Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Förebygg risker vid energieffektivisering

Granskad:

Det finns flera fördelar med att sänka energianvändningen i sin byggnad, till exempel lägre kostnader och lägre klimat- och miljöpåverkan. För att få full nytta av åtgärderna är det samtidigt viktigt att undvika oönskade följdeffekter, som fel, brister och skador eller en försämrad inomhusmiljö i byggnaden. Här får du några tips på vad som kan vara bra att tänka på för att vara rädd om dig och din byggnad när du genomför olika energisparande och energieffektiviserande åtgärder.

Undvik risker i din byggnad när du energieffektiviserar

När man ändrar på saker i en byggnad kan det ibland få oplanerade konsekvenser. Den här sidan är till för att du enklare ska kunna lära dig av andras erfarenheter så att du slipper oönskade effekter och får full nytta av dina energieffektiviserande åtgärder.

Under fliken "Frågor och svar" ovan på denna sida hittar du tips för att undvika fel, brister och skador i samband med några av de vanligaste energieffektiviserande åtgärderna i byggnader.

Informationsfilmer

Filmerna ger dig en överblick över saker som är bra att tänka på före, under och efter du genomför ändringar i ditt hus för att minska energianvändningen. Boverket ger dig tips på energieffektiviserade åtgärder för att resultatet ska bli så bra som möjligt för dig och ditt hus.

Innehållet kan inte visas

För att visa det här innehållet behöver vi kunna spara kakor i din webbläsare.

I filmen ”Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på innan du sätter igång med att genomföra åtgärder för att sänka energianvändningen i ditt hus. Genom att tänka efter före ökar möjligheterna för att resultatet blir så bra som möjligt.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering.

Lär känna ditt hus

Innehållet kan inte visas

För att visa det här innehållet behöver vi kunna spara kakor i din webbläsare.

I filmen ”Rätt åtgärd i rätt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du genomför energieffektiviserande åtgärder i ditt hus, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Filmen utgår från åtgärden att förbättra eller byta fönster, men mycket av informationen är även relevant för andra energieffektiviserande åtgärder. Fler åtgärdsalternativ finns att läsa om vad som passar ditt hus.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering. Energirenovera eller byta fönster och dörrar - Energiguiden - Boverket

Energirenovera eller byta fönster och dörrar

Innehållet kan inte visas

För att visa det här innehållet behöver vi kunna spara kakor i din webbläsare.

I filmen ”Gör en underhållsplan” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du underhåller ditt hus, för att underlätta för dig att ta hand om ditt hus och de som bor där och samtidigt effektivisera energianvändningen.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering.

Drift och underhåll

Energiguiden

Boverket har även tagit fram Energiguiden – för hållbar renovering. I guiden hittar du information och stöd för att underlätta för dig att göra hållbara val när du gör ändringar i ditt hus för att sänka din energianvändning. Genom att göra medvetna val kan din ändring förutom att spara energi även förbättra inomhusmiljön, bidra till en god ekonomi, bevara kulturvärden och minska klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt som du undviker oönskade konsekvenser som fel, brister och skador i ditt hus.

Energiguiden - för hållbar renovering

Om du är osäker på vilken lösning som är bäst i din byggnad och vill undvika vanliga fallgropar kan det vara värt att kontakta en sakkunnig. Energimyndigheten ger bland annat råd om du ska anlita en hantverkare och den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri service som hjälper dig att bli mer energismart och minska din energianvändning.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Energi - och klimatrådgivning (på Energimyndighetens webbplats)

Hitta energiexperter (e-tjänst)

Du hittar mer information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra på Energimyndighetens webbplats. 

Varje kilowattimme räknas (på Energimyndighetens webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen