Lokaliseringsprövning inom områdesbestämmelser
Vid bygglov inom områdesbestämmelser ska byggnadsnämnden göra en lokaliseringsprövning, om det inte gjorts i områdesbestämmelserna. Detta gäller för alla åtgärder förutom kompletteringsåtgärder till en- eller tvåbostadshus och fasadändringar.
Vad är lokaliseringsprövning?
Lokaliseringsprövning är en prövning om en åtgärd är lämplig på en viss plats. Lokalisering kan jämföras med ordet placera som i stället används för att ange en byggnads mer precisa plats inom ett avgränsat område. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 472)
Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)
Översiktsplanens betydelse vid prövningen
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunen. Översiktsplanen är inte bindande men ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
1 §
Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan, som omfattar hela kommunen.
2 §
Översiktsplanen ska ange inriktningen för den långsiktiga utvecklingen av den fysiska miljön.
Planen ska även ge vägledning för beslut om
1. hur mark- och vattenområden ska användas, och
2. hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.
Planen är inte bindande. Lag (2020:76) .
Översiktsplanen ska visa hur kommunen tänker ta hänsyn till allmänna intressen samt hur riksintressen och miljökvalitetsnormer kommer att tillgodoses. Kommunen ska även visa sina ställningstaganden för hur den byggda miljön som bland annat omfattar bebyggelse, anläggningar, vegetation, parker och andra grönområden ska utvecklas, bevaras och användas i framtiden. Översiktsplanen ska ange utgångspunkter och riktlinjer för lokalisering och utformning av den byggda miljön. Grunddragen i den avsedda användningen av mark- och vattenområden ska framgå av översiktsplanen. (jfr prop. 1994/95:230 sid. 54)