Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Tillverkare av säkerhetskomponenter till hissar

Granskad:

Tillverkaren av säkerhetskomponenter till hissar har ansvaret för att säkerhetskomponenterna överensstämmer med hissdirektivets krav.

Definition

Tillverkaren är den person eller det företag som ansvarar för konstruktion, tillverkning och utsläppande på marknaden av säkerhetskomponenter till hissar. Tillverkaren anbringar CE-märkningen och utfärdar EU-försäkran om överensstämmelse.

7 a §
  Vid tillämpning av 4 kap. 11-11 f §§, 9 kap. 25 § andra stycket och 10 kap. 26 § 3-5 avses med:

hiss: en lyftanordning som betjänar fasta stannplan och som har en lastbärare som styrs längs fasta gejder med en lutning större än 15 grader mot horisontalplanet, eller en lyftanordning som rör sig längs en fast rörelsebana trots att den inte är styrd längs fasta gejder,
tillhandahållande på marknaden: leverans av säkerhetskomponenter till hissar för distribution eller användning på unionsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt,
utsläppande på marknaden: första gången en säkerhetskomponent till hissar tillhandahålls på marknaden, eller tillhandahållande av en hiss för användning på unionsmarknaden i samband med kommersiell verksamhet, mot betalning eller kostnadsfritt,
installatör: fysisk eller juridisk person som åtar sig ansvaret för konstruktion, tillverkning, installation och utsläppande på marknaden av en hiss,
tillverkare: fysisk eller juridisk person som tillverkar eller som låter konstruera eller tillverka en säkerhetskomponent till hissar och saluför denna produkt, i eget namn eller under eget varumärke,
tillverkarens representant: fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och som enligt skriftlig fullmakt från installatören eller tillverkaren har rätt att i dennes ställe utföra särskilda uppgifter,
importör: fysisk eller juridisk person som är etablerad inom unionen och släpper ut en säkerhetskomponent till hissar från tredjeland på unionsmarknaden,
distributör: fysisk eller juridisk person i leveranskedjan, förutom tillverkaren eller importören, som tillhandahåller en säkerhetskomponent till hissar på marknaden,
ekonomisk aktör: installatör, tillverkare, tillverkarens representant, importör och distributör,

bedömning av överensstämmelse: process där det visas om de grundläggande hälso- och säkerhetskraven som följer av föreskrifter meddelade med stöd av 10 kap. 15 § 3 för en hiss eller en säkerhetskomponent till hissar har uppfyllts,
återkallelse av en hiss: åtgärd för att montera ner en hiss och forsla bort den under säkra former,
återkallelse av en säkerhetskomponent till hissar: åtgärd för att dra tillbaka en säkerhetskomponent till hissar som redan har tillhandahållits en installatör eller en slutanvändare,
tillbakadragande: åtgärd för att förhindra att en säkerhetskomponent till hissar i leveranskedjan tillhandahålls på marknaden, och

CE-märkning: märkning genom vilken installatören eller tillverkaren visar att hissen eller säkerhetskomponenten till hissar överensstämmer med de till-lämpliga kraven i harmoniserad unionslagstiftning som föreskriver CE-märkning. Förordning (2016:141).

I hissdirektivets tillämpningsområde ska begreppet säkerhetskomponent till hissar ses som en anordning som omfattas av någon av de kategorier som finns listade i direktivets bilaga III.

Förteckning över säkerhetskomponenter till hissar
  • -   Anordningar för förregling av schaktdörrar.
  • -   Anordning enligt punkt 3.2 i bilaga 5:1 för att hindra fritt fall eller okontrollerad rörelse av hisskorgen.
  • -   Anordningar för hastighetsbegränsning.
  • -   a) Energiackumulerande buffertar,
  • -   icke linjära, eller
  • -   med dämpad återgång.
  • -   b) Energiupptagande buffertar.
  • -   Säkerhetsanordningar anbringade på hydraulcylindrar i hydraulsystem när dessa används för att hindra nedstörtning.
  • -   Elektriska säkerhetsanordningar i form av säkerhetskretsar som innehåller elektroniska komponenter.
  • 1.  Anordningar för förregling av schaktdörrar.
  • 2.  Anordning enligt punkt 3.2 i bilaga 5:1 för att hindra fritt fall eller okontrollerad rörelse av hisskorgen.
  • 3.  Anordningar för hastighetsbegränsning.
  • 4.  a) Energiackumulerande buffertar,
  •   icke linjära, eller
  •   med dämpad återgång.
  • 4.  b) Energiupptagande buffertar.
  • 5.  Säkerhetsanordningar anbringade på hydraulcylindrar i hydraulsystem när dessa används för att hindra nedstörtning.
  • 6.  Elektriska säkerhetsanordningar i form av säkerhetskretsar som innehåller elektroniska komponenter.

(BFS 2016:2).

Tillverkarens skyldigheter

Säkerhetskomponenter ska uppfylla de väsentliga hälso- och säkerhetskraven i hissdirektivet och de ska också vara utformade och konstruerade så att de hissar som de är installerade i uppfyller de relevanta hälso- och säkerhetskraven. Tillverkaren ansvarar även för att utföra bedömning av överensstämmelse för den tillverkade säkerhetskomponenten.

När bedömningen om överensstämmelses är slutförd ska tillverkaren utfärda EU-försäkran om överensstämmelse. Genom att utfärda EU-försäkran om överensstämmelse tar tillverkaren på sig ansvaret för att den tillverkade säkerhetskomponenten överensstämmer med hissdirektivets krav.

Tillverkaren ska fastställa förfaranden för att säkerställa att de tillverkade säkerhetskomponenterna förblir i överensstämmelse med hissdirektivet. Eventuella ändringar i säkerhetskomponenternas konstruktion eller egenskaper samt ändringar i harmoniserade standarder och tekniska specifikationer ska beaktas.

Dokumentation och märkning

EU-försäkran om överensstämmelse måste följa med säkerhetskomponenten och ska vara tillgänglig på begäran för den nationella behöriga myndigheten som i Sverige är Boverket. Tillverkaren ska också anbringa CE-märkningen på säkerhetskomponenten. CE-märkningen ska åtföljas av identifikationsnumret för det anmälda organet som medverkat i slutfasen av förfarandet för bedömning av överensstämmelse.

Som en del av spårbarhetskravet ska tillverkaren ange identifieringsmärkning, till exempel ett typ-, parti-eller serienummer, på säkerhetskomponenten eller på en etikett. En sådan identifieringsmärkning bör göra det möjligt att identifiera säkerhetskomponenten i relevant dokumentation, såsom EU-försäkran om överensstämmelse. Tillverkaren ska även ange sina kontaktuppgifter i form av namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke och den postadress där den kan kontaktas på säkerhetskomponenten eller på en etikett.

Tillverkaren ska tillsammans med säkerhetskomponenter tillhandahålla bruksanvisningar som är tydliga och lätta att förstå.

Tillverkaren ska behålla den tekniska dokumentationen och EU-försäkran om överensstämmelse och beslut om godkännande, till exempel EU-typintyg, i minst tio år efter det att säkerhetskomponenten har släppts ut på marknaden.

Hantering av brister

Det åligger tillverkaren att vidta åtgärder för att skydda användarnas hälsa och säkerhet. Dessa åtgärder kan omfatta provning av säkerhetskomponenter från produktionen eller komponenter som redan tillhandahållits på marknaden. Vid behov ska tillverkaren föra ett register över klagomål, icke-överensstämmelse och återkallelser. Tillverkaren måste informera installatörer och distributörer om sådana utredningar och kontroller.

Om tillverkaren upptäcker bristande överensstämmelse i säkerhetskomponenter som denne har släppt ut på marknaden, så måste korrigerande åtgärder omedelbart vidtas för att få dessa i överensstämmelse. Efter att ha upptäckt en risk ska tillverkaren omedelbart underrätta den nationella behöriga myndigheten i den medlemsstat där säkerhetskomponenten finns tillgänglig på marknaden. I Sverige är Boverket behörig myndighet. Tillverkaren ska också lämna uppgifter om risken, den bristande överensstämmelse som orsakat risken och vilka korrigerande åtgärder som har vidtagits eller kommer att vidtas.

Boverket har som marknadskontrollmyndighet rätt att hos tillverkaren på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs för tillsynen.

11 b §
  En tillverkare ska se till att en säkerhetskomponent till hissar har konstruerats och tillverkats enligt de krav som avses i 11 § första stycket när säkerhetskomponenten släpps ut på marknaden.

En tillverkare ska upprätta teknisk dokumentation och utföra, eller låta utföra, bedömning av överensstämmelse. Om bedömningen visar att säkerhetskomponenten uppfyller tillämpliga krav, ska tillverkaren upprätta en EU-försäkran om överensstämmelse och se till att försäkran åtföljer säkerhetskomponenten och att komponenten CE-märks.

En tillverkare som har anledning att tro att en säkerhetskomponent som tillverkaren har släppt ut på marknaden inte överensstämmer med de krav som avses i 11 § första stycket ska omedelbart vidta de åtgärder som krävs för att få komponenten att överensstämma med kraven eller, om så är lämpligt, dra tillbaka eller återkalla komponenten. Om säkerhetskomponenten utgör en risk, ska tillverkaren dessutom omedelbart underrätta de behöriga myndigheterna i de medlemsstater på vars marknad tillverkaren har tillhandahållit komponenten. Underrättelsen ska innehålla uppgift om den bristande överensstämmelsen och om vilka åtgärder som har vidtagits. Förordning (2016:141).

5 De ekonomiska aktörernas skyldigheter 5.1 Installatörernas skyldigheter

Utöver vad som följer av 4 kap. 11 a § plan-och byggförordningen (2011:338) har installatörerna följande skyldigheter:

  • 1.  Installatörerna ska bevara den tekniska dokumentationen, EU-försäkran om överensstämmelse och i tillämpliga fall beslutet eller besluten om godkännande i tio år efter det att hissen har släppts ut på marknaden.
  • 2.  När det anses lämpligt med tanke på de risker som en hiss utgör ska installatörerna, för att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet, granska och vid behov registerföra inkomna klagomål och hissar som inte överensstämmer med kraven.
  • 3.  Installatörerna ska se till att hissen är försedd med typnummer, parti- eller serienummer eller annan identifieringsmärkning.
  • 4.  Installatörerna ska på hissen ange sitt namn, registrerat firmanamn eller registrerat varumärke samt den postadress på vilken de kan kontaktas. Den angivna adressen ska gå till en enda kontaktpunkt där installatören kan kontaktas. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändarna och marknadskontrollmyndigheten.
  • 5.  Installatörerna ska se till att hissen åtföljs av de bruksanvisningar som avses i punkt 6.2 i bilaga 5:1. Sådana bruksanvisningar liksom alla etiketter ska vara tydliga och lättbegripliga.
  • 6.  Installatörerna ska på begäran samarbeta med en behörig nationell myndighet om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de hissar som de har släppt ut på marknaden.

(BFS 2016:2).

5.2 Tillverkarnas skyldigheter

Utöver vad som följer av 4 kap. 11 b § plan-och byggförordningen (2011:338) har tillverkarna följande skyldigheter:

  • 1.  Tillverkarna ska bevara den tekniska dokumentationen, EU-försäkran om överensstämmelse och i tillämpliga fall beslutet eller besluten om godkännande i tio år efter det att säkerhetskomponenten till hissar har släppts ut på marknaden.
  • 2.  Tillverkarna ska se till att det finns rutiner som garanterar att serietillverkningen fortsätter att överensstämma med kraven i bilagorna 5-5:12. Det ska också tas hänsyn till ändringar i produktens konstruktion eller egenskaper och ändringar i de harmoniserade standarderna eller de andra tekniska specifikationer som det hänvisas till vid försäkran om överensstämmelse för en säkerhetskomponent till hissar.

När det anses lämpligt med tanke på de risker som en säkerhetskomponent till hissar utgör ska tillverkarna, för att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet, utföra slumpvis provning av säkerhetskomponenter till hissar som tillhandahållits på marknaden, granska och vid behov registerföra inkomna klagomål, säkerhetskomponenter som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av säkerhetskomponenter till hissar samt informera distributörerna och installatörerna om all sådan övervakning.

  • 3.  Tillverkarna ska se till att de säkerhetskomponenter till hissar som de har släppt ut på marknaden är försedda med typnummer, partinummer, serienummer eller annan identifieringsmärkning eller, om detta inte är möjligt på grund av säkerhetskomponenternas storlek eller art, se till att den erforderliga informationen lämnas på den etikett som avses i punkt 6.5.1.
  • 4.  Tillverkarna ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke samt den postadress på vilken de kan kontaktas på säkerhetskomponenten till hissar, eller, om detta inte är möjligt, på den etikett som avses i punkt 6.5.1. Den angivna adressen ska gå till en enda kontaktpunkt där tillverkaren kan kontaktas. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändarna och marknadskontrollmyndigheten.
  • 5.  Tillverkarna ska se till att säkerhetskomponenten till hissar åtföljs av de bruksanvisningar som avses i punkt 6.1 i bilaga 5:1.

