Offentlighet är huvudregeln
I ärenden om bostadsanpassningsbidrag och reparationsbidrag är offentlighet huvudregel. Men för mycket känsliga uppgifter kan sekretess gälla. Sekretess betyder förbud att lämna ut en uppgift.
Särskilt i offentlighets- och sekretesslagen om ärenden om bostadsanpassningsbidrag och reparationsbidrag
Offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) innehåller bestämmelser om myndigheters handläggning när de registrerar, lämnar ut eller i övrigt hanterar allmänna handlingar.
Lagen innehåller även bestämmelser om sekretess, det vill säga förbud att röja uppgifter.
Offentlighets- och sekretesslagen innehåller en bestämmelse som specifikt handlar om ärenden om bostadsanpassningsbidrag och ärenden om bidrag till reparationer, besiktning och annat underhåll enligt lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag.
Enligt bestämmelsen gäller sekretess i den här typen av ärenden för uppgift om enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående lider betydande men om uppgiften röjs. För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år. (26 kapitlet 12 §.)
12 §
Sekretess gäller i ärenden om bostadsanpassningsbidrag och om bidrag till reparationer, besiktning och annat underhåll än reparation enligt lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag för uppgift om en enskilds personliga förhållanden, om det kan antas att den enskilde eller någon närstående till denne lider betydande men om uppgiften röjs.
För uppgift i en allmän handling gäller sekretessen i högst sjuttio år. Lag (2019:311) .
Sekretess om enskild eller närstående lider betydande men
Kommunen kan enligt 26 kapitlet 12 § offentlighets- och sekretesslagen endast vägra att lämna ut en allmän handling om den bedömer att det kan antas att den enskilde eller någon närstående lider betydande men om uppgifter i handlingen röjs. Ett alternativ kan vara att kommunen i och för sig lämnar ut handlingen, men att den sekretessbelägger några av handlingens uppgifter.
Bestämmelsen i 26 kapitlet 12 § offentlighets- och sekretesslagen motsvarar i sak 7 kapitlet 25 § i den tidigare sekretesslagen (1980:100). I propositionen till 1980 års sekretesslag nämns uppgifter av mycket känslig natur, till exempel uppgifter i läkarintyg, som exempel på uppgifter som bör hållas hemliga (proposition 1986/87:3 sid. 17).
Kammarrättsdom om betydande men
Kammarrätten i Sundsvall hade i ett mål att ta ställning till en kommuns beslut att inte lämna ut ett intyg från en arbetsterapeut. I intyget beskrevs en äldre persons möjlighet att ta sig i och ur ett badkar.
Domstolen ansåg att intygets uppgifter om personens hälsotillstånd inte kunde bedömas som särskilt anmärkningsvärda när det gällde en person född 1929. Uppgifterna handlade i allt väsentligt om ålderskrämpor som förr eller senare drabbar flertalet personer. Kammarrätten fann inte stöd för att anta att sökanden skulle lida betydande men om intyget lämnades ut. (Kammarrätten i Sundsvall, dom 2006-04-18, målnummer 778-06.)
Återställningsbidrag
Det finns ingen bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen