Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Hållbar energieffektiviserande renovering av ditt småhus

Granskad:

Funderar du på att göra ändringar i ditt hus för att sänka energianvändningen? På dessa sidor får du stöd att genomföra en hållbar energieffektiviserande renovering genom hela renoveringsprocessen.

Det finns många fördelar med att energieffektivisera sitt hus. Förutom lägre energikostnader kan det ge ett bättre inomhusklimat och öka värdet på ditt hus, samtidigt som du gör en insats för miljön och klimatet.

När du ändrar saker i ditt hus kan huset påverkas på olika sätt. Det finns därför flera saker som du bör ta hänsyn till för att förebygga oönskade konsekvenser och få full nytta av de åtgärder du genomför. Det kan vara mycket att hålla reda på inför, under och efter renoveringen. På dessa sidor har Boverket därför samlat information för att hjälpa dig genom hela renoveringsprocessen så att de ändringar du gör sänker energianvändningen samtidigt som du är rädd om dig och ditt hus.

Sök bidrag

Bor du stadigvarande i ett småhus som värms upp med el eller gas? Då kan du söka bidrag för vissa energieffektiviserande åtgärder. Du kan läsa mer och ansöka om bidraget på sidan Sök bidrag för energieffektivisering.

Sök bidrag för energieffektivisering

Hitta i guiden

Stegen i guiden följer en kronologisk ordning utifrån en vanlig renoveringsprocess. Du kan även läsa om ett enskilt steg om du är intresserad av något särskilt.

1. Lär känna ditt hus

Illustration hus och förstoringsglas

Genom att börja med att ta reda på hur ditt hus fungerar och eventuella brister i det kan du ta bättre renoveringsbeslut. Här får du tips på saker att tänka på när du undersöker husets förutsättningar.

2. Lönsamhet och finansiering

Illustration på spargris

Energieffektiviserande renovering kan ge långsiktig lönsamhet genom bland annat lägre energikostnader. Här har vi samlat information om lönsamhet och finansiering för din investering.

3. Viktiga hänsyn

Illustration checklista med bockar som är ikryssade.

Här får du en överblick över områden som är viktiga att ta hänsyn till för en bra helhetslösning när du genomför ändringar i ditt hus för att sänka energianvändningen.

4. Regler och tillstånd

Illustration med en ifylld bock och kryssruta

Innan du genomför en renoveringsåtgärd är det viktigt att ta reda på vilka byggregler som gäller och om det krävs bygglov eller anmälan.

5. Välja åtgärder

Illustration som visar ett hus och energiklasser A-G

Det finns många olika energieffektiviserande åtgärder man kan genomföra i ett småhus. Här har vi samlat information om vad som kan vara bra att tänka på när man väljer åtgärder till ditt hus.

6. Upphandling

Illustration bil med verktygslogga.

Det finns mycket att tänka på när du ska anlita hantverkare för att utföra renoveringsarbetet. Här får du generella tips som kan göra ditt avtal bättre, så att du får det resultat du vill ha.

7. Renovera och följa upp

Illustration verktyg i verktygslåda

När du har kommit så långt att avtalet med hantverkare är skrivet är det dags för att genomföra renoveringen. Här får du tips som ökar möjligheten att undvika fel, brister och skador.

8. Drift och underhåll

Illustration ett hus står färdigbyggt i en handflata.

Det är viktigt att veta hur de ändringar som har genomförts under renoveringen ska underhållas och skötas. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att förvalta byggnaden.

Vägledning hos Energimyndigheten

Energimyndigheten har tagit fram en vägledning om att sänka energianvändningen i småhus som det finns länkar till på olika ställen i den här guiden. Du hittar Husguiden på Energimyndighetens webbplats.

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus (på Energimyndighetens webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen