Kravställning och dokumentation i projekteringsskedet
I projekteringsskedet omvandlas de mål, behov och förutsättningar som togs fram under byggidéskedet till skarpare krav. Idéerna förfinas och förtydligas i bygghandlingar som talar om hur de valda åtgärderna ska utföras. Handlingarna har olika status beroende på hur detaljerade de hunnit bli
Omvandla era mål till tydliga krav
De mål och behov som ni formulerat i början av projektet omvandlas under projekteringen till skarpare krav, om de visar sig vara genomförbara. Det kan till exempel handla om tekniska krav, materialval och krav på speciell utformning. Dessa krav formuleras utifrån de förutsättningar som har tagits fram under byggidéskedet. Kraven ställs för att ni ska få det resultat som ni har tänkt er.
När ni har valt projektörer är det en god idé att gå igenom målen och förutsättningarna med dem. Läs mer om att sätta mål och undersöka förutsättningarna för projektet i avsnittet Byggidé.
Offentligrättsliga krav, som finns i bland annat PBL, är samhällets krav på den lägsta godtagbara nivå som byggnaden måste nå upp till. Som byggherre har ni möjlighet att ställa högre eller fler krav än de minimikrav som samhället har, till exempel vad gäller energianvändning, hållbarhet eller inomhusmiljö. Nedan finns tips, hjälpmedel och stöd för att ställa krav under projekteringsskedet i ett energirenoveringsprojekt.
Kravställning vid energiåtgärder
Det är viktigt att specificera vilka mål och krav ni har på hur energianvändningen i byggnaden ska påverkas av projektet. Kraven kan omfatta både tekniska aspekter som energiprestanda och olika former av kontroller eller uppföljning av dessa. Att ställa krav på att alla inblandade aktörer har rätt kompetens och utbildning är också en viktig del av kvalitetssäkringen.
Genom att vara noga vid kravställningen kan man säkerställa att byggprojektet inte bara uppfyller lagstadgade och tekniska krav utan också ger ett hållbart resultat med önskad kvalitet. Tydligt ställda krav som går att följa upp ökar chansen att ni får den energieffektivisering och det resultat som ni önskar. Som tur är finns det mycket hjälp att få.
-
Det finns flera hjälpmedel och stöd som utvecklats för att underlätta för den som vill ställa krav kopplat till energieffektiviserande åtgärder. Nedan följer några exempel på sådana stöd och hjälpmedel.
Stöd från BeBo för att ställa energirelaterade krav
Inom BeBo finns verktyg som kan användas för att ställa energirelaterade krav på åtgärder i avtal. Verktyget kan också användas för att utvärdera rimligheten i nivån på de åtgärder som