Karlshamn - ett mångsidigt arbete med arkitektur
Karlshamns kommun har i flera år arbetat aktivt och mångsidigt med arkitekturfrågor. Översiktsplanen från 2015 betonar genomgående kommunens långsiktiga målsättning att främja en god arkitektur och stadsbyggnad samt att både värna och utveckla kulturmiljöerna. En bevarande- och utvecklingsplan för innerstaden har tagits fram och genom en rad publika aktiviteter har Karlshamnsborna bjudits in till samtal om arkitektur och livsmiljö.
Att arbeta långsiktigt och mångsidigt
Fakta om Karlshamn
Antal kommuninvånare: 32 473 (2019).
Namn på strategin: Bevarande- och utvecklingsplan för Karlshamns innerstad.
Typ av dokument: Bevarande- och utvecklingsplanen är gjord som en ändring av översiktsplanen genom tillägg.
Geografisk avgränsning: Karlshamns innerstad.
Varför intressant: Exemplet visar hur en mindre kommun kan arbeta långsiktigt och mångsidigt med arkitekturfrågor, bland annat genom en rad publika aktiviteter och pågående dialoger med invånarna. Det visar också hur värden i den befintliga miljön, här ett riksintresse för kulturmiljövården, bildar utgångspunkt för bebyggelseutvecklingen. Bevarande- och utvecklingsplan för Karlshamns innerstad visar hur även ett avgränsat strategidokument kan ge gott stöd i interna och externa diskussioner samt för arbetet med detaljplanering och lovhandläggning.
Vikten av att dra åt samma håll
Stadsarkitekten Emina Kovacic har arbetat tolv år i Karlshamns kommun. Hon menar att det alltid har funnits en hög ambition bland både tjänstemän och politiker när det gäller arkitektur och stadsmiljö. Över tid har det utvecklats ett stort intresse för att diskutera ämnet internt, både på ett övergripande plan och i förhållande till enskilda byggprojekt. Emina berättar att frågorna har lyfts politiskt från nämndnivå till ett stort engagemang i kommunfullmäktige. Hon tror att det till stor del har sin förklaring i de mycket uppskattade utbildningar av politikerna som genomförs i början av varje mandatperiod.
Emina Kovacic berättar att i den teoretiska delen av utbildningen för politikerna i kommunen så har de bland annat använt sig av Boverkets utbildningsmaterial (PBL kunskapsbanken), som också varit utgångspunkt för de samtal de har fört. Sedan går tjänstepersoner och politiker också ut på stadspromenader tillsammans. Då kan de prata om olika områdens gestaltningsmässiga kvaliteter och bevarandevärden på plats. De besöker också pågående och nyligen avslutade byggprojekt och diskuterar kvalitet och resultat. Detta arbetssätt är även framgångsrikt när till exempel hela byggnadsnämnden deltar och tittar på ett aktuellt bygglovsärende på plats.
Våra utbildningsinsatser ger en god kunskapsgrund för stora och små politiska beslut som gäller den byggda miljön och hjälper våra politiker att arbeta effektivt mot uppsatta mål i översiktsplanen.
Emina Kovacic, stadsarkitekt.
För närvarande finns ingen plan på att ta fram en samlad arkitekturstrategi för hela kommunen. Emina Kovacic tror att ett