Installation av solceller för solel

Granskad: 5 september 2024

Med en solenergianläggning, som ger solel, blir du mindre påverkad när elpriset går upp och ned. Du kan använda elen för husets uppvärmning, för apparater i bostaden eller för att ladda elbilen. Planera väl så att solcellerna kan fungera under lång tid och får en bra placering, som inte ger en för stor påverkan på husets eller områdets miljö och kulturvärden.

Installation av solel/solceller

Solceller kan installeras på tak, fasad eller mark. De omvandlar solens strålar till likström, som sedan omvandlas till växelström i en växelriktare.

Det vanligaste i dag är monokristallina och polykristallina solceller. Det finns också tunnfilmssolceller. De olika typerna har olika utseende, böjbarhet, verkningsgrad och pris. Du kan välja typ utifrån vad som är viktigast för dig och vad som fungerar för husets förutsättningar.

Solelen måste användas eller lagras i samma stund som den genereras. Därför är de flesta solelanläggningar anslutna till elnätet, och överskottet som inte behövs i huset kan säljas. Ett batterilager kan ta vara på den el som inte används i genereringsstunden.

En solelanläggning har en livslängd på 25–30 år, så ditt tak bör kunna hålla minst lika länge. Börja därför med att kontrollera att ditt tak är i tillräckligt bra skick.

Sommarhalvåret är den lämpliga tiden att installera solceller, eftersom de normalt monteras på taket och de flesta takmaterial kräver att man gör hål i taket. För att hinna producera mycket el det första året kan det vara bra om anläggningen är färdig i skiftet mellan vår och sommar.

När du köper en solcellsanläggning är du skyldig att kontrollera att företaget som utför installationen är behörigt. Företaget ska finnas med i Elsäkerhetsverkets företagsregister, med verksamhetstypen ”elproduktionsanläggningar”. Du behöver också utreda hur brandskyddet och räddningstjänstpersonalens säkerhet kan främjas. 

Installation av solceller (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Du kan behöva ansöka om bygglov för solcellerna. Läs på din kommuns webbplats eller fråga hos kommunens byggnadskontor.

Solfångare och solcellspaneler

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Även om du inte behöver bygglov, så finns det krav i plan- och bygglagen på hur din installation får utformas. När man gör ändringar på ett hus ska man ta hänsyn till stadsbilden, landskapsbilden och platsens natur- och kulturvärden. Det som kallas för varsamhetskravet och förvanskningsförbudet innebär att man ska ta tillvara husets kulturvärden, och ändringarna ska ha en god form-, färg- och materialverkan.

Ett nätanslutet solelsystem. Illustration: Boverket / Altefur Development
Solcellspaneler placerade på marken. Illustration: Boverket / Altefur Development

Påverkan på bebyggelsemiljön och kulturvärden

Eftersom solfångare oftast placeras där de syns väl, får de en stor påverkan på en byggnads utseende. Därför behöver du vara noga med hur de utformas, så att de förändrar utseendet så lite som möjligt samt inte skapar störande reflexer till omgivningen.

Solceller finns i många olika färger och utföranden. Sträva efter, att välja en färg som är anpassad till omgivningen, att undvika blänk och att låta solcellspanelerna följa takets form så väl som möjligt. Kanske kan de placeras någonstans på tomten där de inte syns lika mycket.

Det kan ofta löna sig att satsa på en dyrare lösning med bättre utformning, eftersom utseendet påverkar husets värde och eftersom goda lösningar ofta blir mer långlivade.

Det finns krav i plan- och byggl