Klimatanpassning och stadens gestaltning

Granskad: 5 februari 2024

Ett ändrat klimat ställer stora krav på att anpassa våra livsmiljöer till att bättre hantera stigande vattennivåer, skyfall och värmebölja. Det är en stor utmaning, men skapar samtidigt möjligheter. På den här sidan presenteras inspirerande exempel på hur gestaltning av klimatanpassningsåtgärder kan öka kvaliteter och upplevelsevärden i den byggda miljön.

Ett förändrat klimat kräver åtgärder

De senaste åren har svenska städer och samhällen drabbats allt oftare av extremväder så som värme, kraftiga skyfall och oväder som medfört torka, ras, stormfällen och översvämningar av bebyggelse, natur och infrastruktur. Klimatförändringarna pågår. De extremväder som vi idag kallar ovanliga är det nya normala som vi behöver anpassa oss till. I den byggda miljön medför detta stora utmaningar.

Omfattande investeringar i olika klimatanpassningsåtgärder behöver göras under kommande år. Men investeringarna skapar också möjligheter att nu bygga om, förbättra och utveckla våra livsmiljöer så som bostadsgårdar, gator, torg, parker och stränder.

Film: Robust, funktionellt och vackert – lärorika exempel på gestaltning av klimatanpassningsåtgärder

Boverket har tagit fram en film som tar avstamp i politik för gestaltad livsmiljö och berättar om olika lösningar och hur de har gestaltats för att hantera:

  • stigande vattennivåer
  • ökade regn och skyfall
  • ökade temperaturer och värmeböljor.

Samtidigt har man genom gestaltningen skapat många mervärden för människorna på platsen, tagit tillvara kulturmiljöer och stärkt sociala och biologiska värden.

Filmen är en inspelad presentation. Den är 20 minuter lång och riktar sig till planerare, arkitekter, landskapsarkitekter, dagvattenstrateger och klimatanpassningssamordnare. Den är indelad i fem kapitel som man kan klicka sig emellan.  

Filmen Robust, funktionellt och vackert – lärorika exempel på gestaltning av klimatanpassningsåtgärder

Höjda vattennivåer i vattendrag, sjöar och hav

Vattennivån i havet förväntas stiga. Det finns siffror som pekar på att en havsnivåhöjning på 2 meter till år 2100 inte kan uteslutas, men det finns osäkerheter om var och exakt när. Höjda vattennivåer i både hav och vattendrag ger risk för översvämningar, särskilt i kombination med stormar och tillfälliga högvatten. Det medför också en risk för ökad erosion av stränder som kan få konsekvenser för den bebyggelse, natur och infrastruktur som finns där.

Översvämmat torg vid havet. Höjda vattennivåer i både hav och vattendrag ger risk för översvämningar, särskilt i kombination med stormar och tillfälliga högvatten. Foto: Fredrik Olsson/Boverket

Exempel: Stigande vattennivåer

Trappa i betongblock.

Pixeltrappan vid Rasphusplan i den nya stadsdelen Inre hamnen bryter ned den höga kajkanten och skapar ett vattennära rum. Med stora betongblock so...

Pixeltrappan vid Rasphusplan i den nya stadsdelen Inre hamnen bryter ned den höga kajkanten och skapar ett vattennära rum. Med stora betongblock som likt pixlar vandrar ner hela vägen till kanalen kan man hantera ett varierande vattenstånd på cirka 1 meter över året och ändå göra vattnet tillgängligt.

Om Rasphusplatsen (på Norrköpings kommuns webbplats).