Indata för produktskedet

Granskad: 25 september 2024
Illustration som visar fönster, betongrör och byggelement. Foto: Boverket

En stor del indata till klimatdeklarationen kommer från produktskedet, det vill säga från tillverkningen av de byggprodukter som använts för uppförandet av byggnaden. De ingår i sin tur i en resurssammanställning. Så som den ser ut i bygghandlingsskedet eller senare motsvarar den färdiga byggnaden relativt väl. Uppdatera den med ändringar som har betydelse för den totala klimatpåverkan.  

Detta ska redovisas för produktskedet (modul A1–A3)

Produktskedet omfattar råvaruförsörjning, transport samt tillverkning av byggprodukten, det vill säga de tre första modulerna som utgör byggskedet (modul A1–A3). Samtliga inbyggda byggprodukter i bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar ska ingå i klimatdeklarationen. Notera att klimatpåverkan från byggspill redovisas i modul A5 byggspill. För mer detaljer om vilka byggprodukter som ska ingå, se sidan ”Byggdelar som ingår”.

Byggdelar som ingår

Livscykelskede Produktskede (modul A1-A3)
Detta ingår i deklarationen Klimatpåverkan till följd av användningen av byggprodukter i bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar.
Detta ingår inte i deklarationen Övriga byggprodukter inbyggda i byggnaden (utanför systemgränsen).

Modul A1–A3 omfattar även fabrikstillverkade sammansatta byggprodukter och byggdelar. Läs mer om hur detta hanteras i avsnittet ”Sammansatta och bearbetade byggprodukter” nedan.

Underlag som kan användas för modul A1–A3

Livscykelskede Produktskede (modul A1 – A3)
Indata att sammanställa Byggprodukter och deras mängder i bärande konstruktionsdelar, klimatskärm och innerväggar.
Underlag att hämta indata från

Kan baseras på BIM-modell, kostnadskalkyl eller annat underlag som gör det möjligt att ta fram mängder för de ingående byggprodukterna. Underlaget behöver ofta kompletteras med exempelvis ritningsdetaljer, uppgifter från underentreprenör eller uppgifter från leverantör.

Information om byggprodukter och mängder bör i möjligaste mån spegla den färdiga byggnaden (se nedan).

Dessa klimatdata kan användas

Specifika klimatdata (EPD eller motsvarande) eller generiska klimatdata från Boverkets klimatdatabas när leverantörsspecifika data saknas.

I klimatberäkningar utgår man ofta från en BIM-modell eller kostnadskalkyl som underlag för indata för ingående byggprodukter. BIM-modellen eller kostnadskalkylen kan till exempel innehålla information om mängder för de ingående byggprodukterna. De flesta kalkyl- eller modelleringsverktyg erbjuder en möjlighet att exportera dessa uppgifter i ett format som de flesta klimatberäkningsverktyg kan läsa.

Det krävs dock ofta ytterligare komplettering för att säkerställa att beräkningsunderlaget i möjligaste mån speglar den färdiga byggnaden. Det kan handla om enhetsomvandling, information om kvaliteter för olika betongsorter eller ingående produkter i sammansatta byggdelar (byggelement), till exempel väggar.

Beroende på vilket klimatberäkningsverktyg som används kan indata hanteras eller läsas in på olika sätt; det som är viktigt för klimatberäkningen är att alla byggprodukter omvandlas till en enhet som gör det möjligt att beräkna klimatpåverkan. För att kunna använda uppgifter från Boverkets klimatdatabas behöver mängderna ibland omvandlas till massa (kilogram) om byggprod