Gemensamhetsanläggning, servitut och ledningsrätt
I beskrivningen av fastigheten ska det finnas uppgifter om gemensamma anordningar, kända servitut och delaktighet i gemensamhetsanläggningar. I den ekonomiska planen bör anges vilka fastigheter, förutom bostadsrättsföreningen, som deltar i en gemensamhetsanläggning.
Med gemensamma anordningar avses bland annat gemensamma utrymmen i byggnader, såsom tvättstuga, skyddsrum, samlingslokal, hobbylokal, cykel/mopedutrymme, barnvagnsutrymme, separata hygienrum, fläktrum, energibesparande anordningar, värmecentral, anordning för sopor, hissar, satellit/kabel-TV, bredband, porttelefon och varmvatten/vattenmätare. Hit hör även gemensamma anläggningar på marken, såsom vägar, planteringar, inhägnader, vatten- och avloppsanläggningar, gemensamma trappuppgångar, sopanordningar, piskplatser, lekplatser och parkeringsplatser. Föreningens andel i driftskostnader beslutas enligt anläggningslagen (1973:1149).
Med gemensamhetsanläggning avses en anläggning som bildats vid en lantmäteriförrättning och som är gemensam för flera fastigheter och består av nyttigheter som är nödvändiga för att fastigheterna ska kunna fungera på lång sikt. Exempel på gemensamhetsanläggningar är värmeproduktionsanläggning, sopsugsanläggning, fastighetsförråd, garage, lekplatser, kommunikationsytor och skyddsrum.
Förvaltning av gemensamhetsanläggningar kan ske i form av delägarförvaltning och föreningsförvaltning. Det är vid föreningsförvaltning som förvaltningen uppdras åt en särskild juridisk person, en samfällighetsförening.
Föreningens andel av kostnaderna för uppförande av en gemensamhetsanläggning kan anges som preliminära om de inte är kända. Samma sak gäller för föreningens andel av driftskostnader.
Utöver uppgi