Förebygg risker vid energieffektivisering

Granskad: 5 augusti 2024

Det finns flera fördelar med att sänka energianvändningen i sin byggnad, till exempel lägre kostnader och lägre klimat- och miljöpåverkan. För att få full nytta av åtgärderna är det samtidigt viktigt att undvika oönskade följdeffekter, som fel, brister och skador eller en försämrad inomhusmiljö i byggnaden. Här får du några tips på vad som kan vara bra att tänka på för att vara rädd om dig och din byggnad när du genomför olika energisparande och energieffektiviserande åtgärder.

Undvik risker i din byggnad när du energieffektiviserar

När man ändrar på saker i en byggnad kan det ibland få oplanerade konsekvenser. Den här sidan är till för att du enklare ska kunna lära dig av andras erfarenheter så att du slipper oönskade effekter och får full nytta av dina energieffektiviserande åtgärder.

Under fliken "Frågor och svar" ovan på denna sida hittar du tips för att undvika fel, brister och skador i samband med några av de vanligaste energieffektiviserande åtgärderna i byggnader.

Informationsfilmer

Filmerna ger dig en överblick över saker som är bra att tänka på före, under och efter du genomför ändringar i ditt hus för att minska energianvändningen. Boverket ger dig tips på energieffektiviserade åtgärder för att resultatet ska bli så bra som möjligt för dig och ditt hus.

Film: Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus.

I filmen ”Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på innan du sätter igång med att genomföra åtgärder för att sänka energianvändningen i ditt hus. Genom att tänka efter före ökar möjligheterna för att resultatet blir så bra som möjligt.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering.

Lär känna ditt hus

Film: Rätt åtgärd i rätt hus.

I filmen ”Rätt åtgärd i rätt hus” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du genomför energieffektiviserande åtgärder i ditt hus, för att resultatet ska bli så bra som möjligt. Filmen utgår från åtgärden att förbättra eller byta fönster, men mycket av informationen är även relevant för andra energieffektiviserande åtgärder. Fler åtgärdsalternativ finns att läsa om vad som passar ditt hus.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering. Energirenovera eller byta fönster och dörrar - Energiguiden - Boverket

Energirenovera eller byta fönster och dörrar

Film: Gör en underhållsplan.

I filmen ”Gör en underhållsplan” får du tips och råd om vad som är bra att tänka på när du underhåller ditt hus, för att underlätta för dig att ta hand om ditt hus och de som bor där och samtidigt effektivisera energianvändningen.

Läs mer på Energiguiden – för hållbar renovering.

Drift och underhåll

Energiguiden

Boverket har även tagit fram Energiguiden – för hållbar renovering. I guiden hittar du information och stöd för att underlätta för dig att göra hållbara val när du gör ändringar i ditt hus för att sänka din energianvändning. Genom att göra medvetna val kan din ändring förutom att spara energi även förbättra inomhusmiljön, bidra till en god ekonomi, bevara kulturvärden och minska klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt som du undviker oönskade konsekvenser som fel, brister och skador i ditt hus.

Energiguiden - för hållbar renovering

Om du är osäker på vilken lösning som är bäst i din byggnad och vill undvika vanliga fallgropar kan det vara värt att kontakta en sakkunnig. Energimyndigheten ger bland annat råd om du ska anlita en hantverkare och den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri service som hjälper dig att bli mer energismart och minska din energianvändning.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Energi- och klimatrådgivning (på Energimyndighetens webbplats)

Hitta energiexperter (e-tjänst)

Du hittar mer information om läget, varför vi behöver minska elanvändningen och hur du kan bidra på Energimyndighetens webbplats. 

Spara energi - enkla tips (på Energimyndighetens webbplats)

Granskad: 5 augusti 2024

Frågor och svar

På den här sidan har Boverket samlat frågor och svar kring energieffektivisering.

Om man sänker inomhustemperaturen mycket, kanske helt kallställer enstaka rum eller hela byggnader, får man lägre temperaturer i och på utsidan av bland annat ytterväggar och bjälklag. Detta leder till ytor som torkar långsammare efter nederbörd och kondens från luftläckage, vilket ökar risken för olika typer av mikrobiell tillväxt, som till exempel mögel i och på byggnaden. Risken ökar ju oftare och längre tid huset är kallt. Om temperaturen sänks i enstaka rum kan fuktig luft läcka in från resten av huset och skapa liknande problem. När man sänker temperaturen ökar luftfuktigheten, den bör inte vara över cirka 70 % längre tider för att förhindra mikrobiell tillväxt. Att hålla inomhustemperaturen runt 15 °C är en allmänt accepterad tumregel för att undvika fuktproblem.

Fuktrisker för ytterväggar

Din hälsa kan påverkas av fukt och mögel

En för låg inomhustemperatur kan orsaka muskelstelhet, koncentrationssvårigheter och ökad mottaglighet för sjukdomar. Risken är störst för känsliga grupper som äldre och människor med sjukdomar eller funktionsnedsättningar. Lägre temperatur på byggnadens olika delar ökar också risken för olika typer av mikrobiell tillväxt, som till exempel både synligt och osynligt mögel. Skador på byggnadsmaterialet kan ge upphov till föroreningar, som i sin tur kan nå och påverka inomhusmiljön. Det kan leda till exempelvis besvärande lukt och sämre luftkvalitet inomhus. Att hålla inomhustemperaturen runt 15 °C är en allmänt accepterad tumregel för att undvika fuktproblem.

Din hälsa kan påverkas av fukt och mögel

Tillsynsvägledning om fukt och mikroorganismer (på Folkhälsomyndighetens webbplats)

Din hälsa kan påverkas av det termiska klimatet

Tillsynsvägledning om temperatur inomhus (på Folkhälsomyndighetens webbplats)

För många byggnader planeras nu hel eller delvis kallställning för att spara energi under uppvärmningssäsongen. För att undvika för stort fuktupptag i bygganden är det då viktigt att tänka på att det måste finnas en viss underhållsvärme inomhus. Runt 15 °C räcker oftast för att rädda huset från fuktskador även när luftfuktigheten är som s