Transformation av kök och kontor har gett Södervärn en modern vårdcentral

Granskad: 8 maj 2024
Foto av trevåningsbyggnad i gul puts. Södervärns Vårdcentral med nya entrébyggnaden. Foto: Maria Teder, Boverket

En byggnad från 1930-talet återbrukades i sin helhet och omvandlades till en modern vårdcentral med husets inneboende värden i centrum. Byggnadens robusta karaktär i putsat tegel med fina detaljer såsom kakelväggar och originalfönster kunde följa med in i framtiden liksom den omgivande miljön.

Fakta om Södervärns vårdcentral

I faktarutan har vi samlat bakgrundsinformation om exemplet.

Fakta om Södervärns vårdcentral

Kommun: Malmö stad
Byggår: Ursprungligen 1930-talet, ombyggnad 2014-2017
Arkitekt: Danewid ingenjörer
Ursprunglig arkitekt: Salomon Sörensen
Landskapsarkitekt: Tengbom
Inredningsarkitekt: SWECO
Bebyggelsesantikvarie: Tyréns
Beställare: Regionfastigheter Skåne
Funktion: Vårdcentral
Cirkularitet: Återbrukad byggnad.
Lärande exempel på: Återbruk av hel byggnaden för ny funktion. Gestaltningsanpassat tillägg.

Behov och tillgång av lokaler

Vårdcentralen Södervärn i Malmö hade länge varit i behov av nya lokaler. De nya lokalerna skulle även fungera som kvälls- och helgmottagning. Hela sjukhusområdet i Malmö var under ombyggnad och på området fanns en 1930-talsbyggnad som tidigare hade fungerat som sjukhusets administrationsbyggnad och centralkök och därefter som post och transportkontor. Den aktuella byggnaden behövde en ny användning, i annat fall var den föremål för rivning. Därför undersöktes om byggnaden kunde rymma vårdcentralens behov av lokaler och det visade sig att 1930-talsbyggnaden kunde bli en bra placering för omlokaliseringen av Södervärns vårdcentral. Förutom vårdcentralens lokalbehov var bevarandet av byggnadens kulturhistoriska värden en förutsättning i projektet. Byggherren hade i sin beställarorganisation en egen antikvarisk konsult och i kommunens arbetsgrupp deltog en antikvarie från Malmö museer.

Befintlig byggnad och material

Den befintliga byggnaden har putsade fasader i en stram 1920-talsklassicistisk gestaltning. Den är uppförd i tegel med bjälklag av betong med sparkroppar. De ursprungliga stora träfönstren var bevarade men ansågs ha dåliga energivärden. Bottenvåningen huserade sjukhusköket och de övre våningsplanen hade främst fungerat för den administrativa verksamheten. Byggnaden var i stort behov av renovering. Beställaren berättade att de högkvalitativa detaljerna som fanns inuti huset, såsom väggar klädda med kakel och fina snickeridetaljer, till stor del kunde bevaras trots att man var tvungen att omarbeta en stor del av interiören för den nya verksamheten.

Foto på trevåningsbyggnad med gul putsad fasad med spröjsade fönster. Södervärns vårdcentral före ombyggnaden. Foto: Kristina Olofsson, Region Skåne

Det fanns även utmaningar i den omkringliggande miljön. Platsen framför byggnaden är en del av ett större sjukhusområde med park och denna avgränsades av en hög mur, vilken skapade en avskildhet i relation till den övriga staden. Detta ville beställaren förändra och öppna upp sjukhusområdet med sin park mot staden. Landskapsarkitekten beskrev att trots de höga och fina träden så var platsen bristfällig med flera dolda och mörka ytor, vilket inte lämpade sig för den inflyttande vårdverksamheten som krävde trygghet och tillgänglighet.

Foto på cykel- och gångväg kantat av träd och i bakgrunden en två meter hög gul putsad mur. Muren som avskärmade platsen från staden och sjukhusområdet. Foto: Kristina Olofsson, Region Skåne

Underlag