskt slag, eller
2. anordningen eller inredningen har utsatts för onormalt slitage på grund av funktionsnedsättningen.
I fråga om anordning eller inredning av tekniskt slag lämnas bidrag även för besiktning och annat underhåll än reparation.
Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden. Bidrag lämnas inte om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av bostadsanpassningsbidrag som en ägare av ett flerbostadshus har övertagit rätten till enligt 4 §. Bidrag lämnas inte heller om anordningen eller inredningen har installerats med stöd av äldre bestämmelser i sådan bostad som avses i 6 §.
Pröva i stället ansökan mot lagens 5 §
Av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag framgår att kommunen i två situationer ska pröva en ansökan om reparationsbidrag mot lagens 5 § i stället för mot lagens reparationsbidragsbestämmelse i 11 §.
5 §
Bostadsanpassningsbidrag lämnas för att anpassa och komplettera fasta funktioner i och i anslutning till en bostad.
Bidrag lämnas endast om åtgärderna är nödvändiga för att bostaden ska vara ändamålsenlig för sökanden. Bidrag lämnas inte om behovet kan tillgodoses med hjälpmedel som erbjuds av regionen eller kommunen enligt hälso- och sjukvårdslagen
(2017:30). Lag (2019:983) .
Den ena situationen är om det inte är möjligt eller kostnadseffektivt att reparera anordningen och den därför behöver bytas ut.
Den andra situationen är om sökanden är någon annan än den person som tidigare beviljats bostadsanpassningsbidrag för anordningen.
Om anordningen ska bytas ut för att det inte är möjligt eller kostnadseffektivt att reparera
Det framgår av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag att bidrag ska kunna lämnas för att byta ut anordningen eller inredningen mot en ny om det inte är möjligt eller kostnadseffektivt att reparera anordningen. Kommunen bör då, enligt propositionen, fatta ett nytt beslut efter en prövning av om förutsättningarna för bidrag enligt 5 § är uppfyllda. (Proposition 2017/18:80 sid. 77.)
Att kommunerna vid de tillfällen då kostnader för reparation överstiger kostnaden för inköp av ny anordning har möjlighet att på nytt pröva behovet av bostadsanpassningsåtgärden anses rimligt, menar regeringen, mot bakgrund av den tekniska utvecklingen. Kommunerna bör även ha möjlighet att undersöka om behovet kan täckas av en annan typ av bostadsanpassningsåtgärd eller av ett hjälpmedel. (Proposition 2017/18:80 sid. 43.)
I propositionen till lagen skriver regeringen vidare att det åligger kommunerna att skyndsamt säkerställa att den enskilde kan använda sin bostads funktioner på samma sätt som tidigare (proposition 2017/18:80 sid. 43).
Om någon annan än den som först beviljats bostadsanpassningsbidrag ansöker
Den andra situationen där kommunen ska pröva ansökan om reparationsbidrag enligt 5 § lagen om bostadsanpassningsbidrag är om bidrag söks av någon annan än den som ursprungligen beviljats bostadsanpassningsbidrag för åtgärden. Det framgår av propositionen att kommunen då ska göra en ny prövning enligt 5 § lagen om bostadsanpassningsbidrag (proposition 2017/18:80 sid. 77).
Är det möjligt att få bidrag för att reparera en anordning eller inredning som inte längre anses berättiga till bostadsanpassningsbidrag?
Vad gäller om den anordning eller inredning som reparations