Injustera och styr värmesystemet

Granskad: 9 augusti 2024

Det finns fördelar med att se över sitt värmesystem. Förutom effektivare energianvändning kan ett väl injusterat värmesystem och en bra styrning av det ge både rätt inomhustemperatur och behagligare inomhusmiljö. För injustering bör du överväga att anlita en specialist. Däremot kan du kan själv styra temperaturen genom att ställa in reglercentral och termostater.

Injustering och styrning av vattenburna värmesystem

Injustering och styrning är två olika åtgärder som behövs för att rätt temperatur ska avges på rätt plats i byggnaden vid rätt tidpunkt. Injustering är att se till så att värmevattnet har lika lätt/svårt att röra sig runt i radiatorsystemets olika delar. Styrning är mer att de som vistas i huset ska kunna få önskad temperatur i det aktuella rummet vid rätt tidpunkt.

Injustering av vattenburna värmesystem

Injustering av värmesystemet innebär en optimering av värmesystemets vattenflöden. I ett väl injusterat värmesystem minskar energianvändningen, både genom att rum inte blir för varma och att temperaturen i värmevattenledningen kan optimeras.

I ett dåligt injusterat system blir det obalans i värmesystemet. Då kan det samtidigt bli för varmt i vissa delar och för kallt i andra delar av huset. Då ökar värmeförlusterna i de varma delarna av systemet samtidigt som det blir för kallt på vissa ställen i huset.

Om du renoverar för att energieffektivisera ditt hus, exempelvis byter ventiler eller radiatorer, eller isolerar eller byter fönster, så minskar behovet av flöde i värmesystemet. Därför behövs det göras en injustering efter renoveringen för att du ska få full effekt av din renovering. Ofta behöver du beställa injusteringen av en specialist.

Styrning av vattenburna värmesystem

Styrning är den del där brukarna styr vilken temperatur de vill ha i respektive rum. Detta kan ske på lite olika nivå. Dels på systemnivå i samband med värmekällan där det om det finns en reglercentral kan ställas in ett så kallat börvärde som sedan reglercentralen styr efter. Om ingen reglercentral finns så måste värmekällan regleras manuellt med till exempel en shunt som blandar in en viss mängd kallare vatten i värmevattnet så att det inte ska blir för varmt.

När värmekällans styrning är gjord så kan det regleras i rummen utifrån denna värmevattentemperatur. Detta kan också ske med olika grad av automatisering.

Antingen finns termostatventiler på ditt element så kan du ställa in på den vilken nivå du vill ha på värmen. Då öppnar och stänger termostatventilen så att ungefär den temperaturen du vill ha levereras. Det är en viss tröghet i systemet så att under kortare stunder kanske ventilen inte riktigt hinner med. Detta innebär också att om temperaturen i rummet är rätt så kan ventilen under en stund stänga så att inte värmevattnet behöver cirkulera i onödan i radiatorn. Termostater gör bäst nytta i rum där det finns andra värmetillskott, till exempel kamin, kraftig solinstrålning, värme från matlagning eller kroppsvärme från många personer.

Har du inte termostatventiler så måste du reglera manuellt och behöver då hålla på och justera ventilen efterhand som temperaturen skiftar. Riktigt gamla system har alltså ingen automatik inbyggd. Då kan det var idé att byta till ett mer automatiserat system. Lite nyare system kan ha förenklad styrning, som ändrar temperaturen inomhus via värmepannan, med utgångspunkt från utomhustemperaturen. Nyare system har mer effektiva sätt att styra, där mätning och reglering sker för varje rum. Riktigt effektiva rum kan ha närvarogivare som ser till att rummet inte värms i onödan då igen vistas i rummet.

Du kan installera rumsgivare på väggen i rummen, och koppla upp dem mot det vattenburna värmesystemet. Då kan du få bättre förutsättningar att styra värmen i realtid utifrån vad som händer i rummet. 

Det finns olika sätt att styra värmen i ditt hus, till exempel via styrcentral för bergvärmepump, via rumsgivare, via radiatortermostat och via utomhusgivare. Illustration: Boverket / Altefur Development

Energibesparing och lönsamhet

Ett mer balanserat värmesystem med mer välfungerande radiatorventiler och termostater minskar energianvändningen och därmed din kostnad för energi. Hur stor minskningen blir beror på hur väl systemet fungerade före renoveringen och vilken typ av värmesystem som huset har.

Andra nyttor med åtgärden

  • Du kan få ett bättre inomhusklimat med bättre förutsättningar att få önskad temperatur i varje rum.
  • Du kan få bättre kunskap om hur du kan styra värmen efter aktuella behov.    

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Överväg nyare produkter för att få bättre möjlighet att styra inomhusklimatet automatiskt. Kanske vill du byta till bättre mätare av rumsmiljö och installationsprestanda, eller mer lättstyrda installationer, som uppkopplade ventiler, pumpar och värmeaggregat.
  • Isolera rör och kanaler. Genom att minska värmeförlusterna, framför allt på tilloppssidan, kan du sänka temperaturen i systemet utan att påverka värmen till rummet. 
  • Undersök om radiatorventiler och termostater behöver bytas ut. Med tiden slits ventilens kägla så att den läcker lite vatten även när den är stängd. Det blir också svårare att få rätt flöde på rätt plats. Om de inte byts ut finns risk att värmeanläggningen inte fungerar som tänkt.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

Kontrollera först att ditt system har fungera