Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Befolkningspyramider

Granskad:

En befolkningspyramid kan vara ett överskådligt sätt att illustrera åldersfördelningen på. Befolkningspyramiden visar hur många män respektive kvinnor det finns i varje åldersgrupp, till exempel, ett- eller femårsklasser.

Sverige förr och nu

Hur pyramiden ser ut och förändras över tid beror på utvecklingen år från år av fruktsamhet, dödlighet och migration. Formen på pyramiden säger därför en hel del om den hittillsvarande demografiska utvecklingen och ger även en fingervisning om den framtida demografiska utvecklingen. In- och utbuktningar i pyramiden kommer successivt att förflyttas uppåt, allt eftersom tiden går. Därför kan man till exempel se hur antalet barn i skolåldern och antalet pensionärer kommer att förändras över tid, utifrån den nuvarande befolkningens åldrande. Men såväl inflyttning som utflyttning kan förstås ändra den bilden.

Klicka på bilden för att se i större format Källa: SCB.

Pyramiden har blivit ett torn

För ungefär hundra år sedan karaktäriserades Sveriges befolkning av många unga och få äldre. Pyramiden hade därmed en bred bas (många barn och unga) och en spetsig topp (få gamla). Men de senaste hundra åren har åldersstrukturen förändrats radikalt. Genom ökad medellivslängd och lägre barnafödande har de äldres andel av befolkningen blivit allt större. Det gör att Sveriges – och de flesta kommuners – befolkningspyramid i dag snarare är ett brett torn än en pyramid. Men skillnaderna är ändå stora mellan olika kommuner, framför allt när det gäller andelen yngre respektive äldre i befolkningen.

Flyttningar kan spela större roll än födelsekullarna

Vid ingången av 2020-talet är antalet invånare i Sverige särskilt hög i åldersgrupperna 70–79 år, 50–59 år och 30–35 år. Att dessa åldersgrupper är stora beror på ett högt barnafödande under 1940- och 1960-talen samt runt 1990. På riksnivå är alltså befolkningspyramidens form till stor del ett resultat av variationer i födelsekullarna. För den enskilda kommunen kan migrationen spela större roll, framförallt om man har en successiv utflyttning av yngre personer medan de äldre bor kvar.

Tips: Gör en egen befolkningspyramid för din kommun.

På Statistiska Centralbyråns webbplats finns statisk över folkmängd efter region, civilstånd, ålder och kön, år 1968 - 2021. Genom SCB:s diagramverktyg på sidan kan man göra egna befolkningspyramider på kommunnivå. Se länk i "Relaterad information".

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen