Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Tilläggsisolera vinden

Granskad:

Tilläggsisolering av vinden minskar värmeförlusterna och sparar därför energi samtidigt som du får en bättre temperatur och komfort i bostaden. Eftersom vindsutrymmets temperatur förändras behöver du utreda och förebygga risker för fukt.

Tilläggsisolering av vindbjälklag

Tilläggsisolering av vinden minskar värmeförlusterna och därmed energianvändningen. Hur stor nytta du får ut, beror på hur väl isolerat vindsbjälklaget var från början samt hur mycket utrymme det finns att lägga mer isolering. Arbetet genomförs inomhus så det kan genomföras när som helst under året.

Börja med att utreda husets förutsättningar. Det är vanligt med luftläckage mellan innertak och vind, vilket ofta är negativt för energianvändningen och inomhusmiljön. Det kan dessutom skapa risk för fuktskador.

Välj gärna ett isoleringsmaterial som har bra isoleringsförmåga. Ju lägre ”lambda”-värde desto mer isoleringseffekt får du ut av varje centimeter. Det blir extra viktigt om det är ont om plats.

Tänk på att när du isolerar mellan bostaden och vinden, blir det kallare på vinden, vilket oftast också medför att det blir fuktigare.

Bildtext: Exempel på byggnadsdetaljer som kan behöva justeras för att tilläggsisoleringen av vinden ska fungera bra. Exempelvis genomföringar av rör, isolering av vindsluckan och isoleringens påverkan på vindsventilationen. Illustration: Boverket / Altefur Development

Lönsamhet och energibesparing

För de flesta hus är det lönsamt att tilläggsisolera vindsbjälklaget. Hur mycket energi du kan spara beror bland annat på vilket skick isoleringen har före åtgärden, hur stor kostnaden blir för isolering och annat arbete som behövs i vindsutrymmet samt var i landet huset ligger.

Andra nyttor och mervärden med åtgärden

Inomhusmiljön påverkas oftast positivt genom att det blir varmare inomhusluft under innertaket på vintern och mindre kallras. Värmesystemet får bättre förutsättningar för att orka värma upp hela huset. Isoleringen kan även minska värmegenomslaget genom vindsbjälklaget på sommaren och därmed ge en svalare inomhusmiljö när det är varmt ute.

Med bra isolering mot vindsutrymmet får innertaket samma temperatur som rummet både sommar och vinter. Illustration: Boverket / Altefur Development

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Mekanisk ventilation med värmeåtervinning är ofta lönsamt, och kräver för det mesta kanaldragning på vinden. Om det kan bli aktuellt för ditt hus, så utred det innan du gör en tilläggsisolering, eftersom det är betydligt mer arbetskrävande att montera kanaler efter en isolering.
  • Lufttäta mot vinden om vindsbjälklaget inte är lufttätt.
  • Uppgradera luckan upp till vinden, om den är inomhus och är otät eller dåligt isolerad.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden genomförs

  • Undersök om det finns fuktskador i bjälklaget eller på underlagstaket. Om det finns det mögel eller röta behöver du identifiera och åtgärda orsaken innan du startar arbetet med tilläggsisoleringen.
  • Kontrollera lufttätningen mellan bostaden och vinden. Annars finns större risk för fuktproblem. Kontrollera till exempel att det är lufttätt vid genomföringar och vid luckan till vinden.
  • Kontrollera att ventilationskanaler på vinden inte läcker ut luft.
  • Kontrollera eventuella vakuumventiler på avloppsrör på vinden. Eftersom de har mekaniska backventiler, för att inte läcka ut avloppsluft på vinden, behöver de kontrolleras regelbundet. Överväg att flytta ut dem till yttertaket för att bli av med risken.    
  • Undersök om det finns installationer på vinden som kan behöva isoleras bättre, för att de kommer att hamna kallare efter åtgärden, till exempel rörledningar som kan frysa, eller ventilationskanaler.
  • Bedöm om tilläggsisoleringen gör du behöver förbättra tillgängligheten på vinden, kanske med nya spångar eller förhöjd sarg runt takluckan.
  • Om du har en varm skorsten på vinden behöver du försäkra dig om att du inte skapar en ökad brandrisk.
  • Om du ska förvara saker på vinden så kan det bli sämre möjlighet till det om det blir kallare och fuktigare på vinden. Då kan det passa bättre med andra åtgärder, till exempel utvändig takisolering.
  • Undersök hur vinden ventileras och om du behöver bygga om ventilationen för att den annars blir igenbyggd av tilläggsisoleringen.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.
  • När du tilläggsisolerar vinden döljs ofta exempelvis lufttätningen av bjälklaget. Utred därför om något behöver kontrolleras innan arbetet är helt klart.

När åtgärden genomförs

  • Dokumentera gärna under arbetets gång med foton på det som täcks över eller hamnar under spångar alternativt golv.

Efter åtgärden  

  • För att användningen av energi ska minska så mycket som möjligt, behöver värmesystemet justeras in, så att det har rätt inställningar. Om värmen styrs med termostater sker det automatiskt. Annars behöver det justeras manuellt. Anlita gärna en expert för att göra injusteringen. Värmesystem kan vara komplexa och kräva professionell kunskap för styrning och injustering.
  • Kontrollera under den första vintern efter åtgärden att det inte blir kondens på vinden. Om det blir fuktfläckar eller rimfrost på yttertakets insida är det tecken på att fukt tillförs som inte torkar ur. Oftast beror det på att fuktig luft från bostaden läcker upp till vinden genom otätheter.
  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • När vinden tilläggsisoleras minskar husets effektbehov. Undersök om du kan få ett billigare elabonnemang. Om din renovering har minskat behovet av el, kan du ha möjlighet att sänka den fasta kostnaden för elabonnemanget, genom att byta till en lägre kapacitet för huvudsäkringen (”säkra ned”). Du kan också sänka kostnaden för fjärrvärme om du har ett abonnemang med en bestämd maxeffekt.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.
    Planera och genomför underhåll på ditt hus.

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska tilläggsisolera vinden.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Hitta din energi- och klimatrådgivare (på Energimyndighetens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Sök och hämta energideklaration

Hitta energiexperter

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen