Tillgänglighet i bostäder
Bostäder ska utformas så att de är tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Om bostaden är i flera plan ska detta krav vara uppfyllt på entréplanet.
PBL och PBF
Övergripande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga finns i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Kraven förtydligas i tillämpningsföreskrifter, bland annat i Boverkets byggregler, BBR.
Tillgänglighetskrav på bostäder finns som utformningskrav och tekniska egenskapskrav. Utformningskrav om tillgänglighet tas upp till prövning i samband med bygglovet. För åtgärder som inte kräver bygglov gäller i stället att utformningskraven bedöms inför startbeskedet. Tekniska egenskapskrav om tillgänglighet hanteras vid det tekniska samrådet och startbeskedet.
Utformningskrav för tillgänglighet har sin grund i 8 kap. 1 § PBL och 3 kap. 4 § PBF.
Tekniska egenskapskrav för tillgänglighet har sin grund i 8 kap. 4 § PBL och 3 kap. 18 § PBF.
1 §
En byggnad ska
1. vara lämplig för sitt ändamål,
2. ha en god form-, färg- och materialverkan, och
3. vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
4 §
Om det behövs för att en byggnad enligt 8 kap. 1 § 3 plan-
och bygglagen (2010:900) ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, ska byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar.
Trots första stycket behöver en bostad inte vara tillgänglig genom en hiss eller annan lyftanordning, om byggnaden har färre än tre våningar. Om bostaden inte kan nås från marken, ska byggnaden dock vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att en hiss eller annan lyftanordning kan installeras utan svårighet. Vid tillämpningen av detta stycke ska med våning jämställas vind där det finns en bostad eller huvuddelen av en bostad.
4 §
Ett byggnadsverk ska ha de tekniska egenskaper som är vä-
sentliga i fråga om
1. bärförmåga, stadga och beständighet,
2. säkerhet i händelse av brand,
3. skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljön,
4. säkerhet vid användning,
5. skydd mot buller,
6. energihushållning och värmeisolering,
7. lämplighet för det avsedda ändamålet,
8. tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga,
9. hushållning med vatten och avfall,
10. bredbandsanslutning, och
11. laddning av elfordon.
Vad som krävs för att ett byggnadsverk ska anses uppfylla första stycket framgår av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 §. Lag (2020:239) .
4 a §
En kommun får inte i andra fall än som följer av 4 kap.
12 och 16 §§ eller i fall där kommunen handlar som byggherre eller fastighetsägare, ställa egna krav på ett byggnadsverks tekniska egenskaper vid planläggning, i andra ärenden enligt denna lag eller i samband med genomförande av detaljplaner.
Om en kommun ställer sådana egna krav, är dessa krav utan verkan. Lag (2014:900) .
18 §
För att uppfylla det krav på tillgänglighet och användbarhet som anges i 8 kap. 4 § första stycket 8 plan- och bygglagen (2010:900) ska en byggnad vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att byggnaden är tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Om det behövs för att en byggnad enligt 8 kap. 4 § första stycket 8 plan- och bygglagen ska vara tillgänglig och användbar för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga, ska byggnaden vara försedd med en eller flera hissar eller andra lyftanordningar.
Trots andra stycket behöver en bostad inte vara tillgänglig genom en hiss eller annan lyftanordning, om byggnaden har färre än tre våningar. Om bostaden inte kan nås från marken, ska byggnaden dock vara projekterad och utförd på ett sådant sätt att en hiss eller annan lyftanordning kan installeras utan svårighet. Vid tillämpningen av detta stycke ska med våning jämställas vind där det finns en bostad eller huvuddelen av en bostad.
BBR
BBR gäller när man uppför eller ändrar en byggnad. Reglerna för tillgänglighet vid ändring finns i avsnitt 3:51. Vid uppförande finns tillgänglighetskrav på bostäder i flera plan i BBR avsnitt 3:1, både som utformningskrav och tekniska egenskapskrav. En tröskel är ett exempel på tekniskt egenskapskrav på tillgänglighet och passagemått genom en dörr är ett exempel på utformningskrav på tillgänglighet. I inledningen till avsnittet 3:1 förtydligas vad som är regler till utformningskrav eller tekniska egenskapskrav eller bådadera.