Sådana bruksanvisningar liksom alla etiketter ska vara tydliga och lättbegripliga.

  • 6.  Tillverkarna ska på begäran samarbeta med en behörig nationell myndighet om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de säkerhetskomponenter till hissar som de har släppt ut på marknaden.

(BFS 2016:2).

5.3 Tillverkarens representant

Tillverkarens representant ska utföra de uppgifter som anges i fullmakten från tillverkaren eller installatören. Fullmakten ska ge tillverkarens representant rätt att bl.a.

  • a)  inneha EU-försäkran om överensstämmelse och i tillämpliga fall beslutet eller besluten om godkännande av tillverkarens eller installatörens kvalitetssäkringssystem samt den tekniska dokumentationen för att kunna uppvisa dem för de nationella marknadskontrollmyndigheterna i tio år efter det att säkerhetskomponenterna till hissar eller hissen har släppts ut på marknaden,
  • b)  på motiverad begäran av en behörig nationell myndighet ge den myndigheten all information och dokumentation som behövs för att visa att säkerhetskomponenterna till hissar eller hissen överensstämmer med kraven,
  • c)  på begäran samarbeta med de behöriga nationella myndigheterna om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de säkerhetskomponenter till hissar eller den hiss som omfattas av fullmakten.

(BFS 2016:2).

5.4 Importörernas skyldigheter

Utöver vad som följer av 4 kap. 11 d § plan-och byggförordningen (2011:338) har importörerna följande skyldigheter:

  • 1.  Innan importörerna släpper ut en säkerhetskomponent till hissar på marknaden ska de se till att tillverkaren har uppfyllt kraven i punkt 5.2.3 och 5.2.4.
  • 2.  Importörerna ska ange sitt namn, registrerade firmanamn eller registrerade varumärke och den postadress på vilken de kan kontaktas på säkerhetskomponenten till hissar eller, om detta inte är möjligt, på förpackningen eller i ett dokument som följer med säkerhetskomponenten till hissar. Kontaktuppgifterna ska anges på ett språk som lätt kan förstås av slutanvändarna och marknadskontrollmyndigheten.
  • 3.  Importörerna ska se till att säkerhetskomponenten till hissar åtföljs av de bruksanvisningar som avses i punkt 6.1 i bilaga 5:1.
  • 4.  När det anses lämpligt med tanke på de risker som en säkerhetskomponent till hissar utgör ska importörerna, för att skydda konsumenternas hälsa och säkerhet, utföra slumpvis provning av säkerhetskomponenter till hissar som tillhandahålls på marknaden, granska och vid behov registerföra inkomna klagomål, säkerhetskomponenter till hissar som inte överensstämmer med kraven och återkallelser av säkerhetskomponenter till hissar samt informera distributörerna och installatörerna om all sådan övervakning.
  • 5.  Under tio år efter det att säkerhetskomponenten till hissar har släppts ut på marknaden ska importörerna hålla en kopia av EU-försäkran om överensstämmelse och i tillämpliga fall beslutet eller besluten om godkännande tillgängliga för marknadskontrollmyndigheten och se till att denna myndighet på begäran kan få tillgång till den tekniska dokumentationen.
  • 6.  Importörerna ska på begäran samarbeta med en behörig nationell myndighet om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de säkerhetskomponenter till hissar som de har släppt ut på marknaden.

(BFS 2016:2).

5.5 Distributörernas skyldigheter

Utöver vad som följer av 4 kap. 11 e § plan-och byggförordningen (2011:338) har distributörerna följande skyldigheter:

  • 1.  Innan distributörerna tillhandahåller en säkerhetskomponent till hissar på marknaden ska de kontrollera att den åtföljs av de dokument som krävs och av de bruksanvisningar som avses i punkt 6.1 i bilaga 5:1, samt att tillverkaren och importören har uppfyllt kraven i punkt 5.2.3, 5.2.4 respektive 5.4.2.
  • 2.  Distributörerna ska på begäran samarbeta med en behörig nationell myndighet om de åtgärder som vidtas för att undanröja riskerna med de säkerhetskomponenter till hissar som de har tillhandahållit på marknaden.

(BFS 2016:2).

