Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Sänk energianvändningen och var rädd om din byggnad

Granskad:

Vi kan alla hjälpa till och sänka energianvändningen. Elpriserna är höga och kan stiga ännu mer. Vi kan tillsammans förbättra situationen genom att minska elanvändningen. Här får du några tips på vad som kan vara bra att tänka på för att vara rädd om din byggnad när du genomför olika energisparande och energieffektiviserande åtgärder.

Kampanjbild Varje kilowattimme räknas, Energimyndigheten
Illustration: Energimyndigheten

Undvik risker i din byggnad när du energieffektiviserar

När man ändrar på saker i en byggnad kan det ibland få andra oplanerade konsekvenser. Den här sidan är till för att du enklare ska kunna lära dig av andras erfarenheter så att du slipper oönskade effekter och får full nytta av dina energiförbättringar.

Under fliken "Frågor & svar" ovan hittar du tips, råd och de vanligaste frågorna och svaren om energieffektivisering i byggnader.

Boverket har även tagit fram Energiguiden – för hållbar renovering. I guiden hittar du information och stöd för att underlätta för dig att göra hållbara val när du gör ändringar i ditt hus för att sänka din energianvändning. Genom att göra medvetna val kan din ändring förutom att spara energi även förbättra inomhusmiljön, bidra till en god ekonomi, bevara kulturvärden och minska klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt som du undviker oönskade konsekvenser som fel, brister och skador i ditt hus.

Energiguiden - för hållbar renovering

Om du är osäker på vilken lösning som är bäst i din byggnad och vill undvika vanliga fallgropar kan det vara värt att kontakta en sakkunnig. Energimyndigheten ger bland annat råd om du ska anlita en hantverkare och den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri service som hjälper dig att bli mer energismart och minska din energianvändning.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Energi - och klimatrådgivning (på Energimyndighetens webbplats)

Hitta certifierade personer

Du hittar mer information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra på Energimyndighetens webbplats. 

Varje kilowattimme räknas (på Energimyndighetens webbplats)

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen