Om Boverkets klimatdatabas

När en klimatdeklaration ska upprättas får data från Boverkets klimatdatabas eller specifika klimatdata för byggprodukter användas. Klimatdata för byggprodukterna i Boverkets databas är konservativt satta, det vill säga cirka 25 procent högre än genomsnittet för att stimulera användning av specifika klimatdata. Klimatdata för energi och bränsle måste hämtas från Boverkets klimatdatabas. Dessa klimatdata är inte konservativt satta.

I klimatdatabasen finns generiska klimatdata för byggprodukter

Dator med databas, en kalkylator och ett flerbostadshus Illustration: Infab

Klimatdatabasen är ett viktigt verktyg i Boverkets stöd till byggherren för att kunna uppfylla reglerna om klimatdeklarationer. Dessutom gör den det enklare att göra klimatberäkningar med bra kvalitet. Boverkets klimatdatabas innehåller klimatdata för klimatpåverkan från byggprodukter och ska representera svenska förhållanden. Den finns på både svenska och engelska.

Den som använder generiska klimatdata i klimatdeklarationen måste använda data från Boverkets klimatdatabas.

Klimatdata för byggprodukter baseras på underlag från IVL Svenska Miljöinstitutet. IVL har tagit fram värdena genom att beräkna ett medelvärde från miljövarudeklarationer (EPD:er) och publikt tillgängliga generiska datakällor för byggproduktgruppen som används på den svenska marknaden. Värdena är konservativt satta, vilket betyder att de ligger cirka 25 procent högre än medelvärdet. Syftet är att stimulera till användning av byggprodukter med så låg klimatpåverkan som möjligt, och tanken är att det aldrig ska vara en fördel att använda generiska klimatdata i stället för specifika klimatdata för de byggprodukter som har hög klimatpåverkan. Konservativt satta klimatdata stimulerar även byggprodukttillverkare att tillhandahålla produktspecifika klimatdata.

Boverkets klimatdatabas uppdateras årligen eller vid behov. Boverket utgår från följande principer för att avgöra om nya generiska klimatdata ska läggas till i klimatdatabasen:

  • Byggprodukten används ofta och i stora kvantiteter inom den svenska byggsektorn.
  • Byggprodukten utgör mer än en procent av den totala klimatpåverkan från den uppförda byggnaden.
  • Generiska klimatdata för byggprodukten kan baseras på mer än en miljövarudeklaration (EPD) eller en rapport där standarden EN 15804 har tillämpats.

I klimatdatabasen finns klimatdata för energi och bränslen

Klimatdatabasen innehåller också klimatdata för energi och bränsle. Dessa värden ä