Om utbetalning av bostadsanpassningsbidraget
Kommunen ska betala ut kontantbidraget till sökanden när åtgärden har utförts och kostnaderna har redovisats. Om en bostadsrättsförening eller hyresvärd har övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag ska bidraget i stället betalas ut till föreningen eller hyresvärden.
Sökanden ska redovisa kostnaderna före utbetalning
När anpassningsåtgärden har utförts och kostnaderna redovisats ska kommunen betala ut kontantbidraget till sökanden (20 § lagen om bostadsanpassningsbidrag).
20 §
Kontantbidrag betalas ut sedan de åtgärder som bidraget avser har utförts och kostnaderna har redovisats.
Vilka uppgifter ska sökanden lämna inför kommunens utbetalning?
Innan utbetalning kan ske ska sökanden inkomma till kommunen med skriftlig redovisning som visar
- att anpassningsåtgärderna har utförts
- kostnaderna för åtgärderna.
Redovisningen kan utgöras av till exempel fakturor och/eller kvitton (proposition 2017/18:80 sid. 82 och 8 § Boverkets föreskrifter [2018:12] om bostadsanpassningsbidrag).
8 § Sökanden eller, i förekommande fall, ägare av flerbostadshus som övertagit rätten till bostadsanpassningsbidrag enligt 4 § lagen (2018:222) om bostadsanpassningsbidrag ska före utbetalning av bostadsanpassningsbidrag inkomma till kommunen med faktura, kvitto eller annan skriftlig redovisning för att styrka att anpassningsåtgärderna utförts och kostnaderna för dessa.
Inget krav på att sökanden måste betala entreprenören själv före kommunens utbetalning
Att kvitto nämns i propositionen och Boverkets föreskrifter innebär inte ett krav på att sökanden måste betala entreprenören själv innan kommunen betalar ut bidraget. Men om sökanden faktiskt har gjort det så fungerar kvitto bra som en kostnadsredovisning.
Får kommunen göra ett hembesök före utbetalningen?
Ibland kan kommunen vilja göra ett hembesök innan den betalar ut bidraget. Detta för att undersöka hur anpassningen har utförts. Till exempel om kommunen har anledning att tro att anpassningen inte har utförts på ett fackmannamässigt sätt. Eller om kommunen har fått indikationer på att sökanden har låtit utföra andra åtgärder än vad bidrag har beviljats för.
Enligt JO ska sökanden samtycka till hembesöket
Justitieombudsmannen, JO, har i flera ärenden uttalat sig om myndigheters möjlighet att göra hembesök. Bland annat i ärendena 6514-2009, 6515-2009, 6516-2009 och 8958-2020. Ärendena gällde socialtjänsten men är enligt Boverkets mening relevanta också för ärenden om bostadsanpassningsbidrag.
JO:s uttalanden har följande betydelse för ärenden om bostadsanpassningsbidrag:
- För att en kommun ska kunna göra ett hembesök före utbetalning måste sökanden samtycka till det (förutom i nödsituationer och liknande). Detta eftersom det inte finns något lagstöd för att göra hembesök utan samtycke, vilket är ett krav enligt regeringsformen (2 kapitlet 6 och 20 §§ regeringsformen).
- Kommunen ska gå försiktigt fram så att sökanden inte känner sig tvungen att samtycka till hembesöket.
- Om sökanden inte vill att kommunen gör något hembesök bör kommunen försöka förklara för sökanden vilka konsekvenserna kan bli. Finns det inga alternativa sätt att få den utredning som behövs bör kommunen i klartext upplysa sökanden om risken för att bidrag inte kan komma att betalas ut om hembes&ou