Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

New European Bauhaus

Granskad:

I januari 2021 lanserades New European Bauhaus, ett initiativ från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

New European Bauhaus kopplar till EU:s omställningsprojekt Green Deal, det vill säga att EU vill bli världens första klimatneutrala region, och de olika medel och stöd som hör hit. Övergripande nyckelord för New European Bauhaus är ’beautiful’, ’sustainable’ och ’together’.

Sverige har valt att koppla det statliga arbetet med New European Bauhaus till Rådet för hållbara städer. Riksarkitekt Helena Bjarnegård har uppdraget att samordna Sveriges arbete. Boverket har 2022 och 2023 till Regeringskansliet lämnat rapporter om dittills utfört arbete i Sverige, inklusive ett förslag på framtida arbetsupplägg. Läs mer om New European Bauhaus i "Relaterad information". Där hittar du även en länk till EU:s övergripande arbete med arkitektur.

Davosdeklarationen

Med avstamp i begreppet ’Baukultur’ vill Davosdeklarationen såväl främja och öka intresset för en god byggnadskultur som stärka de kulturella aspekterna i byggande och planering. Deklarationen omfattar både befintlig bebyggelse och ny som tillkommer. Davosdeklarationen betonar betydelsen av den byggda miljöns kvalitet för välfärden, livskvaliteten och en hållbar utveckling. 

Deklarationen godkändes vid kulturministrarnas inofficiella möte i samband med Världsekonomiskt forum i Davos 2018. Det är en politisk deklaration, inte ett juridiskt bindande fördrag. Sedan 2021 finns även ett system för att beskriva olika kvaliteter i den byggda miljön. Läs mer om Davosdeklarationen i ”Relaterad information”.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen