Lagar och regler
Flera olika regleringar påverkar vårdens miljöer. Nedan anges de viktigaste regelverken för planering, utformning och förvaltning av vårdens inom- och utomhusmiljöer.
Plan- och bygglagen
Plan- och bygglagen, PBL, anger ramarna för planering och byggande. Lagen ger tydligt uttryck för grundläggande värden i gestaltade livsmiljöer och ger möjlighet för kommuner genom planmonopolet att planera genom bland annat översiktsplan och detaljplaner.
Arbetsmiljölagen
I arbetsmiljölagen ställs krav på arbetsmiljön som har betydelse för utformningen av vårdens miljöer. Arbetsmiljöverket ger ut föreskrifter om hur arbetsplatser ska utformas.
Miljöbalken
Miljöbalken riktar bland annat in sig på hälsorisker i vårdens inomhusmiljö och de olägenheter i form av exempelvis avfall, luftföroreningar och buller utomhus som användningen av vårdens byggnader orsakar omgivningen.
Hälso- och sjukvårdslagen
Hälso- och sjukvårdslagen innehåller bestämmelser om hur hälso- och sjukvårdsverksamhet ska organiseras och bedrivas. Lagen anger bland annat att där det bedrivs hälso- och sjukvård ska lokalerna vara sådana att god vård ska kunna ges.
Patientlagen och patientsäkerhetslagen
Patientlagen syftar till att inom hälso- och sjukvårdsverksamhet stärka och tydliggöra patientens ställning samt till att främja patientens integritet, självbestämmande och delaktighet. I patientsäkerhetslagen anges att vårdgivare som avser att bedriva verksamhet som omfattas av Inspektionen för vård och omsorgs tillsyn enligt lagen ska anmäla detta till inspektionen innan de startar sin verksamhet. Vårdgivaren ska se till att kravet på god vård upprätthålls.
Kulturmiljölagen
Kulturmiljölagen skyddar sådana vårdbyggnader och vårdmiljöer som förklarats för byggnadsminnen och till dem finns det skyddsbestämmelser som behöver följas vid vissa ändringar