PBL under byggidéskedet
I PBL finns krav på byggnaden, det är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Utöver krav på byggnaden så finns det också krav på att du under byggtiden ska utföra arbetena med aktsamhet. Det finns även regler om att du ibland behöver söka bygglov eller göra en anmälan.
Regler för byggande
Det finns flera lagar som på ett eller annat sätt kan komma att påverka hur du kan uppföra eller ändra en byggnad. Men det är främst i plan- och bygglagen (PBL) som kraven du måste förhålla dig till finns.
De regler i PBL som du behöver känna till när du står inför att uppföra eller ändra en byggnad kan grovt delas in tre områden:
- Materiella regler, krav som ställs på byggnaden eller tomten.
- Regler om skyddsåtgärder under byggtiden.
- Processuella regler, till exempel krav på att söka bygglov för vissa åtgärder.
Om inte reglerna följs kan man få betala en byggsanktionsavgift. Man kan också få ett vitesföreläggande med krav på att återställa eller göra om renoveringen om det visar sig att man brutit mot något materiellt krav.
Du kan läsa mer om exempel på annan lagstiftning som kan vara aktuell under byggidéskedet under rubriken Annan lagstiftning nedan.
Krav på byggnaden – Materiella regler
Krav på en byggnad finns i PBL. En del av kraven är sedan preciserade i PBF för att sedan ytterligare preciseras i Boverkets föreskrifter. Det innebär att man behöver ha god kunskap om PBL, PBF och Boverkets föreskrifter. Reglerna är omfattande och därför ställer samhället krav på att byggherren anlitar en certifierad kontrollansvarig vid mer omfattande åtgärder. Det är dock alltid byggherren som har ansvaret för att åtgärderna utförs i enlighet med kraven. Läs mer om olika roller som ofta finns i byggidéskedet på sidan Roller i byggidéskedet.
Byggherrens ansvar - Materiella krav som ställs på byggnaden enligt PBL:
- Utformningskrav – en byggnad ska vara lämplig för sitt ändamål, ha god form-, färg och materialverkan och vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
- Tekniska egenskapskrav – handlar om byggnaden ska ha vissa egenskaper för att byggnaden ska ha en bra energiprestanda, vara hållbar, säker och skydda vår hälsa. Till exempel så ställs det krav på energihushållning, brandskydd och fuktsäkerhet.
- Tomtkrav – det innebär till exempel att risken för olycksfall ska begränsas och att utryckningsfordon ska kunna komma fram.
- Krav på varsamhet – byggherren ska ta hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och ta tillvara dess tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.
- Förbud mot förvanskning – byggnader som är särskilt värdefulla från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt har ett förstärkt skydd och får inte förvanskas.
Det finns också krav på att byggnader ska hållas i vårdat skick och underhållas så att utformningen och de tekniska egenskaperna bevaras och byggnadens kulturvärden tas tillvara. Läs mer på sidan Organisera förvaltningsarbetet.
Organisera förvaltningsarbetet
Plan- och bygglag (2010:900) ( på Sveriges riksdags webbplats)