Samlad bedömning

Granskad: 25 oktober 2021

Om åtgärden avviker från detaljplanen och det har godtagits avvikelser på fastigheten tidigare ska en samlad bedömning göras av den aktuella avvikelsen och de tidigare godtagna avvikelserna.

Bestämmelsen innebär att bygglov bara får ges om samtliga avvikelser tillsammans kan ses som godtagbara avvikelser. Så även om den aktuella avvikelsen för sig skulle kunna vara en acceptabel avvikelse kan bygglov inte ges om avvikelserna tillsammans med tidigare avvikelser är så omfattande att de inte hade kunnat godtas om avvikelserna hade prövats vid ett och samma tillfälle. Det är avvikelser på den berörda fastigheten som ska bedömas. Det framgår dock varken av förarbeten eller rättspraxis om det är avvikelser avseende fastigheten i sig och samtliga byggnadsverk på fastigheten som ska beaktas, eller om det är avvikelser avseende fastigheten i sig och enbart det byggnadsverk som åtgärden avser som ska ingå i den samlade bedömningen. (jfr prop. 2013/14:126 sid. 311)

En enklare planprocess, prop. 2013/14:126 (på Sveriges riksdags webbplats)

31 d §
  Om avvikelser tidigare har godtagits enligt 30 §
första stycket 1 b, 31 b eller 31 c §, ska en samlad bedömning göras av den avvikande åtgärd som söks och de som tidigare har godtagits. Lag (2014:900) .

Ett exempel på när en samlad bedömning ska göras är om en byggnad tidigare har beviljats bygglov med avvikelse från detaljplanen vad gäller avstånd till tomtgräns och bygglov söks för en tillbyggnad som delvis placeras på prickmark. Även om de båda avvikelserna skulle kunna vara acceptabla var och en för sig måste en samlad bedömning göras om avvikelserna i kombination kan vara godtagbara. 

En samlad bedömning ska göras för samtliga typer av avvikelser, det vill säga för:

  • liten avvikelse
  • avvikelse där åtgärden är av begränsad omfattning och nödvändig för området
  • avvikelse som tillgodoser ett angeläget gemensamt behov eller allmänt intresse, och
  • avvikelse som är ett lämpligt komplement till användningen i detaljplan.

I en dom tog Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, ställning till om en liten avvikelse kunde medges. Ärendet gällde bygglov för inglasning av fyra balkonger på två flerbostadshus. Enligt planbestämmelserna fick fastigheten bebyggas med högst 2800 m2 bruttoarea. På fastigheten fanns två flerbostadshus som hade en sammanlagd bruttoarea på 2935 m2. Tre lägenheter hade tidigare getts bygglov för inglasning av balkonger. Sammanlagt var avvikelsen från detaljplanen redan cirka 135 m2. Inglasningen av de fyra balkongerna skulle inn