”Vi måste ha en gemensam målbild”

Granskad: 1 december 2023

Som rutinerad ledare i byggbranschen vet Nanna Hällgren vilken attityd som fungerar bäst. En ledare ska vara ödmjuk, ta vara på allas kunskap och se till att alla i projektet har ett gemensamt mål.  

Film: Nanna bidrar till en schystare projektkultur

Nanna Hällgren bidrar till en schystare projektkultur. Här berättar hon hur.

Klimatet har förändrats

– ­Mitt tips är att bygga upp en digital 3D-modell av hela byggnaden först. Det ger ökad förståelse för vad var och ens insats ska bidra med till slutresultatet, säger Nanna Hällgren.

Nanna Hällgren har arbetat i byggbranschen i 17 år. Hon har varit biträdande arbetsledare och platschef på stora byggföretag i många år, men är numera på konsultsidan som projektledare och projekteringsledare med personalansvar. Hon tycker att klimatet i byggbranschen har gått från att vara rått och hårt till att bli betydligt lugnare. Det, menar hon, beror på att strukturen förändrats:

– När jag började var jag yngst och alltid ensam tjej. Det var många äldre på arbetsplatserna då. Nu är det många yngre, och på min arbetsplats är vi nog lika många kvinnor som män.

Måste lyssna på alla

Nanna Hällgren har alltid haft en ledande position och därmed haft större möjlighet att påverka projektkulturen. Hon understryker att ledare i byggbranschen framför allt måste vara ödmjuka.

– Vi träffar otroligt många människor i olika roller. Då gäller det att inse vikten av att ta tillvara på all den kunskap som finns och att både lyssna på den som städar och på den som är VD.   

Nanna Hällgren, foto: Freddy Billqvist/Infab

Att tänka efter före 

Hon menar också att det måste vara okej att säga att man inte vet eller att man behöver få tid att tänka. Alla har inte de där snabba svaren på studs – och går det för fort är det risk att det blir fel: 

– Jag har bara bra och engagerade medarbetare runt omkring mig. Jag tror verkligen inte att någon i byggbranschen gör fel medvetet eller fuskar. Däremot kanske alla inte alltid tar sig den tid som faktiskt kan behövas. Det heter ofta att det ska gå fort och att det inte är någon idé att fundera ut en alternativ lösning. Men frågan är om det blir så mycket bättre.

Delmål och slutmål

För att motivera och engagera alla i sina projekt är Nanna Hällgren tydlig med att de ska ha ett gemensamt mål. Därför talar de som jobbar i projektet ofta om vem eller vilka som faktiskt ska bo i eller använda byggnaden. Det är viktigt att var och en förstår att slutmålet inte är att lägga dit den egna pusselbiten, utan att alla uppgifter bara är delmål på vägen till den färdiga byggnaden. Om alla vet vad deras arbete gör för helheten, blir det naturligt att vara noggrann vid överlämningarna. Som ledare måste man vara noga med att visa vart projektet är på väg och vilket slutresultatet ska bli.   

­– Mitt tips är att använda 3D-modeller, att bygga upp hela byggnaden i digital form först. Det är bättre än platta ritningar för att visa vad var och ens insats ska göra för nytta. Det ger ökad förståelse för vad just min rörläggning ska bidra med till helheten, säger Nanna Hällgren.

Boverket (2023). Nanna, ambassadör för en schystare projektkultur. https://www.boverket.se/sv/byggande/forebygg-fel-brister-skador/stod-forandring/forandra-projektkulturen/projektkultur/nanna-ambassador-for-en-schystare-projektkultur/ Hämtad 2024-10-13