Så här energideklareras vissa byggnader

Granskad: 1 mars 2023

Det finns krav för när byggnader ska energideklareras. Här kan du läsa mer om när och hur vissa byggnader som exempelvis radhus, kedjehus och sammanbyggda byggnader ska energideklareras.

En energideklaration för varje byggnad respektive samdeklaration av vissa byggnader

Byggnader identifieras med ett särskilt byggnads-ID som är unikt för varje enskild byggnad. En huskropp som byggts till kan få ytterligare ett byggnads-ID för själva tillbyggnaden.

7 §
  Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om undantag från skyldigheterna i 4-6 §§.

Varje byggnad som ska energideklareras ska som huvudregel ha en egen energideklaration. Men i vissa undantagsfall är det möjligt att byggnader kan energideklareras tillsammans. Det innebär att två eller flera byggnader med olika byggnads-ID kan registreras i samma energideklaration. Samtliga följande förutsättningar måste vara uppfyllda för att byggnader ska kunna samdeklareras:

  • att de är sammanbyggda
  • att de har enhetliga byggnadstekniska förutsättningar
  • att de har ett gemensamt inomhusklimat och gemensamt tekniskt försörjningssystem.

5 §    Byggnaders energiprestanda ska anges som byggnadens primärenergital i enlighet med avsnitt 9:12 Boverkets byggregler (2011:6) föreskrifter och allmänna råd.

En byggnads uppmätta energianvändning ska korrigeras för att fastställa byggnadens energianvändning knuten till ett normalt brukande och ett normalår enligt Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av en byggnads energianvändning vid normalt brukande och ett normalår. Normalårskorrigering sker enligt bilaga 1.

Byggnader där det inte går att få fram uppgifter om den uppmätta energianvändningen får i stället deklareras genom att energiprestandan beräknas enligt Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår. (BFS 2018:11).

Allmänt råd Om byggnadens energianvändning utgår från en gemensam mätpunkt för flera byggnader bör energianvändningen fördelas på de ingående byggnaderna genom en uppskattning av respektive byggnads energianvändning. Sammanbyggda byggnader kan deklareras i samma deklaration om de har enhetliga byggnadstekniska förutsättningar, gemensamt inomhusklimat och gemensamt tekniskt försörjningssystem. (BFS 2016:14).

Sammanbyggda byggnader är byggnader med samma typ av klimatskal, som kan vara något förskjutna i förhållande till varandra. För radhus, kedjehus och liknande byggnader kan de även godtas som sammanbyggda om det finns ett uppvärmt förråd mellan byggnaderna om samtliga övriga förutsättningar också är uppfyllda.

Enhetliga byggnadstekniska förutsättningar är byggnader som är uppförda vid samma tid och under samma byggnadsregler.

Gemensamt inomhusklimat är byggnader där det finns invändiga öppningar/passager mellan byggnaderna och ett gemensamt tekniskt försörjningssystem som försörjer byggnaderna med värme, vatten och ventilation.

Fristående byggnader

Illustration av tre fristående byggnader Illustration: Boverket / Altefur Development

Om alla kraven ovan är uppfyllda kan flera byggnader deklareras i samma energideklaration.

Exemplet visar tre fristående byggnader som uppfördes vid samma tidpunkt, har ett gemensamt tekniskt försörjningssystem och därigenom ett gemensamt inomhusklimat men ändå inte får samdeklareras eftersom byggnaderna inte är sammanbyggda. 

Radhus

Illustration av radhus som inte har enskilt ägande, exempelvis ett radhus ägt av en bostadsrättsförening. Illustration: Altefur Development/Boverket

Radhus med ett klimatskal runt byggnaden och lägenhetsskiljande väggar mellan bostäderna (till exempel hyreshus och bostadsrätter vilka upplåts med nyttjanderätt) kan deklareras i samma energideklaration om samtliga krav är uppfyllda.

Kedjehus

Illustration av kedjehus Illustration: Altefur Development/Boverket

Sammanbyggda byggnader med ett förråd mellan byggnaderna som är uppvärmt till mer än tio grader, så kallade kedjehus, kan endast samdeklareras om de har enhetliga byggnadstekniska förutsättningar, gemensamt inomhusklimat och gemensamt tekniskt försörjningssystem.

Ägarlägenheter och tredimensionellt indelade fastigheter (3D-fastigheter)

Ett flerfamiljshus där en lägenhet eller del av huset är markerad med grönt. Illustration: Boverket

Ägarlägenheter innebär att man själv äger lä