5.6 Identifiering av de ekonomiska aktörerna

De ekonomiska aktörerna ska på marknadskontrollmyndighetens begäran identifiera följande aktörer:

  • a)  Ekonomiska aktörer som har levererat en säkerhetskomponent till hissar till dem.
  • b)  Ekonomiska aktörer till vilka de har levererat en säkerhetskomponent till hissar.

De ekonomiska aktörerna ska kunna ge den information som avses i första stycket i tio år efter det att de har fått en säkerhetskomponent till hissar levererad och i tio år efter det att de har levererat en säkerhetskomponent till hissar. (BFS 2016:2).

8 §
  För att fullgöra sina uppgifter enligt denna lag har
   1. byggnadsnämnden och länsstyrelsen samt den som på nämndens eller länsstyrelsens uppdrag utför ett arbete rätt att få tillträde till fastigheter och byggnadsverk samt att där vidta de åtgärder som behövs för att utföra arbetet,
   2. en tillsynsmyndighet rätt att på begäran få de upplysningar och handlingar från byggherren, fastighetsägaren eller ägaren av ett byggnadsverk som behövs för tillsynen, och
   3. en tillsynsmyndighet rätt att hos den som tillverkar eller representerar den som tillverkar och hos den som importerar eller saluför byggprodukter som omfattas av tillsynen
      a) få tillgång till produkter för kontroll,
      b) på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs, och
      c) få tillträde till områden, lokaler och andra utrymmen, dock inte bostäder.

Tillsynsmyndighetens rätt enligt första stycket 3 gäller även hos den som installerar hissar.

En myndighet som framställer kartor för samhällets behov har för att fullgöra sin kartläggningsuppgift också en sådan rätt till tillträde som anges i första stycket 1, dock inte till bostäder.

Om det behövs för att tillsynsmyndigheten ska kunna ta del av innehållet i ett utländskt certifikat, intyg eller annan handling, ska handlingen på myndighetens begäran visas i översättning till svenska. Översättningen behöver inte vara auktoriserad. Lag (2022:909) .

8 a §
  En tillsynsmyndighet som ska övervaka och utvärdera tekniska bedömningsorgan enligt artikel 29.3 i förordning
(EU) nr 305/2011 har rätt att hos bedömningsorganen
   1. på begäran få de upplysningar och handlingar som behövs, och
   2. få tillträde till lokaler. Lag (2013:306) .

8 b §
  Den som tillverkar eller representerar den som tillverkar och den som importerar eller saluför byggprodukter ska efter beslut från tillsynsmyndigheten ersätta myndigheten för kostnader vid provtagning och undersökning av prov, om en produkt vid tillsyn enligt 2 § visar sig inte uppfylla gällande krav. Lag (2013:306) .

8 c §
  Den som tillverkar eller representerar den som tillverkar och den som importerar eller saluför byggprodukter ska få ersättning från tillsynsmyndigheten för produkter som ska kontrolleras enligt 8 § första stycket 3, om det finns särskilda skäl för det. Lag (2013:306) .

Språkkrav

Bruksanvisningar för säkerhetskomponenter till hissar som släpps ut eller tillhandahålls i Sverige ska vara skrivna på svenska. EU-försäkran om överensstämmelse för säkerhetskomponenter till hissar ska vara skrivna på svenska eller engelska.

Den information och dokumentation som på begäran ska tillhandahållas till Boverket som marknadskontrollmyndighet ska vara skriven på svenska eller engelska. I enskilda fall kan andra språk godtas av myndigheten.

7 Språkkrav 7.1 EU-försäkran om överensstämmelse och bruksanvisningar

EU-försäkran om överensstämmelse enligt punkt 6.4.2 och bruksanvisningar enligt 5.1.5, 5.2.5, 5.4.3 och 5.5.1 för hissar, och säkerhetskomponenter till hissar, som släpps ut eller tillhandahålls i Sverige ska vara skrivna på svenska. EU-försäkran om överensstämmelse för säkerhetskomponenter till hissar kan förutom svenska även vara skriven på engelska. (BFS 2016:2).

7.2 Handlingar som ska tillhandahållas marknadskontrollmyndighet

Den information och dokumentation som de ekonomiska aktörerna på begäran ska tillhandahålla marknadskontrollmyndigheten enligt 11 kap. 8 § första och andra stycket plan- och bygglagen (2010:900) ska vara skriven på svenska eller engelska. Även annat språk kan godtas av myndigheten i det enskilda fallet. (BFS 2016:2).

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen