CPR Acquis
CPR Acquis är ett arbete inom EU-kommissionen för att förnya uppdrag till standardisering av byggprodukter utifrån de krav på information om byggprodukter medlemsstaterna har idag, och i förlängningen få uppdaterade standarder.
CPR:s syfte
Den nuvarande byggproduktförordningen kräver att byggprodukter som täcks av en harmoniserad standard ska ha en prestandadeklaration och vara CE-märkta när de tillgängliggörs på marknaden. Dessa harmoniserade standarder är i många fall föråldrade och tekniskt obsoleta, och har tagits fram utifrån mandat (begäranden om standardisering) från EU-kommissionen till standardiseringsorganisationen CEN. Dessa begäranden är i huvudsak äldre än själva byggproduktförordningen då de tagits fram inom ramen för en äldre lagstiftning. Syftet med CPR Acquis är att förnya uppdragen till standardiseringen utifrån de krav på information om byggprodukter medlemsstaterna har idag, och i förlängningen få uppdaterade standarder.
En kort bakgrund
Byggproduktförordningens bilaga IV sorterar byggprodukter i 34 produktområden. Avsikten med arbetet under rubriken CPR Acquis är att samtliga produktområden successivt ska ses över, utifrån den prioriteringslista som EU-kommissionen tagit fram. För varje produktområde kommer det tillsättas en undergrupp med representanter från medlemsstaterna. Därutöver planeras upp till fem särskilda undergrupper för hantering av horisontella frågor såsom hållbarhet, brandsäkerhet och farliga ämnen. EU-kommissionen har tillsatt en internationell övergripande styrgrupp för att hålla överblick över arbetet. Arbetet på EU-nivå sätter tidplanen för det svenska arbetet. Arbetet i CPR Acquis presenterades av EU-kommissionen i slutet av 2019 och startades upp hösten 2021. EU-kommissionen har en prioriteringslista för CPR Acquis.
Kommissionen är medveten om att listan över produktområden är lång och kommer att ta tid att beta av. Därför provar man på en alternativ process under rubriken Fast-track to standardisation. Detta innebär att de uppgifter som annars skulle gjorts av en CPR Acquis undergrupp i stället läggs på en CEN/TC, efter avtal med kommissionen. Enligt uppgift har arbete inletts avseende skorstenar respektive byggnadsglas. Vi återkommer när vi vet mer.
Uppstartade undergrupper oktober 2023
- Förtillverkade betongprodukter (2021)
- Bärande metallkonstruktioner (2021)
- Fönster och dörrar (2022)
- Armeringsstål (2022)
- Cement (2023)
- Värmeisoleringsprodukter (2023)
I tillägg har kommissionen skapat en horisontell undergrupp för miljömässig hållbarhet, som ska bistå samtliga produktgrupper med relevant kompetens inom detta område.
Organisation
Enligt kommissionens arbetsplan ska de för varje produktområde tillsätta en undergrupp (subgroup) för arbetet med att ta fram underlag till begäran om standardisering, och denna har ca 15 månader på sig. Arbetet leds av kommissionen, och de har kommunicerat att de har resurser till att hålla 4-5 grupper aktiva parallellt.
En europeisk undergrupp (subgroup) består av representanter från medlemsländerna och till denna skapar Boverket nationella referensgrupper för att kunna diskutera arbetet i ett bredare forum och få med ett solitt medskick till europeiska nivån.
I varje europeisk undergrupp har Sverige en myndighetsexpert och en eller två externa experter. Experterna tillsätts genom beslut av Boverkets generaldirektör, och här har vi ofta en deadline för när EU-kommissionen vill få in anmälningarna. Därför kan anmälningstiderna bli tajta. Vid dessa utlysningar efterfrågar vi kvalifikationer för uppdraget.
Boverkets nationella referensgrupper är öppna för alla som vill engagera sig i de aktuella frågorna. Det enda kriteriet vi satt upp är att man ska vara verksam i Sverige. Anmälan kan göras när som helst under tiden som grupperna är aktiva. Det går således att ”hoppa in” även efter uppstart, genom att e-posta intresse till Boverket.
E-post: cpracquis@boverket.se