Bostäders lämplighet

Granskad:

En bostad ska vara lämplig för sitt ändamål och kunna användas som bostad långsiktigt. Det ska finnas utrymmen för funktionerna sömn och vila, matlagning, måltider, hygien, samvaro och förvaring. Dessa krav på bostadens utformning finns i Boverkets byggregler.

Bostäder ska vara lämpliga för sitt ändamål

En bostad ska vara lämplig för sitt ändamål. Det betyder att det ska finnas utrymmen för funktioner så att den kan användas att bo i. Exempel på funktioner är att kunna sova och vila, att kunna tillaga mat och att kunna vara tillsammans. Genom detta ges förutsättningar för att bostaden kan fungera som bostad långsiktigt, det vill säga även om behoven skulle variera över tid. Kravet på bostäders lämplighet ska inte förväxlas med kravet på att bostäder ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det finns särskilda regler om det.

Hur regleras bostäders lämplighet

I Boverkets byggregler finns bestämmelser om bostäders lämplighet. Bestämmelserna gäller för bostäder för permanent boende men inte för fritidshus, och gäller när nya bostäder uppförs och när befintliga bostäder byggs om. Principen är att samma krav ställs oavsett om det är bostäder i flerbostadshus eller i småhus. Krav ställs på att en bostad ska ha utrymmen för vissa funktioner och i reglerna benämns de bostadsfunktioner. De är:

  • sömn och vila
  • samvaro
  • matlagning
  • måltider
  • hygien
  • förvaring

Byggreglerna har inga detaljerade krav som anger storlek på rum eller hur exempelvis kök ska utformas. Reglerna anger i stället funktionskrav. Du kan läsa mer på sidan Bostäders utformning och dimensionering.

Bostäders utformning och dimensionering

Utgångspunkten är att funktionernas utrymmen ska finnas inne i den egna bostaden. Men enligt reglerna får några funktioner finnas utanför bostaden och vissa får också finnas i utrymmen som är gemensamma för flera bostäder.

Bostäders storlek

Det finns inga preciserade areakrav för hur stora bostäder ska vara. I byggreglerna krävs att en bostad ska vara tillräckligt stor och planerad så att den fungerar för de antal personer som ska bo där. Den ska kunna fungera långsiktigt som bostad. I den utsträckning som behövs ska det vara möjligt att skilja av utrymmen med väggar så att de blir separata rum. En bostad för flera personer kan ha större behov av avskilda rum än en bostad för en person. Det är bara hygienrum (badrum, toalettrum) som måste vara separata rum enligt byggreglerna. Kraven på bostaden innebär också att det ska finnas plats till fast inredning och utrustning som kan fungera för de antal personer som ska bo i bostaden. Det är exempelvis skåpsinredning och vitvaror i ett kök.  

Inredning och utrustning

En bostad ska ha inredning och utrustning för matlagning och för hygien, och det är den fasta inredningen och utrustningen som avses. För matlagning innefattar det skåpsinredning och vitvaror i ett kök. För hygien innefattar det toalettstol, tvättställ och duschplats eller badkar. Funktionen hygien innefattar också möjlighet att tvätta och torka tvätt, och exempelvis för flerbostadshus får den funktionen finnas i ett gemensamt utrymme.

Tillgängliga och användbara bostäder

Bostäder ska vara tillgängliga och användbara för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Det finns särskilda regler i Boverkets byggregler om det. Kravet har stor påverkan på hur en bostad ska dimensioneras och utformas. Utrymmenas storlek och planeringen av den fasta inredningen och utrustningen bestäms till stor del av kravet på tillgänglighet och användbarhet. Det är måtten för användning av en rullstol som ska användas. Du kan läsa mer på sidorna Dimensionerande mått och Tillgängliga bostäder.

Dimensionerande mått

Tillgängliga bostäder

Studentbostäder

För studentbostäder finns från 1 juli 2025 möjlighet till undantag från kravet tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Undantaget gäller för upp till 80 procent av studentbostäderna i en byggnad, men de ska kunna besökas av personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Du kan läsa mer på sidan Studentbostäder tillgänglighet.

Tillgängliga studentbostäder

Bostäder med boendeenheter

Bostäder kan ha vissa bostadsfunktioner som delas med andra boende. Funktionerna är då placerade i utrymmen som är gemensamma för flera bostäder. Sådana bostäder benämns bostäder med boendeenheter. En boendeenhet är den privata delen av bostaden som bara en person eller flera personer använder. För att räknas som en boendeenhet ska den vara för enskilt bruk och den boende ska ha ett eget hyreskontrakt. Ett exempel på denna typ av bostäder är så kallade studentkorridorer, där det till exempel finns ett gemensamt kök som delas av flera boende.

När det gäller särskilda boendeformer för äldre ska bostadsfunktionerna alltid finnas i viss utsträckning i de privata boendeenheterna, även om funktionen finns i gemensamma utrymmen. Särskilda boendeformer för äldre är ett behovsprövat boende enligt socialtjänstlagen (2025:400).

Om det är bostäder för personer med funktionsnedsättning som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387, LSS) och socialtjänstlagen ska alla bostadsfunktioner finnas i de enskilda lägenheterna. Bostadsfunktioner får inte delas av flera boende.

Du kan läsa mer på sidan Bostäder med boendeenheter.

Bostäder med boendeenheter

Bostäder som redan finns

När man ändrar en bostad som redan finns gäller särskilda regler. Utgångspunkten är att samma krav som för nya byggnader gäller vid ändring av befintliga byggnader. Men kraven för nya byggnader är aldrig direkt tillämpbara vid ändring. Vid ändring ska hänsyn tas till byggnadens förutsättningar och ändringens omfattning. Det finns även regler om varsamhet och förbud mot förvanskning som ska uppfyllas.

Enligt plan- och bygglagen, PBL, är ändringar åtgärder som ändrar en byggnads

  • konstruktion
  • funktion
  • användningssätt
  • utseende
  • kulturhistoriska värde.

Även tillbyggnad och ombyggnad räknas som ändringar.

Du kan läsa mer på sidan Anpassning av krav vid ändring.

Anpassning av krav vid ändring

Vem gör vad?

Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket ger ut regler om arbetsmiljö. Det finns bostäder som samtidigt är arbetsplatser. www.av.se

Socialstyrelsen

Socialstyrelsen har regler för bostäder enligt LSS. www.socialstyrelsen.se
Granskad:

Frågor och svar

Med bostad avses hus, lägenhet, rum eller annat utrymme att bo i. En bostad kan antingen vara permanentbostad eller fritidsbostad. En permanentbostad är en bostad som nyttjas för ett stadigvarande bruk. Denna definition av bostad finns i Plan- och byggtermer 1994 från Terminologicentrum TNC.

Det är hyreskontraktet som avgör vad som räknas som en enskild bostadslägenhet. Plan- och bygglagstiftningen bygger på samma bostadslägenhetsbegrepp som hyreslagen. Om varje hyresgäst har ett eget kontrakt om upplåtelse för självständigt bruk så är det att betrakta som enskilda bostadslägenheter. Detta gäller även om man har vissa bostadsfunktioner i gemensamma delar, som exempelvis kök och samvarorum.

En studentbostad  är en bostad avsedd för studerande på universitet, högskola, annan eftergymnasial utbildning eller vuxenutbildning. Definitionen finns i plan- och bygglagen, PBL.

Boverkets byggregler har inte någon regel om att ett rum ska ha en minsta golvarea, i kvadratmeter. När det gäller frågan om hur bostäder benämns, till exempel 2 rum och kök, finns detta i lägenhetsregistret på Lantmäteriets webbplats.

Lantmäteriets webbplats

Vilket plan som är entréplan i suterränghus går inte att svara på generellt, det måste avgöras från fall till fall.  Faktorer som kan påverka är byggnadens placering på tomten och byggnadens placering i förhållande till angörings- och parkeringsplats. Entréplanet är det plan som åtminstone måste vara tillgängligt och användbart i en bostad i flera plan.

Boverkets byggregler har inga särskilda regler om hur rum får placeras i förhållande till varandra. Det finns funktionskrav om att en bostad ska vara utformad och dimensionerad för att kunna användas långsiktigt.

Boverket (2025). Bostäders lämplighet. https://www.boverket.se/sv/byggande/tillganglighet--bostadsutformning/bostadsutformning/ Hämtad 2025-07-12