Bygglov för parkeringsplatser
Det krävs bygglov för att anordna, flytta eller väsentligt ändra parkeringsplatser utomhus. Från denna bygglovsplikt finns dock vissa undantag.
Vad är en parkeringsplats?
Enligt TNC är en parkeringsplats ett område anvisat för parkering. Med parkering menas en uppställning av fordon med eller utan förare. Som parkering räknas inte uppställning tillfälligt under kortare tid för åkandes av eller påstigning eller för lastning och lossning av gods eller väntan vid färjeläge, tullstation eller dylikt. (TNC. Plan- och byggtermer 1994. Tillgänglig på Rikstermbanken)
Ett fordon är en anordning på hjul, band, medar eller liknande som är inrättad huvudsakligen för färd på marken och inte löper på skenor. Fordon delas in i motordrivna fordon, släpfordon, efterfordon, sidvagnar, cyklar, hästfordon och övriga fordon.
2 a §
Trots 2 § ska ett fordon som registreras med stöd av ett godkännande enligt en EU-rättsakt höra till det slag av fordon som motsvarar den fordonskategori som anges i godkännandet. Lag (2015:793) .
När krävs det bygglov för parkeringsplats?
Att anordna, flytta eller väsentligt ändra parkeringsplatser utomhus kräver bygglov. Lovplikten gäller både inom och utanför detaljplanelagt område. Bygglovsplikten för parkeringsplatser gäller både vid fysiska förändringar av marken, såsom asfaltering eller avgrusning och anordnande av räcken och markeringar men även vid ianspråktagande av mark som parkeringsplats även om ingen fysisk förändring av marken görs. Det finns dock vissa undantag från lovplikten. (jmf prop. 1985/86:1 sid. 691)
Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)
1 §
I fråga om andra anläggningar än byggnader krävs det bygglov för att anordna, inrätta, uppföra, flytta eller väsentligt ändra
1. nöjesparker, djurparker, idrottsplatser, skidbackar, skidliftar, linbaneanläggningar, campingplatser, skjutbanor, hamnar för fritidsbåtar, friluftsbad, motorbanor och golfbanor,
2. upplag och materialgårdar,
3. tunnlar och bergrum som inte är avsedda för väg, järnväg, tunnelbana, spårväg eller gruvdrift,
4. fasta cisterner och andra fasta anläggningar för kemiska produkter som är hälso- och miljöfarliga och för varor som kan medföra brand eller andra olyckshändelser,