Gröna områden för välbefinnande och klimatanpassning
Livsmiljöer med nära och integrerad grönska är en förutsättning för vår hälsa och vårt välbefinnande. Att vistas i och uppleva naturliga gröna områden stimulerar den fysiska aktiviteten, erbjuder rekreation och sänker stressnivåer. Gröna livsmiljöer och en mångfald av arter är inte bara en grundförutsättning för människors hälsa och välfärd, utan även för ekosystemtjänster och klimatanpassning. Gröna miljöer bidrar till att anpassa vårt samhälle till ett förändrat klimat som är både varmare, blötare och torrare.
Positiva hälsoeffekter
Grönstrukturer kan bidra till att skapa samhälleliga förutsättningar för en mer jämlik hälsa och samtidigt hantera klimatanpassning för en hållbar utveckling. Många hälsofrämjande effekter och mervärden kan följa med på köpet när vi sätter hälsan först. Tillsammans bidrar effekterna till flera viktiga samhällsmål.
Vistelse i gröna miljöer bidrar till att blodtrycket sjunker, pulsen går ned och halterna av stresshormonet kortisol minskar i blodet. Det bidrar även till att stärka korttidsminnet och motverka demens. Gröna områden stimulerar till fysisk aktivitet som i sin tur motverkar övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och psykisk ohälsa. Grönska i den nära bostadsmiljön har visat sig ha särskilt stor hälsopåverkan för socioekonomiskt svaga grupper i samhället. Därför är gröna bostadsgårdar, parker och nära grönområden viktiga för att skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa för alla.
Livsmiljöer med tillgång till grönområden och natur påverkar vår psykiska hälsa och kan bidra till ökad livskvalitet. Gröna livsmiljöer har stor betydelse för att skapa social interaktion mellan olika människor och bidra till gemenskap som i längden påverkar vårt välbefinnande positivt.
Grönstruktur med naturbaserade lösningar har under rätt förutsättningar förmågan att möta flera av de klimatrelaterade samhällsutmaningar som samhället står inför. I den byggda miljön kan parker och tätortsnära natur bidra till att förbättra mikroklimatet genom att minska solinstrålning, ge skugga, reglera lufttemperatur och minska så kallad urban värme-ö effekt. I längden bidrar detta till en förbättrad hälsa.
Träd och andra typer av vegetation i staden spelar också en stor roll för hantering av regnmassor vid extrema skyfall. Grönska hjälper till att ta upp, lagra, fördröja och avdunsta vatten, men gör även marken mer porös och mer mottaglig för infiltration. Gröna miljöer med en mångfald av arter är viktiga för att göra vårt samhälle mer anpassningsbart till förändrat klimat och minska klimatrelaterade hälsorisker.
Naturbaserade lösningar är viktiga för klimatanpassning och vårt samhälles förmåga att möta framtida klimatförändringar. Naturbaserade lösningar är multifunktionella och kostnadseffektiva åtgärder som hanterar olika samhällsutmaningar genom att skydda, utveckla eller skapa ekosystem, samtidigt som biologisk mångfald och mänskligt välbefinnande främjas.
Ekosystemtjänster är alla produkter och tjänster som naturen och dess ekosystem ger människan. Det bidrar i sin tur till människors välfärd och livskvalitet. Vi är beroende av naturen och de tjänster som naturen kan ge oss. När vi skyddar, utvecklar eller skapar olika naturbaserade gröna lösningar, finns det stora möjligheter att stärka ekosystemens förmåga att ge oss dessa tjänster.
Mervärden
Utöver de direkta hälsoeffekterna av gröna områden, bidrar dessa miljöer till en rad positiva mervärden. Många av de positiva mervärdena ges av gröna områdens potential att försörja olika typer av ekosystemtjänster.
Gröna och naturliga miljöer är viktiga för att säkerställa råvaror såsom energi, vatten och mat. Grönområden med biologisk mångfald och ekosystemtjänster gynnar till exempel pollinering som är en viktig förutsättning för att säkerställa livsmedel. Ekosystemtjänsternas förmåga att säkerställa och försörja tjänster är en grundförutsättning för vår framtida hälsa och överlevnad i takt med klimatförändringarna.
Grönområden och natur i urbana miljöer kan bidra till att rena luften. Vegetation kan fånga upp både gaser och partiklar och därmed förbättra luftkvaliteten och minska exponeringen av luftföroreningar, vilket påverkar hälsan positivt.
Väl utformade parker, grönområden och andra gröna lösningar kan dämpa buller. Detta genom en kombination av markens utformning och dess vegetation. Då ökar samtidigt förutsättningar för naturliga ljudupplevelser. Jämfört med släta ytor, minskar träd, buskar, växtbeklädda markytor, tak eller väggar ljudets studsande, vilket reducerar ljudets spridning och i längden bidrar till god hälsa och välbefinnande.