Regler om tillgänglighet i bostäder finns i avsnitt 3:146 (Tillgänglighet och användbarhet i enskilda bostäder i ett plan) och 3:147 (Tillgänglighet och användbarhet i enskilda bostäder i flera plan.) I avsnitt 3:22 i BBR anges vilka funktioner som ska finnas i en bostad. Utöver dem kan en bostad även ha andra funktioner. Tillgänglighetskravet för en bostad är inte specifikt knutet till bostadsfunktionerna enligt 3:22, utan anges för rum. Det innebär att även rum med andra funktioner än de som krävs enligt BBR 3:22 ska vara tillgängliga.
Bostäder i flera plan ska utformas så att entréplanet är tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Bostäder i flera plan kan finnas både i flerbostadshus och i småhus.
Enskilda bostäder i ett plan
Rum, balkonger, terrasser och uteplatser ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. Det ska alltid finnas ett tillgängligt och användbart hygienrum för personer med nedsatt rörelseförmåga, men om det finns ytterligare hygienrum behöver det inte vara tillgängligt.
Om det redan finns en tillgänglig och väl placerad balkong så behöver inte en terrass vara tillgänglig. Detta gäller under förutsättning att man med enkla medel kan ordna tillgängligheten till terrassen med en ramp i efterhand.
Eventuella nivåskillnader inom planet ska överbryggas. Det gäller även nivåskillnader till funktioner utöver dem som det ställs krav på att de ska finnas i en bostad, till exempel ett hemmagym. Tillgängligheten går att ordna med en permanent ramp, en hiss eller en annan lyftanordning som ska finnas när bostaden tas i bruk och även finnas där permanent.
Enskilda bostäder i flera plan
Hela entréplanet ska vara tillgängligt i enskilda bostäder i flera plan. Rum, balkonger, terrasser och uteplatser ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. På entréplanet ska det alltid finnas ett tillgängligt och användbart hygienrum för personer med nedsatt rörelseförmåga. Om det finns ett tillgängligt hygienrum på entréplanet behöver ett ytterligare hygienrum inte vara tillgängligt.
Om det redan finns en tillgänglig och väl placerad balkong så behöver inte en terrass vara tillgänglig. Detta gäller under förutsättning att man med enkla medel kan ordna tillgängligheten till terrassen med en ramp i efterhand.
Kravet på att hela entréplanet i en bostad ska vara tillgängligt innebär att nivåskillnader inom detta plan ska överbryggas. Det gäller även nivåskillnader till funktioner utöver dem som det ställs krav på att de ska finnas i en bostad, till exempel ett hemmagym. Tillgängligheten går att ordna med en permanent ramp, en hiss eller en annan lyftanordning som ska finnas när bostaden tas i bruk och även finnas där permanent.
Rum, balkonger, terrasser och uteplatser ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelseförmåga. För sådana terrasser som kompletterar tillgängliga och användbara samt väl placerade balkonger är tillgängligheten och användbarheten tillgodosedd, om det med enkla åtgärder i efterhand går att ordna en ramp.
Minst dörren till huvudentrén samt minst en dörr till varje rum (inklusive rum för matlagning och ett hygienrum), balkong, terrass och uteplats ska medge passage med rullstol. Det ska finnas tillräcklig plats att öppna och stänga dörrarna från rullstolen.
Minst ett hygienrum ska vara tillgängligt och användbart för personer med nedsatt rörelseförmåga och utformas så att det lätt kan ordnas plats för medhjälpare.
I det tillgängliga och användbara hygienrumet ska också gå att ordna en separat duschplats om en sådan saknas från början. (BFS 2013:14).
Allmänt rådDimensionerande mått som är lämpliga med hänsyn till tillgängligheten och användbarheten i rum finns i SS 91 42 21 (normalnivån).Studentbostäder om hög