Öka den ekologiskt aktiva gröna ytan - Gröna tak och väggar

Granskad: 28 mars 2019

Vissa miljöer i städer och tätorter skulle kunna vara mycket grönare. Här kommer vi att beskriva hur det går att arbeta för att öka grönskan i staden genom att använda ytor som normalt inte är gröna. De vanligaste konstruktionerna är gröna tak och gröna väggar.

Gröna tak och väggar bidrar med flera ekosystemtjänster

För att få in mer vegetation i den tätare staden anläggs i allt större omfattning vegetation på byggnader såsom tak, väggar och bjälklag på underjordiska konstruktioner som parkeringar. Gröna tak och väggar kan bidra till biologisk mångfald, utgöra en viktig del av det ekologiska samspelet, sänka temperaturen lokalt och reducera dagvattenmängder.

Genom att arbeta med gröna tak och väggar ökar den så kallade ekoeffektiva ytan, det vill säga den totala gröna ytan på en tomt. I takt med att fler städer använder grönytefaktorn för att arbeta med bevarande och introduktion av gröna lösningar i planeringen av stadsmiljön kommer troligen betydelsen av den ekoeffektiva ytan fortsätta att öka.

Grönytefaktor – räkna med ekosystemtjänster

Samhällets krav ska tillämpas

Samhällets krav på byggnader ska tillämpas när en ny byggnad uppförs eller när en befintlig byggnad ändras. Ska gröna fasader, gröna tak eller andra typer av växtbäddar på bjälklag anläggas, är det särskilt viktigt att tidigt uppmärksamma reglerna om fukt och brandsäkerhet i Boverkets byggregler (BFS 2011:6), BBR, och konstruktioners hållfasthet i Boverkets konstruktionsregler (2011:10), EKS.

Gröna tak

Gröna väggar

Bjälklag på bostadsgårdar

Mångfunktionalitet hos gröna tak och väggar

Gröna tak uppehåller och reducerar avrinningen, sänker temperaturen lokalt, bidrar till renare stadsluft och har en bullerdämpande effekt. De kan också bidra till biologisk mångfald till exempel genom att gynna pollinerande insekter. Gröna väggar är mindre undersökta, men det är rimligt att anta att de har i mycket samma funktioner som gröna tak. Detta är värdefulla egenskaper som bidrar till en klimatanpassad och hållbar stad.

Tjockare tak ger fler ekosystemtjänster

Hur många ekosystemtjänster som skapas med ett grönt tak beror dels på hur djup växtbädden är och dels vilken artsammansättning som finns på taket. Ett tjockare tak är mer bullerdämpande och bulleravledande, fördröjer mer dagvatten och skapar förutsättning för en rikare vegetation. Denna bidrar i sin tur med större kylningseffekt. När taket är synligt eller tillgängligt för användning skapas också rekreativa värden.

Gröna väggar är mer variationsrika eftersom de innefattar både klätterväxter och vertikala växtplanteringar, så kallade levande väggar som kan ha mycket varierande utformning. Levande väggar kan till exempel vara baserade på mineralull som har mycket goda bullerdämpande egenskaper. Det har visats att levande väggar har en avkylande effekt på stadsrummet, det vill säga där människor vistas.

Gröna tak gynnar biologisk mångfald

<