Vår webbplats fungerar inte med din nuvarande webbläsare Internet Explorer. Uppgradera till en nyare webbläsare för att använda vår webbplats. Läs mer på sidan Rekommenderade webbläsare.

Ladda om sidan
Sidan behöver laddas om eftersom du inte använt tjänsten under en längre tid.
Gå till sidans meny Gå till sidans innehåll

Gröna bolån

Granskad:

Flera banker erbjuder så kallade gröna bolån, med rabatt på boräntor men med vissa krav. Ett sådant krav brukar vara att byggnaden ska uppnå en viss energiklass. Energiklassning med bokstäver infördes i januari 2014 och äldre energideklarationer går inte att omvandla till bokstavsklassning. En ny energideklaration behöver i så fall upprättas. En energiberäkning från husleverantören går inte heller att omvandla till en energideklaration.

Ska du ansöka om Grönt bolån? Har din bank bett om en energiklass?

Vissa banker har valt att koppla sin ränta till att en byggnad har en viss energiklass i sin energideklaration. Energiklassning med bokstäver A-G kom den 1 januari 2014. Det är alltså endast energideklarationer som är från 2014 och senare som har en energiklass och det går inte att omvandla äldre typer av energideklarationer till den nya klassningen utan då behöver man upprätta en ny energideklaration genom att kontakta en certifierad energiexpert. Länk finns i relaterad information.

Har du byggt nytt hus och har en energiberäkning som du vill omvandla till en energideklaration?

Den energiberäkning som din husleverantör har tagit fram går inte att omvandla till en energideklaration. För att upprätta en energideklaration behöver du kontakta en certifierad energiexpert som upprättar energideklarationer direkt i Boverkets system för detta. Länk finns i relaterad information.

Det kostar att ta fram ny energideklaration

Att ta fram en ny energideklaration medför en viss kostnad, men å andra sidan får du en aktuell dokumentation av din byggnads energiprestanda och förslag till åtgärder för att göra den ännu mer energieffektiv.

Hjälpte informationen dig? Ja Nej
Tillbaka till toppen