Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Underhåll ventilation och se över styrningen

Granskad:

Städa och kontrollera din ventilation regelbundet. Då blir energianvändningen lägre och inomhusmiljön bättre. Idag finns smartare kontroller och smartare styrning som kan minska energianvändningen ännu mer.

Underhåll av mekanisk ventilation

Rena ventilationskanaler och filter är en förutsättning för bra inomhusmiljö i huset och låg energianvändning i ventilationssystemets fläktar. Illustration: Boverket / Altefur Development

Ett välfungerande ventilationssystem är viktigt för att tillföra frisk luft, och transportera bort förorenad och fuktig luft.  Ventilationen upprätthåller rätt tryckbalans och bidrar till att skydda huset mot fuktskador.

Vid mekanisk tilluft filtreras tilluften som kommer in i huset. Pollen och andra partiklar hamnar i filtret vilket gör att inomhusluften blir renare. Byt filter regelbundet så att reningen fungerar, att energianvändningen hålls på en låg nivå och att fläktaggregatet skyddas.

Till- och frånluftsdonen inne i huset är ofta enkla att rengöra. Gör det regelbundet när det samlats synlig smuts.

Du kan rengöra ventilationen när som helst under året. Filterbyten varar längst när de görs på hösten efter pollensäsongen.

Ventilationssystem smutsas ned över tid. Det kan få olika effekter:

  • Fläktar behöver arbeta hårdare och drar mer energi för att tillföra samma luftmängd.
  • Om fläktar inte styrs på luftflöden så kommer luftflödet att minska efterhand som anläggningen sätts igen med sämre luftkvalitet som resultat.
  • Eftersom frånluften oftast smutsas ner snabbare än tilluften kan det uppstå tryckskillnader i byggnaden som ger felaktiga tryckbilder och luftflöden.
  • Smuts kan ta sig förbi igensatta filter. Då smutsas även andra komponenter som värmeväxlare ned och effekten på värmeåtervinningen minskar.
  • Smutsen i sig kan bidra till högre partikelhalter inomhus.
  • Det kan bli mikrobiell tillväxt i smutsen under ogynnsamma förhållanden. Det påverkar kvaliteten på tilluften negativt.
  • I köksfläktar kan det bli ökad brandrisk om fettavlagringar inte städas bort regelbundet.

Styrning av mekanisk ventilation

Genom att mäta viktiga kvalitetsmarkörer, exempelvis temperaturen, luftfuktigheten och luftkvaliteten i rummet, kan styrningen bli bättre. Illustration: Boverket / Altefur Development

Ofta kan det löna sig att installera i smart styrning av ventilationssystemen. Det minskar både kostnad och energianvändning för drift av fläktmotorer och uppvärmning utan att ge hälsorisker. Smart styrning reglerar ventilationen efter faktiska behov som exempelvis närvaro, temperatur, radon, fukt och tryck. Möjligheterna till smart styrning har ökat snabbt med den tekniska utvecklingen, så läs gärna på om olika möjligheter.

Styrningen måste inte vara helautomatisk. Även manuell styrning av fläkthastighet reducerar energianvändningen när huset står tomt. Fläkthastigheten behöver dock alltid vara tillräcklig så att fukt från till exempel duschen transporteras ut ur huset i tillräcklig hastighet.

Lönsamhet och energibesparing

Lönsamheten för underhåll av ett mekaniskt ventilationssystem är beroende på typ av ventilationssystem, uppvärmningssystem och energipriser. Styrning av ventilationsflöden och luftomsättning kan ge energibesparing både för energi till drift av ventilationen och besparing av energi för uppvärmning.

Andra nyttor

Om du rengör ventilationen regelbundet kan du också få bättre inomhusklimat och ett fläktsystem som låter mindre.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Lufttätande åtgärder i klimatskärmen.
  • Teknisk isolering av installationer.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • All smuts syns inte – filtren kan se rena ut men kan ändå behöva bytas. Byt filter enligt leverantörens rekommendation. Kanske har du driftsinstruktioner som beskriver hur ofta du bör byta filter.
  • Kontrollera vilken energiklass filtren har. Ett dyrare filter med större filteryta kan löna sig för att tryckfallet över det minskar och därigenom energin som krävs för att trycka igenom luften.
  • Kontrollera om även värmeväxlaren behöver rengöras.
  • Identifiera var det finns don och kanaler som kan behöva städas. Glöm inte bort eventuella spaltventiler i fönster.
  • Leta upp var rensluckorna finns. Ibland kan du behöva komplettera med någon ny för att komma åt att städa tillräckligt bra.   
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

När åtgärden genomförs

  • Att städa ventilation kan vara ett smutsigt arbete. Man kan behöva städa i rätt ordning för att inte smutsa ned andra ventilationsinstallationer och behöva skydda inredning och ytor runt rensluckorna. Om du är osäker kan det vara bättre att köpa tjänsten från någon professionell.

Efter att åtgärden har genomförts

  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

    Planera och genomför underhåll på ditt hus

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp när du ska underhålla ventilationen och se över styrningen.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Hitta din energi- och klimatrådgivare (på Energimyndighetens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Sök och hämta energideklaration

Hitta energiexperter

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen