Ändring av byggnader

Granskad: 12 juli 2023

Här kan du läsa om olika typer av ändring samt vilka krav som ställs vid ändring av byggnader. 

Hål i taket för uppförande av takkupa.

Vad är en ändring

De flesta åtgärder i en byggnad medför någon form av ändring. Även om en åtgärd görs för att bibehålla, det vill säga underhålla, en viss egenskap, så medför den ofta en ändring.

Bebyggelse sett uppifrån.

Krav vid ändring av byggnader

När en byggnad ändras ska byggnaden uppfylla ett antal krav. Kraven gäller oberoende av om åtgärden är bygglovs- eller anmälningspliktig eller inte.

Ny byggnad mellan två gamla.

Tillämpning av kraven vid ändring av byggnader

Vid ändring av en byggnad ska hänsyn tas till byggnadens förutsättningar och ändringens omfattning. Dessutom ska ändring av en byggnad utföras varsamt och de kulturhistoriska värdena tillvaratas. Därför måste kravnivån i det enskilda fallet alltid fastställas utifrån den enskilda byggnaden och den aktuella åtgärden.

En man i rullstol jobbar i köket tillsammans med sin familj.

Tillgänglighetskraven vid ändring

När det gäller tillämpning av krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga finns det vid ändring av byggnad en specialreglering i plan- och bygglagen, PBL, samt plan- och byggförordningen, PBF.

Ett hus som byggs till.

Tillbyggnad

Tillbyggnad är en form av ändring, och reglerna för ändring av byggnad gäller därför även för tillbyggnader.

Inomhusmiljö vardagsrum

Ändrad användning

Ändrad användning är en form av ändring. Vid ändrad användning kan krav ställas på hela den del som ges en ändrad användning. Vid tillämpningen av kraven ska dock hänsyn tas till bland annat ändringens omfattning.

Äldre envåningsbyggnad gatuhus.

Ombyggnad

Ombyggnad är en form av ändring av byggnad. Vid ombyggnad kan krav ställas på hela byggnaden. Även vid ombyggnad ska dock kraven anpassas utifrån byggnadens förutsättningar, ändringens omfattning, varsamhetskravet och förvanskningsförbudet.

Ett par i snickarkläder läser på en ritning på en oinredd vind.

Exempel - krav vid ändring

Boverket har tagit fram exempel som kan fungera som stöd för hur man resonerat vid olika ändringssituationer. Syftet är framförallt att tydliggöra vilka delar man kan ställa krav på och vilka krav som då kan ställas.

Ett hus med flyttkartonger i förgrunden.

Återbostadisering och bostadisering

Med återbostadisering menas att utrymmen som har varit bostad, men som under en viss tid har använts för ett annat ändamål, åter görs om till bostad.

Kamin i ett rum.

Kaminer

Kraven på rumsvärmares utsläpp och verkningsgrad får vid ändring av byggnad anpassas utifrån ändringens omfattning, byggnadens förutsättning, varsamhetskravet och förbudet mot förvanskningar.

Boverket (2023). Ändring av byggnader. https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/andring-av-byggnader/ Hämtad 2024-09-18