Utveckla vårdens byggda miljöer

Granskad: 8 juni 2022

Vårdens inne- och utemiljöer är en viktig del av vår gemensamma livsmiljö. Omsorgsfull och kunskapsbaserad utformning av vårdens miljöer har stor betydelse för människors hälsa, för högkvalitativ vård, attraktiva arbetsplatser och för ett jämlikt samhälle. Boverket har därför fått i uppdrag av regeringen att ta fram en vägledning för att samla, sprida och främja kvalitet i planering, utformning och förvaltning av vårdens byggda miljöer.

Gestaltad livsmiljö – både fysisk miljö och ett synsätt

Propositionen ”Politik för gestaltad livsmiljö ” (prop. 2017/ 18:110) handlar om hur vi med arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö kan förändra samhället och möta samhällsutmaningar. Propositionen beskriver vad arkitekturen gör och vilket kraftfullt verktyg arkitektur kan vara för faktisk förändring och hållbar utveckling. I arbetet med att skapa god kvalitet i samhällets olika miljöer är vården ett prioriterat område där det offentliga ska agera föredömligt (jfr prop. 2017/18:110, s. 53).

Vårdens miljöer är en viktig del av samhällets gestaltade livsmiljöer. Vårdens miljöer är komplexa med många utformningsbehov, funktioner och krav. Dessa behöver samverka väl för att optimera upplevelser, aktiviteter, effektivitet och god vård. Utformningen av vårdens miljöer påverkar människors hälsa och jämlikhet samt vårdverksamheters förutsättningar att bedriva en säker, effektiv och högkvalitativ vård.

Läs mer om ”Politik för gestaltad livsmiljö”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Regeringens bedömning är att medveten arkitektur, form och design i samspel med konst och beaktande av kulturmiljövärden kan berika vårdmiljöerna och bidra till harmoniska miljöer och människors välbefinnande. En genomtänkt, sammanhållen och värdig sjukhusmiljö bidrar till ett professionellt bemötande av patienter och besökare.

Prop. 2017/18:110, s. 53

Hälso- och sjukvårdens utveckling leder till nya utformningsbehov

Hälso- och sjukvårdens miljöer förändras kontinuerligt över tid. Krafter som driver förändring kan vara nya vårdbehov, medicinsk kunskapsutveckling, teknisk utveckling, organisatoriska förändringar eller politiska beslut.

Stapeldiagram som visar befolkningfärändringar 2030 jämfört med 2020. Utmärkande är att gruppen 80+ ökar med 49%. Grafisk beskrivning av demografisk förändring i Sverige från 2020 fram till 2030 ur SKRs befolkningsprognos från oktober 2021. Illustration: SKR

Omvärldsanalys – utmaningar och möjligheter

En omvärldsanalys av nuläget i Sverige visar att vården och därigenom vårdens byggda miljöer idag står inför helt nya behov och stora utmaningar men att det också finns nya möjligheter. Utifrån underlag, inhämtat från Boverkets förstudiearbete inför vägledningen, följer här en sammanfattning av de drivkrafter som inom en snar framtid kräver förändring och nytänkande både inom vårdens verksamheter, vårdbyggandet och samhällsplaneringen:

Behovet av vård i Sverige kommer att öka markant inom en snar framtid. Detta behov grundas framför allt i en förändrad demografi med en allt större del av befolkningen som uppnår en hög ålder. (Ekonomirapport 2021, SKR)

Läs mer på sidan ”Ekonomirapporten (SKR)”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Vårdverksamhet behöver alltmer fokusera på att både bedriva vård och stödja hälsa. Detta för att förebygga risken för ett kraftigt ökat vårdbehov men också för att kunskap om förebyggande hälsostödjande effekter växer fram genom ny forskning. (S2017:01; Socialstyrelsen 2021; SKR 2020, Framtidens vårdbyggnader 2017, SKR; Framtidens vårdstruktur 2021, Chalmers)

Läs mer på sidan ”Vårdmiljö för nära vård” under ”Människa och vårdmiljön i centrum” i menyn.

Läs mer på sidan ” Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ”God och nära vård- Socialstyrelsen”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ”Hälsa, sjukvård SKR”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ”Publikationer Chalmers” . Länk finns i ”Relaterad information”.

Aktuell forskning och kunskapsutveckling visar att den fysiska miljön, om den utformas med stöd av ny kunskap om dess påverkan, kan få en hälsofrämjande funktion som har betydelse för både patientens välmående och vårdens utövande. (Framtidens vårdbyggnader 2017, SKR; Framtidens vårdstruktur 2021, Chalmers; Rapport 2018:7, Sveriges Lantbruksuniversitet; Wijk 2014)

Läs mer på sidan ”Gestaltningens betydelse” i menyn.

Läs mer på sidan ”Processen” i menyn.

Läs mer på sidan ”Publikationer Chalmers” . Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ”Kunskapsbank SLU”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Ökat vårdbehov kräver att flera arbetar med vård och hälsa. Vårdmiljön som attraktiv arbetsplats har en nyckelroll för att hantera framtida utmaningar och för att stödja behovet att attrahera, behålla och kunskapsutveckla vårdens medarbetare.  (Långtidsutredningen 2019, Regeringen; S2017:01; Wijk 2014)

Läs mer på sidan ”Gestaltningens betydelse” i menyn.

Läs mer på sidan ”Processen” i menyn.

Läs mer på sidan ”Långtidsutredningen 2019 - Regeringen”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ” Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Den digitala utvecklingen sker snabbt och håller på att bli ett stort stöd i såväl utövande av vård som stöd till hälsa, exempel på detta är telemedicin och vård på distans. Här finns oanade möjligheter i hela skalan av vårdmiljöer, från hemvård och öppenvård till den superspecialiserade vårdverksamheten. (S2017:01; SKR 2020; E-hälsa 2020, Chalmers)

Läs mer på sidan ”Vårdmiljö för nära vård” under ”Människa och vårdmiljön i centrum” i menyn.

Läs mer på sidan ” Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Läs mer på sidan ”Hälsa, sjukvård SKR”. Länk finns i ”Relaterad information".

Läs mer på sidan ”Publikationer Chalmers”. Länk finns i ”Relaterad information”.

Utvecklingen av medicinsk behandling, högteknologisk behandling och nya tekniska hjälpmedel går snabbt framåt vilket ger stora möjligheter till bättre vård i framtiden. Delar av den specialiserade vården utvecklas till att bli superspecialiserad. (Framtidens vårdbyggnader 2017, SKR; Förstudie högteknologiska vårdmiljöer 2021, Chalmers; Framtidens vårdstruktur 2021, Chalmers)

Läs mer på sidan ”Publikationer Chalmers” . Länk finns i ”Relaterad information”.

Medicinsk och teknisk utveckling leder till att behandling på sjukhus genomförs på allt kortare tid. Behovet av slutenvård finns kvar då befolkningen ökar, men förändras från längre till kortare behandling och inläggning. Samtidigt ökar behovet av avancerad, lättillgänglig och nära öppenvård, både som komplement till slutenvården och som länk till vård i hemmet. (S2017:01; Socialstyrelsen 2021; SKR 2020, Framtidens vårdstruktur 2021, Chalmers)

Läs mer på sidan ”Vårdmiljö för n&aum