Motordrivna anordningar i byggnadsverk
På grund av de allvarliga konsekvenser som kan uppstå vid fel och brister på hissar och andra motordrivna anordningar är samhällets krav på dessa högre jämfört med andra installationer och anordningar i byggnadsverk. I plan- och bygglagstiftningen finns det tekniska krav för motordrivna anordningar i byggnadsverk. Det finns också krav på kontroll av sådana anordningar och krav för när och hur de får användas. Kraven preciseras i föreskrifter som Boverket gett ut.
Definition av motordrivna anordningar
Med motordrivna anordningar avses:
- motordrivna hissar som är avsedda för transport av personer eller gods, även plattforms- och trapphissar,
- andra motordrivna anordningar som är avsedda för transport av personer eller gods till exempel rulltrappor, rullramper, linbaneanläggningar
- motordrivna portar, dörrar, galler, grindar och liknande anordningar som är avsedda för passage av personer eller av mark- eller spårbundna fordon, till exempel garageportar, rullgaller, skjutdörrar och rörliga väggar i gymnastiksalar, och
- motordrivna anordningar som är avsedda att ta hand om och forsla bort avfall från byggnader som har försetts med en sådan anordning, till exempel soptransporthissar, stationära sopsugar, komprimatorer och sopskruvar.
Med motordrivna anordningar avses inte:
- anordningar som är avsedda att användas endast yrkesmässigt av särskilt instruerad personal, och
- tivolianordningar, såsom karuseller, pariserhjul, berg- och dalbanor, bilbanor, vattenrutschkanor och liknande personförande eller personbärande anordningar för nöjesändamål. För sådana anordningar gäller förordning (1993:1634) om besiktning av tivolianordningar och de föreskrifter och allmänna råd som getts ut av Rikspolisstyrelsen RPSFS 2012:15, se relaterad information.
5 §
Med motordrivna anordningar avses i denna förordning motordrivna
1. hissar med tillhörande säkerhetskomponenter och andra motordrivna anordningar som är avsedda för transport av personer eller gods, med undantag för sådana anordningar som avses i 2 kap. 13 § ordningslagen (1993:1617),
2. portar, dörrar, galler, grindar och liknande anordningar som är avsedda för passage av personer eller av mark- eller spårbundna fordon, och
3. anordningar som är avsedda att ta hand om och forsla bort avfall från byggnader som har försetts med en sådan anordning.
Med motordrivna anordningar avses i denna förordning inte anordningar som är avsedda att användas endast yrkesmässigt av särskilt instruerad personal.
13 §
Tivolianordningar, såsom karuseller, pariserhjul, berg-
och dalbanor, bilbanor, vattenrutschkanor och liknande personförande eller personbärande anordningar för nöjesändamål, får användas vid allmänna sammankomster, offentliga tillställningar eller i andra fall tillhandahållas allmänheten, endast om de ger betryggande säkerhet mot olycksfall och om de är besiktigade.
Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om provning, besiktning och förbud att använda en tivolianordning. Lag (2005:68) .
Tekniska krav för motordrivna anordningar i byggnadsverk
Övergripande krav för byggnadsverk finns i plan- och bygglagen, PBL, samt i plan- och byggförordningen, PBF. Byggnadsverk ska bland annat vara säkra vid användning. Ett byggnadsverk ska vara projekterat och utfört så att det vid drift och användning inte innebär oacceptabla risker för halkning, fall, sammanstötning, klämning, skärskador, brännskador, elektriska stötar, explosion eller andra olyckor.